Това ястие определено е в топ 3 на любимите ми вегетариански храни. Най-вероятно, защото обожавам сладкия вкус, който придава праза на всяко ястие, а тук, той е фокусът.
Препоръчвам ви да пробвате ястието с гости, които не ядат лук. Няма и да разберат, че има лук в палачинките :) Ще си похапват сладко сладко.
Време за приготвяне - 25-30 мин
Време за готвене - 25-30 мин
Съставки:
- 350 гр изчистен праз
- 1 малка глава кромид лук
- 1 малка люта чушка
- 3 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 ч.л. кориандър
- 1/2 ч.л. млян кимион
- 1/4 ч.л. куркума
- 1/4 ч.л. канела
- 1 ч.л. захар
- 120 гр брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 яйце
- 150 мл мляко
- 55 гр разтопено масло
- Сол и черен пипер
- Олио
За соса
- 100 гр сметана
- 1 с.л. ситно нарязан магданоз
- 1 скилидка смлян чесън
- 2 с.л зехтин
- 2 с.л. сок от лимон
- 1 ч.л. кориандър
- Сол и черен пипер
Нарежете изчистения праз на колелца, а лука на ситно. Запържете 15-20 минути, докато омекнат добре. Ако не ви се виждат достатъчно омекнали, може да запържите още 4-5 минути. Добавете ситно нарязаната чушка, подправките, магданоза, солта и захарта и оставете да изстинат.
Разбийте белтъка на пяна и след като е изстинала сместа го прибавете към нея внимателно като бъркате постоянно, за да се смеси добре. В отделна купа смесете млякото, брашното, бакпулвера, разтопеното масло и яйцето и ги разбъркайте добре. Добавете ги към праза и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Загрейте добре 2 с.л. олио в тигана и започнете да пържите палачинките. 1 палачинка трябва да бъде 2 с.л. от сместа, тъй че можете да пържите по 3 едновременно. Пържете по 1-2 минути от всяка страна, като внимавате да не загорят. След като са готови прехвърлете на кухненска хартия, за да попие добре мазнината.
Сервирайте подредени в голяма чиния и соса в отделна купа. Ще си оближете пръстите, обещавам!