вторник, 22 януари 2013 г.

Палачинки от праз

Това ястие определено е в топ 3 на любимите ми вегетариански храни. Най-вероятно, защото обожавам сладкия вкус, който придава праза на всяко ястие, а тук, той е фокусът.

Препоръчвам ви да пробвате ястието с гости, които не ядат лук. Няма и да разберат, че има лук в палачинките :) Ще си похапват сладко сладко.

Време за приготвяне - 25-30 мин
Време за готвене - 25-30 мин
Съставки:
  • 350 гр изчистен праз
  • 1 малка глава кромид лук
  • 1 малка люта чушка
  • 3 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1 ч.л. захар
  • 120 гр брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 белтък
  • 1 яйце
  • 150 мл мляко
  • 55 гр разтопено масло
  • Сол и черен пипер
  • Олио
За соса
  • 100 гр кисело мляко
  • 100 гр сметана
  • 1 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 скилидка смлян чесън
  • 2 с.л зехтин
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 1 ч.л. кориандър
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нарежете изчистения праз на колелца, а лука на ситно. Запържете 15-20 минути, докато омекнат добре. Ако не ви се виждат достатъчно омекнали, може да запържите още 4-5 минути. Добавете ситно нарязаната чушка, подправките, магданоза, солта и захарта и оставете да изстинат.

Докато стинат, смесете всички съставки на соса в купа и бъркайте докато не се смесят добре. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да си чака реда.

Разбийте белтъка на пяна и след като е изстинала сместа го прибавете към нея внимателно като бъркате постоянно, за да се смеси добре. В отделна купа смесете млякото, брашното, бакпулвера, разтопеното масло и яйцето и ги разбъркайте добре. Добавете ги към праза и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Загрейте добре 2 с.л. олио в тигана и започнете да пържите палачинките. 1 палачинка трябва да бъде 2 с.л. от сместа, тъй че можете да пържите по 3 едновременно. Пържете по 1-2 минути от всяка страна, като внимавате да не загорят. След като са готови прехвърлете на кухненска хартия, за да попие добре мазнината.

Сервирайте подредени в голяма чиния и соса в отделна купа. Ще си оближете пръстите, обещавам!


понеделник, 21 януари 2013 г.

Маслени бисквити с шам фъстък

Който, каквото иска да ми обяснява, маслените бисквити са едно от най-трудните неща да нагодиш идеално. Да не са ронливи, да са сочни, да имат вкус, но да не са и твърде сладки. Но пък като ги направи човек добре, удовлетворението от ефекта е огромно :) Така че си заслужава няколко неуспешни опита.

Тази, които сега ще ви представя са вкусни, защото хем не са много сладки, хем имат вкусен, придаден от днешната интересна съставка - кардамона.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за охлаждане - 90 мин
Време за печене - 15-20 мин

Съставки:
  • 200 гр разтопено масло
  • 8 шушулки кардамон
  • 35 гр пудра захар
  • 35 гр брашно от ориз
  • 250 гр бяло брашно
  • 1 яйце
  • 60 гр обелен шам фъстък
  • 2 ч.л. ванилова захар
Начин на приготвяне

Извадете семената от кардамонените шушулки. Ако нямате брашно от ориз под ръка, направете си. Сложете семената от кардамон и ориза в кафемелачка и за 2 минути имате брашно :)

В голяма купа смесете брашната, пудрата захар и маслото. Разбъркайте добре с ръце. Оставете да се стегне за 5 минути. Оформете тестото като салам, около 5 см диаметър и го увийте в прозрачно фолио. Приберете го в хладилника за минимум 1 час, може и 5 часа.
Докато стой в хладилника, начукайте шам фъстъка, но не на твърде дребно, да има останали и по-едри парченца.

След като измине единият час, разбийте леко 1 яйце. Намажете с него тестото и поръсете шам фъстъка равномерно върху салама от тесто. Увийте пак в прозрачно фолио и приберете в хладилника за още поне 30 минути. 

Включете фурната да се загрее на 150 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете тестото на 5 мм кръгчета и ги наредете върху тавата на 2 см едно от друго. Може да се наложи на 2 пъти да печете. Приберете втората партида масленки обратно в хладилника. Поръсете ги с ваниловата захар. Печете в загрялата фурна 15-20 минути като поглеждате да не загорят. След като ги извадите, изчакайте 5 минути преди да ги вдигнете от тавата.

Хапвайте след като изстинат добре. Ще си оближете пръстите, а кухнята ви ще ухае прекрасно от кардамона :) 

Цитрусов пудинг

С тази рецепта едва ли ще изненадам редовно четящите списание Good Food, но в събота "милото ми" като видя този десерт в списанието не ме остави на мира, докато не му обещах да го направя и ето че сега я представям на вас.

Единствено ще добавя от мен, някои практични съвети при приготвянето на пудинг :)

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 45 мин
Съставки:
  • 3 яйца - жълтъци и белтъци разделени
  • Настъргана кората на 2 лимона, 1 портокал и 1 грейпфрут
  • 100 мл прясно изцеден сок от лимон, грейпфрут или микс от двете
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 гр захар
  • 40 гр бяло брашно
  • 50 гр масло
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Намазнете стените на овален огнеупорен стъклен съд за печене - около 25 см дължина или диаметър 20 см.

В голяма купа смесете настърганите кори, маслото и захарта и разбийте добре с миксер, около 2-3 минути. Добавете сока, след това жълтъците, след това млякото и накрая брашното като през цялото време разбивате продуктите до получаване на гладка, хомогенна смес.  В отделен съд разбийте белтъците на пяна, но внимавайте да не се втвърдят много. Добавете ги бавно към сместа, най-добре е на три пъти и бъркайте докато не се инкорпорира напълно в нея.

Изспите сместа в подготвената за целта тавичка и печете на водна баня в нагрялата фурна около 45-50 минути. След 40-тата минута поглеждайте дали не се е получила приятна зачервена коричка на сладкиша. Ако да, веднага го вадете, за да сте сигурни, че долната част на десерта ще остане кремообразна и пухкава.

Свежият ви десерт е готов, нападайте :) 

Ресторант Chill Grill - София

Приятно място в София, където винаги може да се паркира, което е огромно предимство. Ресторантът се намира на бул. Николай Вапцаров, срещу бившия София Ленд (http://sofia.zavedenia.com/uk/2945/Chill.Grill/). 

Идеята на заведението е да е тип американски Diner.  Интериорът и менюто се стремят да осъществят тази идея и им се получава като че ли.

Определено е приятна атмосферата, в светли тонове, маси за малки и за големи групи, раздвижено, уютно. Обслужването също беше на място.

Храната беше вкусна определено. Опитахме калмарите (9.90 лв) и бяха много вкусни и сосчето към тях беше видимо домашно правено и много вкусно. Също така беше с пръчиците от тиквички (7.90 лв), а сосът към тях беше трепач. Пролетните рулца със скариди не бяха толкова вкусни и може спокойно да ги пропуснете. За любителите на лучена супа, може да си поръчате, няма да съжалявате (4.90 лв). Бургерът беше по-скоро средно качество, но все пак сред най-вкусните, които можете да намерите в София. Сервират го с много вкусни домашни картофки и лучени кръгчета, а цената за порцията е доста приемлива - 12.90 лв. 

Селекцията от вина е прилична и винаги има вина, които ги няма в листа, тъй че питайте сервитьорката за допълнителните им предложения.   

петък, 18 януари 2013 г.

Пиле пармиджано с чери домати

Раз-два-три и вечерята е готова. Идеалното, бързо и вкусно ястия за вечеря през седмицата, когато времето е кът :)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  •  4 пилешки филета
  • 100 гр прясно настърган пармезан
  • 50 гр моцарела
  • 1 скилидка чесън
  • 50 гр зехтин
  • 250 гр чери домати
  • 3-4 листенца босилек
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

В купа смесете зехтина, смляния чесън и 1 ч.л. сол и ги разбъркайте добре. Оставете на страна докато се занимавате с други неща. Колкото по-дълго стоят, толкова по-добре.

Включете фурната да се загрява на 220 градуса.

Пригответе 1 голяма тава с хартия за печене или 2 по-малки. Начукайте пържолите добре, да станат 4-5 мм тънки. Измийте доматите и ги разбъркайте с 1 с.л. от чесновия зехтин. Поставете доматите в тавичката за печене, С остатъка от зехтина намажете пържолите от едната страна и ги оваляйте в пармезан, пак само от едната страна. Подредете ги и тях в тавичката за печене. Сложете всичко в загрялата фурна и печете 15 минути. Междувременно нарежете моцарелата на тънки резенчета. Поставете по 1-2 парчета моцарела върху всяка пържола и печете още 10-15 минути, колкото да се разтече моцарелата.

Сервирайте с няколко листенца босилек върху всяка пържолка и с разпределете чери доматите да има за всяко парче месо.  

Докато се пече месото, може да задушите на бързо спанак с чесън и масло за гарнитура. Върви страхотно :)

сряда, 16 януари 2013 г.

Лаврак с чермула, маслини и консервиран лимон

Чермула е типично арабско/израелска марината, често използвана за месо и за риба. Много е лесна и можете да ползвате идеята за различни ястия. Трябват й на маринатата минимум 1-2 часа, за да може да попие добре в месото.  

Иначе рибата се получи много вкусна, не омирисва апартамента и е полезна, така че действайте.

По принцип тази рецепта е по подходяща за един голям лаврак - около 1.5-2 кг, но аз не намерих и направих с два малки по около 500 гр и пак се получи добре.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 1-4 часа
Време за готвене - 45-55 мин

Съставки:
Чермула 
  • 50 мл зехтин
  • Сок от 2 лимона
  • 3 с.л. пресен или сух кориандър
  • 1 малка глава червен лук нарязани на много ситно
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
Всичко останало
  • 1 лаврак 1.5-2 кг или 2 лаврака по максимум 700 гр
  • 100 гр обезкостени маслини - черни и зелени микс
  • Половин консервиран лимон нарязан на ситно или ако нямата консервиран нормален, добре измит
  • 400-500 гр картофи
  • 2 средно големи домати
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Вземете всички съставки за чермулата и ги смесете много добре. Даже може да ги пасирате.

Направете няколко разреза от двете страни на рибата и втрийте добре чермулата. Приберете в хладилника за минимум 1 и максимум 4 часа.

Като наближи време за печене, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Смесете консервирания лимон и маслините. Нарежете картофите на кръгли резенчета по около 2-3 мм и ги оставете във вряща вода за 7-8 минути да омекнат. Междувременно нарежете и домата на кръгчета. Намазнете тавичката за печене и подредете доматите и картофите на дъното като ъгълчетата им се припокриват леко.  Посолете ги с 1.5 ч.л. сол и ги поръсете с прясно смлян черен пипер. Сложете рибата заедно с останалата марината върху доматите и картофите и напълнете рибата с маслинено-лимонената плънка. Печете в загрялата фурна около 40-50 минути според размера на рибата. Ако са ви по-малки рибките, почнете да ги проверявате още на 30-тата минута :)

Бон апети :) 

вторник, 15 януари 2013 г.

Пълнен калмар с италиански доматен сос

Едно хубаво напомняне на топлите летни вечери с хапване на въздух в приятна компания :) Ако си налеете и чаша бяло вино, може съвсем да забравите какво е времето навън :)

По-практично е да кажа, че като си купувате калмари поискаите да ви го изчистят в рибния магазин добре, защото в къщи борбата е сериозна... Едни твърди неща, едни слузести. А в повечето рибни магазини предлагат да го свършат вместо вас и аз твърдо винаги се съгласявам на предложението им.


Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30-35 мин

Съставки (за 2 туби калмар):
За калмарите
  • 2 цели калмара - туби и пипала
  • 1/3 ч.ч. ситно нарязан магданоз
  • 1/3 ч.ч. ситно нарязан пресен босилек
  • 1/3 ч.ч. галета
  • 1/3 ч.ч. едро настърган пармезан
  • 1 яйце
  • 2 с.л. зехтин
  • 2/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
За соса
  • 400 гр консерва нарязани на кубчета домати
  • 3 скилидки чесън нарязани на шайби
  • 3/4 ч.ч. бяло вино (сухо за предпочитане)
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

След като се приберете с изчистените калмари, измийте ги още 1 път с топла вода. Нарежете на ситно пипалата и ги смесете с всички останали съставки за пълнежа в средно голяма купа. Разбъркайте ги добре, яйцето трябва да се обърка хубаво. Напълнете тубите на калмарите добре със сместа. Зашийте отворената страна с игла и конец.

Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган или тенджера. Прибавете чесъна за соса и го оставете да се запържи добре в зехтина. След като покафевее леко, го извадете и го оставете на страна. Сложете калмарите в загрелия зехтин. Пържете ги по 3 минути от всяка страна, точно колкото леко да загорят.

В друг съд смесете всички съставки  за соса, включително запазения чесън. След като запържите калмарите, изсипете соса равномерно около тях. Оставете да къкри без капак на силен огън 30 минути. След като минат 30 минути, извадете калмарите и ако ви се вижда много, че сосът е много, оставете го да изври още няколко минути. 

Сервирайте топлички калмарите заляти със соса и с гарнитура зеленчук на скара - броколи или аспержи върви страхотно. Също така една филийка черно хлебче е страхотно за отопяване на вкусния сос.

И нека бъде лятооооо :)

Ресторант Spagetti Kitchen - София

Много готин ресторант е центъра на София. http://www.spaghetti-kitchen.com/home.php

Интериорът е най-хубавото на това място. Просто е много "както трябва". Не бих казала, че нещо в него има объркано, особено, когато базата за сравнение е българските заведения, които са много не на място в голямата си част. Като плюс към хубавия интериор са хората, които в повечето случаи са готини. Млади, енергични, интелигенти физиономии се виждат обикновено.

За вечеря, задължително препоръчвам резервация. Иначе има голям шанс да останете без маса. 

Както предполага името на заведението, храната е италианска. На сайта им меню, което отговаря на действителността. Повечето неща са вкусни, но винаги им липсва щипка нещо. Не знам какво е, може би щипка любов, но винаги има още нещичко, което може да се добави. Аз лично съм фен на калмара им на грил и на сладкия им глазиран картоф. Също така телешкия стек е хубав. На скоро бръкнах и в чиния с пица и беше вкусна. Салатите по-скоро не са хубави и не си заслужават инвестицията. В неделия има brunch меню, което е хубаво. Опитвала съм яйцата Benedikt и бяха вкусни. Даже може би най-вкусните в София. Бейгъл със сьомга също е хубав, не са пестили сьомгата, което е достатъчно ефектът да е добър.  

Аз лично често се връщам там, въпреки липсващата щипка любов в храната, която намирам във всичко друго.

понеделник, 14 януари 2013 г.

Двойно шоколадов кекс

Много хубав, богат на вкус десерт, който дава карт бланш за много експерименти.

Моята рецепта се получи с течна среда и определено видът не беше впечатляващ. Може би, ако човек иска да запази идеята за шоколадова среда, трябва да направи сладкиша във формичка за мъфин и да пече 25 минути вместо 40. Ако пък държите да има форма, трябва да се сложат 2 яйца по-малко и 50 гр шоколад по-малко :)

Ето какво спретнах аз... :) Не беше красиво, но пък беше вкусно :)


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 220 гр черен шоколад
  • 1/2 ч.ч. непосладено какао
  • 3/4 ч.ч. вряща вода
  • 125 гр масло
  • 1 ванилия
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 5 яйца
  • 1.25 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 180 гр и каната за вода да загрее вода.

Натрошете 170 гр от шоколада на блокчета. Сложете го в тавичка заедно с маслото и ванилията и ги сложете във фурната да се стопят продуктите. Междувременно сложете в малко канче врящата вода и какаото и разбъркайте добре. Оставете водата да заври пак и оставете  да къкри 2-3 минути. Шоколадът би трябвало да е готов за 3-4 минути. След като го извадите, залейте го с какаовата смес и оставете да изстине леко.

Междувременно намажете с масло стените на съда, в който ще печете. В голяма купа сложете яйцата и захарта, а в отделен съд смесете останалите сухи съставки.

Разбивайте яйцата и захарта с миксера 4-5 минути. Трябва да се получи пухкава, светло жълта, еднородна смес. Добавете шоколадовата смес на 3 пъти като продължавате да бъркате с миксера. След като се разбие добре, добавете и сухата смес и бъркайте още 2 минути. Трябва брашното да се е инкорпорирало добре.

Изсипете половината смес в тавичката. Натрошете много на дребно останалия шоколад и поръсете равномерно върху сместа. Изсипете останалата смес.

Пухайте да се пече и печете около 45 минути. Ако сте избрали да гоните визия и сте сложили по-малко яйца и шоколад, печете 30 минути. След като го извадите го оставете 30 минути преди да го обърнете, но много внимавайте, защото може и да не се е стегнал по средата. Според мен, най-добре направото режете парчета от тавата :)

петък, 11 януари 2013 г.

Пикантни, екзотични бъркани яйца с консервиран лимон

Даже не знам какво представяне да направя на тази рецепта. На Отоленги е, много е интересна, подходяща е за вечеря, обяд или късна закуска... Но най-интересното е консервираният лимон. В случая, аз съм си го правила, защото толкова рецепти срещам с него, че прецених, че трябва да имам в къщи. Като за първо ястие с него, мога да кажа, че не съжалявам грам за усилията да си го направя. В най-скоро време ще ви напиша рецептата за тях :)

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 1 малка глава лук нарязана на дребно
  •  150 гр испански колбас (пикантен)
  • 200 гр картоф нарязан на тънки шайби (0.2-3мм)
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 0.5 ч.л. куркума
  • 2 с.л. паприкаш (най-гъстият възможен)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 6 яйца
  • 50 мл готварска сметана
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • 250 мл вода
  • 15 гр консервиран лимон или нормален, ако нямате консервиран (http://nenasfoody.blogspot.com/2013/01/blog-post_9303.html)
Начин на приготвяне

Загрейте зехтина и запържете лука за 4-5 минути. Добавете картофите, наденицата, чесъна, паприкаша, доматното пюре, кимиона и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за 4- 5 минути. Добавете водата и я оставете да изври за около 15 мин. Опитайте дали картофите са се сварили и ако не са, добавете още вода докато се сготвят.


В отделна купичка разбийте яйцата, сметаната, сол и черен пипер. След като са готови картофите, добавете яйчената смес и бъркайте докато яйцата са "точно" сготвени, а не препържени (около 2 минути). След като вдигнете от котлона сложете нарязания много на ситно лимон и разбъркайте добре.
Ефектът е страхотен от лимона, защото дава така необходимата на ястието свежест. Препоръчвам горещо да си направите консервиран лимон - може да стои 2 години в бъркана в хладилника, а придава такава свежест на редица ястия, че е направо незаменим :)