четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Оригиналната лазаня болонезе



Come stai? Come va? amo la pasta! e voi?

Или с други думи - кой не обича вкусна италианска паста? А лазаня? Ето какво каза моето on-line проучване за това какво е оригинална лазаня. Определено е вкусна,  така че отделете време и търпение и се насладете!

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 1.5-2 часа

Съставки (за 4-5 човека):
  • 1/2 пакет паста за лазаня
  • 2 малки или 1 голям морков
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава целина
  • 2 малки или 1 голяма глава лук
  • 250-300 гр телешко мляно
  • 3 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. бяло вино
  • 3-4 стръка пресен розмарин
  • 250-300 гр доматено пюре
  • 1/2 с.л. захар
  • 5 с.л. масло
  • 1/5 ч.ч. брашно
  • Щипка индийско орехче (аз пропуснах, защото не обичам много)
  • 1 ч.ч. прясно настърган пармезан (не купувайте онова прахообразно нещо наподобяващо пармезан, защото е ужасно, а и не се запича въобще)
  • Сол, черен пипер и зехтин
Начин на приготвяне

Започнете с доматения сос, защото отнема най-много време. Сложете в дълбок тиган или в тенджера 2-3 с.л. зехтин и сложете да се загрява.  Междувременно нарежете на малки кубчета лука, моркова и целината (аз лично ползвах чопъра за по-бързо), а чесъна го пресовайте. Сложете всички зеленчуци при нагрятия зехтин и оставете да се задушат за 5-6 минути. Не трябва да загорят, тъй че разбъркайте 1-2 пъти. Добавете месото и 1/2 ч.л. сол и бъкайте бясно, за да сте сигурни, че каймата няма да стане на големи топчета. И зеленчуците, и месото ще пуснат много вода, тъй че оставете да покъкрят 8-10 минути, докато се изпари поне част от водата. Добавете доматите, захарта, малко черен пипер и още 1 щипка сол и разбъркайте добре. Добавете розмарина, виното и 1 ч.ч. прясно мляко. Изчакайте да заври и намалете котлона на средно. Оставете да си къкри около 1 час и 15 минути, но ако много бързате може и около 50 минути. 

30 минути преди да е изтекло времето за соса, започнете с бешамела. Загрейте останалите 2 ч.ч. мляко. След това разтопете маслото в тиган, добавете брашното и бъркайте докато стане кафяво, но не залепва. Добавете млякото 1 по 1 чаша като бъркате с миксер или на ръка през цялото време. Добавете и 2/3 ч.л. сол и и индийско орехче, ако искате. Оставете соса да къкри около 10 минути като бъркате постоянно, за да се получи гъста хомогенна смес.

Сварете корите по инструкциите на кутията. Може да капнете малко зехтин, за да не залепнат корите. 

Загрейте фурната на 190 градуса. В стъклена тавичка (йенска) започнете да редите лазанята. Най-отдолу сложете кори (подсушени с кухненска хартия), след това малко бешамел, малко от доматената салса и малко пармезан. Повторете докато не свърши някой от сосовете или пък корите. Най-отгоре сложете бешамел и пармезан. Печете около 30-35 минути. На мен лично ми свържи пармезана и сложих моцарела на последните 2 реда и се получи добре, защото стана по разтегливо.

Еccolo qui, il vostro molto gustosa lasagna!

сряда, 28 ноември 2012 г.

Пилешки руладини със спанаk

Знам, че е вредно, но толкова обичам пиле. Подбирам марката (чух, че Dukе било най-качествено) с надежда поне малко по-малко антибиотици да има. Но иначе пилето е вкусно, крехко, няма мазнини, готви се бързо и може да се измислят много интересни и лесни рецепти с него. С други думи често през седмицата ще post-вам   пилешки вкусотии, но вярвам, че ще ви улесня и вас с вкусни, бързи рецепти.

Днес ще ви представя адаптирана италианска рецепта - смених панчетата с бекон, но възможно най-чистия бекон и пекориното с пармезан, защото нямах време да ходя до специализиран италиански магазин за оригиналните продукти. Ако все пак имате време, може да използвате оригиналните продукти, предполага, че ще се получи още по-вкусно.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки (за двама):
За спанака соте
  • 300-400 гр спанак (по-добре би било baby спанак)
  • 1 с.л. масло
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. Маги 10 зеленчука или друга подобна подправка
За руладините
  • Колкото ви е нужно от сотирания спанак (другия запазете за гарнитура)
  • 2 пилешки гърди
  • 4 с.л. прясно настърган пармезан
  • 4 тънки парчета бекон
  • 1/2 ч.ч. пилешки бульон
  • 1/2 ч.ч. бяло вино
  • 1 скилидка чесън (по желание)
  • 1 с.л. пресен градински чай (салвия)
  • 1/2 с.л. масло
  • 1/2-1 ч.л. брашно
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Започнете със спанака. Както вече казах, започнете с Голямото търкане на спанака със студена вода докато не ви се вкочанят пръстите :) Загрейте маслото в тиган и добавете чесъна на много тънки филийки, докато не загори. Ако не обичате много чесън го извадете преди да добавите спанака. Ако не, просто добавете спанака и подправката и разбъркайте добре. Затворете тигана и оставете да се задуши за 7-8 минути като разбърквате от време на време.

Докато се готви, започнете с пилето. Начукайте пържолите на тънко и разделете всяка пържола на 2 равни парчета и леко осолете и сложете черен пипер. Щом е готов спанакът, сложете по около 2 с.л. по средата на всяко парче пиле. Върху спанака сложете по 1 с.л. пармезан. Сложете тиган с капак да се загрява на котлона с 1-2 с.л. зехтин. завийте всяко парче пиле в един бекон и закрепете добре с клечка за зъби или с шиш за скара. Запържете руладините в нагрятия тиган, докато не придобият вкусен загорял цвят от всяка страна - около 7-8 минути. Добавете скилидката чесън нарязан на тънки филийки. След това добавете виното и бульона и затворете тигана докато заврят. След като заври, отворете крайчето на тигана и оставете да къкри на среден към силен огън около 15 минути. Извадете пилешките руладини в чинии за сервиране. 

Време е за сгъстяването на соса. Добавете салвията, черен пипер, маслото и 1/2 с.л. брашно. Опитайте как е на сол и ако има нужда, добавете малко. Разбъркайте добре и преценете дали има нужда от още брашно за сгъстяване. Ако не, залейте руладините и останалия спанак със соса и вашата вкусна и добре изглеждаща вечеря е готова :)  Този път май стана много вкусно щом моят лакомник обираше соса от чинията с пръсти накрая :)

Ресторант Gelateria Confetti - София

За това място съм много субективна - толкова много го обичам, че ми е трудно да кажа нещо лошо. Но сега и за предизвикателство към себе си, ще се опитам да бъда възможно най-обективна.
 
И така, ресторантът се намита на Графа и има страхотна градина за топлите дни с вход от към Христо Белчев (http://www.programata.bg/?p=71&c=1&id=5778&l=1). Атмосферата и интериорът определено са много приятни, а както споменах и градината е голяма и хубава за лятото. Вече има и топлещи лампи, тъй че до скоро можеше да се възползваме и за бърз обяд на въздух. Уви, вече не... 
 
Собственикът на ресторанта е италианец и съответно такава е тематиката на менюто. Пиците са много вкусни (Маргарита и Дяволо са най-вкусните). Цените на пиците са между 8 и 13 лв, но си заслужават според мен. Салатите няма да ви изненадат нито с качество, нито с цена, no surprise there. Какво да кажа за пастата - ок е... Най-вкусна е лазанята, другите са малко сухи. Основните ястия не са особено впечатляващи, но не са и лоши. Сладоледът е супер, домашен е и е най-добрият в София. Другите десерти също са вкусни, но има какво да се желае още от тях.
Обслужването е ок, по-скоро на ръба към лошото, но става. Често се налага да чакаш известно време да ти обърнат внимание.
 
Най-хубавото на това място е атмосферата и хората - всички са интелигентно изглеждащи, работещи, приятни лица. В събота и неделя за закуска (до 12) има много вкусна селекция (яйца, бекон, кроасани, прясно изпечени хлебчета) и наистина страхотни хора, създаващи много приятна атмосфера.

Leo's Pizza - София

Едва ли има нужда от кой знае какво представяне на самия ресторант и собственика му, медийте добре се грижат за това. Но все пак нека споделя, че ресторантът е на италианеца Лео, публична фигура и син на наложил се италиански готвач в България (собственик на ресторант The Papa в Изток).

Сега към  по-важното - има 2 ресторанта Leo's - в центъра (http://www.programata.bg/?p=72&l=2&c=1&id=6824) и в Лозенец (https://foursquare.com/v/leos-pizza-trattoria/4e92c2c48b81592e62601899). Менюто и на двете места е едно и също, но може би в ресторанта в центъра е малко по-вкусно всичко. Говорейки за храната там, трябва да кажа, че за мен в Leo's правят най-вкусните пици в София. Истинска италианска пица - с тънко, много вкусно тесто и не много, но качествени продукти за плънка. Няма да объркате с никоя пица според мен, но за мен фаворит е пицата с лют италиански колбас (Дяволо). Цената на пиците съответно е в по-високия ценови клас (между 8 и 13 лв), но си заслужава всяка стотинка. Останалите ястия не са толкова впечатляващи. Салатите са средно вкусни, пастата е на късмет - има дни, когато сме оцелвали добри пасти, но определено не всеки път. Вчера например арабиатата май беше с полуготов сос. Правят и много вкусна скаморца на скара с прошуто - трепач за всеки, който иска да пази талия вместо да хапва пица. Много е готино също, че предлагат лют зехтин към пиците, да се почуства човек съвсем като в Италия. 

Обслужването до сега също е било доста обикновено, нищо за отбелязване. Може да се случи да те позабавят, но се появяват рано или късно.

Атмосферата в ресторанта в центъра е малко схлупена - ниски тавани и маси на гъсто, но пък е уютна. Според мен целта да се почувстваш като в малко ресторантче в центъра на Рим е изпълнена. Ако обичате да имате простор около себе си, определено изберете ресторанта в Лозенец (в клуб Малееви). Там има повече простор и градина за лятото с много хубава гледка към Витоша. 


понеделник, 26 ноември 2012 г.

Тиквен пай

Абсолютно наложително е да напиша и рецепта с тиква вече. Аз толкова обичам и я ползвам и в сладки, и в солени ястия, дори в люти. Сега им е сезонът и започвам да ви зареждам с идеи. 

Тиквата притежава няколко пласта вкус според мен и се адаптира много лесно към подправките, които й добавите. Това е причината да става както са страхотен десерт, така и за акцент към салата.

Може би преди да стигна до самото ястие трябва да споделя, че според мен най-хубавата тиква задължително е цигулката. Ако имам избор, никога не прибягвам към други тикви. Освен това, винаги гледам да купувам от сергиите по улиците и пазарите, а не от големите магазини, защото качеството там определено е под въпрос или поне със сигурност не е толкова хубаво. Днес дори купената от пазара тиква не беше много хубава и паят ми стана малко воднист, но пък вкусен и сладък.


Врене за готвене - 20-25 мин
Време за втасване - 60 мин
Време за печене - 30-35 мин

Съставки:
  • 350 гр брашно 
  • 225 гр масло на стайна температура нарязано на кубчета
  • Щипка сол
  • 20 гр захар
  • 60-100 мл ледена вода
  • 2 чаши варена тиква направена на каша с пасатора
  • 3/4 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.ч. сладкарска сметана
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. прясно настърган джинджифил (може да пропуснете, ако нямате или не обичате)
Начин на приготвяне

Започнете с тестото. В голяма купа смесете брашното, маслото, сола и захарта и бъркайте с приставката за тесто на миксера докато не се получи хомогенна смес на отделни големи топки. Добавяйте малко по малко ледената вода, минимум 60 мл, максимум 100 мл докато не се получи хубаво лъскаво тесто. Извадете от купата и разделете на 2 топки, завийте всяка с прозрачно фолио и приберете в хладилника за 1 час.

Между временно, сварете тиквата и я пасирайте. Загрейте тиган и сложете пасирана тиква с него докато не се карамелизира леко (около 10 минути). Добавете солта, захарта и подправките и разбъркайте добре. Разбийте яйцата леко в отделна купа. Прибавете разбитите яйца, млякото и сметаната към сместа и разбъркайте добре с миксера. Сместа трябва да е съвсем гладка.

След като е готово тестото, извадете го и го разточете на набрашнен плот. Размерът на разточеното тесто трябва да е колкото тавичката + да покрива страните. Не разтегляйте допълнително с пръсти, тестото се събира обратно при печене. Преместете тестото в тавичката и я мушнете в камерата за 10 минути.

Включете фурната да се нагрява на 200 градуса. След като минат 10-те минути, изсипете сместа с тиквата върху тестото и печете 30-35 минути в загрялата фурна. Изчакайте 10 минути преди да разрежете :) Студен този сладкиш определено е най-вкусен! 

неделя, 25 ноември 2012 г.

Френски калмари

Страшна вкусотийка е това :) Изрових я от US кулинарен блог и ми се видя интересна. Най-странното е, че въпреки, че няма нищо кой знае колко калорично в рецептата, ястието се получава много питателно.

Самото ястие според мен е много романтично и аз лично със сигурност бих го ползвала за изненадваща романтична вечеря в къщи. 

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за двама):
  • 1 туба калмар
  • 2 стръка праз лук
  • 4 скилидки чесън нарязани на тънки филийки
  • 1 с.л. брашно
  • 2 дафинова листа
  • 1/2-1 ч.л. лют червен пипер (според вкуса)
  • 1/3 ч.л. сух розмарин
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1.5 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 1.5 ч.ч. червено вино
  • 0.5 ч.ч вода
  • 5-6 с.л. зехтин
  • 1 голяма или 2 малки филии хляб
Начин на приготвяне

Започнете с праза. В дълбок тиган загрейте 3 с.л. зехтин. Нарежете праза първо на 2 по средата и го измийте добре, след това го нарежете на лентички на по около 2 см. Запържете го в тигана за 10-тина минути като сложите 0.5 ч.л. сол. 

Междувременно нарежете калмара на средно-тънки кръгчета. След като празът се е задушил добре го извадете. Добавете още 2 с.л. зехтин в същия тиган и сложете калмара заедно с всички подправки, чесъна и солта. Запържете докато цялата вода от калмара се изпари. Добавете брашното и разбъркайте добре. Сипете виното и водата и изчакайте да заври, след което върнете праза в тигана. Захлупете и изчакайте да започне да ври буйно, след което намалете котлона на средно. Варете около 1 час и 30-40 минути.

Докато ври, направете крутоните. Загрейте фурната на 180 градуса. Нарежете филията на големи квадратчета и ги наредете в тавичка постлана с хартия за печене. Посолете леко хлебчетата, сложете прясно смлян черен пипер и малко зехтин и печете около 30-40 минути докато не изсъхнат напълно. 

След като калмарите са готови, сервирайте в отделни чинии и поръсете с крутоните. Според мен се получи едно изискано и адски вкусно френско ястие. Мляс :)

събота, 24 ноември 2012 г.

Ресторант 5th Avenue - София

Пето авеню определено е един от любимите ресторанти на компанията ни (http://sofia.zavedenia.com/1850/5th.Avenue.Restaurant./). Основно заради начоса и ребърцата. Със сигурност са най-добрите в София (не съм сигурна дали въобще има начос някъде другаде). По принцип всичко е вкусно. Вчера за първи път опитахме и бургера и всички бяха очаровани. От менюто май само десертите не стават, ама хич не стават, тъй че не се лъжете да си поръчвате от тях.

Цените също са много балансирани към качеството (огромна порция ребра, като за един много гладен мъж или дори за семейство мъж и жена, е около 15 лв). Стековете и сьомгата са скъпи, но точно в 5th Avenue не мисля, че е място за стекове. Но аз пак да напомня за ребърцата в барбекю сос - разпадат се от кокала само като ги вдигнеш!

Атмосферата също е приятна - непретенциозна, подредена, ако сте 10-тина човек даже може да имате късмет да сте с отделна стая. Самият ресторант е в стара къща на Раковска и съответно има отделно помещения за гостите, което прави мястото уютно. 

По принцип обслужването не е особено добро, но вчера попаднахме на много готина сервитьорка, тъй че май е на късмет. Но независимо от обслужването, ние всеки път се връщаме в 5th Avenue за ребърца и начос, just too good to be missed.

Питателна неделна закуска - пържен сандвич с карамелизиран лук, ементал и пуешко

Обожавам съботно-неделните brunches. Няма по-готино време да бъдеш с близките си и да се наслаждаваш на времето с тях. По принцип обичам да съм навън за brunch, но тъй като не винаги може, имам и набор от домашни идеи за вкусни съботно-неделни "закуски". И понеже повечето са доста тежки, препоръчам фреш от цитруси към тях да олекоти вкуса.

Най-важното на този сандвич според мен е хлябът - купете го от някоя хубава фурма, защото замразените или пакетираните хлябове провалят цялата идея.   

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 2 огромни сандвича):
  • 4 големи филии хубав бял или пълнозърнест хляб
  • 2 с.л. масло
  • 1 с.л. захар
  • 1 средно голяма глава лук
  • 150 гр настърган ементал
  • 2 големи парчета пуешко филе
Начин на приготвяне

Започнете с лука. Загрейте 1/3 лъжица масло в тиган и запържете на ситно нарязания лук като добавите и захарта.

След като е готов, направете сандвичите. Намажете с масло филиите, сложете карамелизирания лук, настъргания ементал и пуешкото филе и затворете с другата друга филия. 

В тиган загрейте останалото масло и сложете двата затворени сандвичи да се пържат по 2-3 минути от всяка страна. 

Хапвайте топли, докато кашкавалът още се разтяга вкусно вкусно. 


четвъртък, 22 ноември 2012 г.

Аспержи със сос холандез и яйце в було

Днес бях сама за вечеря и реших да се възползвам да хапна нещо по-зеленичко и здравословно. Ама типично в мой стил не се получи толкова здравословно, но пък се изправих очи в очи с два мои ужаса в кулинарията - сос холандез и поширане на яйце.

Сос холандез реално е нещо като майонеза, но с масло и съответно според мен е по-вкусен. Просто маслото си е масло и е незаменимо. Представете си как ухае на разтопено масло и веднага ще се съгласите с мен. Да се върнем на соса, винаги когато си мисля за приготовлението му, си представям готвачи с големи шапки, които бъркат ли бъркат един сос и накрая викат "Merde" и го хвърлят. Но се оказа, че има и начин да се направи без толкова бъркане (имаме миксери все пак). И резултатът е WoW! Тъй че опитайте. Много добре върви този сос с яйца, зеленчуци, салати... Но не трябва да се прекалява с него, защото адски се дебелее. По-зле е от майонеза даже.

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:

  • 10-15 аспержи
  • 2 жълтъка
  • 1/2/3 яйца
  • 180 гр масло
  • 1 с.л. лимон
  • 1/2 с.л. ябълков оцет и още 2 с.л. ябълков оцет за яйцето
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нека почнем с аспержите, защото е най-лесно. Измийте аспержите и отрежете стъблата като внимавате да отрежете цялата твърда част, но не оставите само цветчетата. В съд с вряща вода, сложете аспержите за 2-3 минути. Извадете ги в сито и ги охладете с течаща вода. Изсушете ги, осолете и сложете черен пипер на вкус. Нагрейте наребрен или нормален тиган и изпечете аспержите за по 2-3 минути от всяка страна. Когато сте готови, оставете аспержите да чакат соса и яйцето в една голяма чинийка.

И сега голямото предизвикателство. Сос холандез. Сложете съд на водна баня като внимавате водата да не докосва дъното на съда за соса. Сложете вътре жълтъците и бъркайте с миксер докато е на парата, междувременно разтопете маслото. Внимавайте жълтиците да не станат на бъркани яйца. Сложете лимона, оцета и сол на вкус при жълтъците и бъркайте докато не придобият кремообразен вид. Сложете 2-3 капки от разтопеното масло в сос и го вдигнете от огъня. Добавете много бавно маслото като бъркате с миксера постоянно, за да не се разделят жълтъците от маслото. И сега следва да кажете или Voila, или Merde :)

Последно направете яйцето (1 ако сте сами като мен или повече ако готвите за повече хора). Да поширам яйца също винаги е било плашещо за мен, но поне ми се е случвало друг път. В тенджера с вряща вода добавете оцета. Когато ври буйно водата вече, пуснете яйцето като с лъжица му помогнете да се завърти, за да се получи "було" визията, а не да се разнесе из водата. 

Сега наредете 4-5 аспержи, върху тях яйцето и залети със сол холандез. Yummy + изглежда адски изискано, ако искате да впечатлите някой. Аз тази вечер впечатлих само себе си, но да глезим себе си също е важно от време на време :)

Bar&Dinner Esterhasi - София

Идеалната локация и интериор могат да се намерят в Bar&Diner Естерхази (http://www.esterhasi.com/). Започвам като реклама, но това наистина е така. Мястото на заведението е просто идеално, в близост до Докторската градинка и с гледка към Паметника на Съветската Армия. Интериорът е супер - удобен и готин. Освен това от всички страни на заведението има нагряващи лампи, които могат да ползват пушачите, а и позволяват да се седи навън до късна есен.

Обслужването е добре, случва се да се позабавят, въпреки че през деня няма никой, но не е фатално. А и иначе са много мили, така че компенсират.

Сега към най-важната част - храната. Определено е вкусно, но съотношението цена-качество е леко изкривено. Например салата с халуми е 8.90 лв, а халумито е 3 много тънички парченца, които освен това са препечени, което е неизбежно когато халумите се реже толкова "деликатно".  Друг проблем, поне според мен, е, че готвачът там е твърдо на принципа, че по-добре да си добавиш сол, отколкото да е пресолено. А както знаем ястие с  добавена сол никога не е същото. Аз например хапнах ризото с пиле и шафран, което имаше спешна нужда от сол и/или соев сос. Свинските карета също бяха вкусни, но не точно като за цена от 15.90 лв. До колкото съм чувала десертите са трепач, но не съм стигала до тях лично и не мога да потвърдя.

Мястото е идеално за лека вечеря с питие и приятен разговор с приятели, особено ако фокусът на вечерта не е питателна адски вкусна вечеря :)