сряда, 30 януари 2013 г.

Скариди с броколи

Според блога, в който открих тази рецепта, това е Рецептата на всички времена. Не мога да се съглася на 100%, но със сигурност е най-вкусната бърза рецепта, на която съм попадала от много време на сам.

Определено препоръчвам да ползвате охладени скариди, а не замразени и прясно броколи. Просто замразяването напълно променя вкуса.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене -20-25 мин

Съставки (за 2-ма):
  • 1 броколи, разделено на цветчетата си
  • 12 скариди
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1.5 ч.л. сол
  • Настърганата кора на 1 лимон
  • 1 ч.ч. ориз басмати (по желание)
Начин на приготвяне



Включете фурната да се загрява на 200-210 градуса.

Поръсете цветовете броколи с 2 с.л. зехтин, кимиона, кориандъра и 1 ч.л. сол. Постелете голяма тава с хартия за печене и разстелете броколите отгоре. Печете 10 минути в загрятата фурна. Докато се пекат изчистете скариди (главите и вените) и ги овкусете с останалия зехтин, сол и кората от лимон. Добавете ги към броколите и върнете във фурната за още минимум 10 минути. Ако скаридите не са станали вкусно розовки, оставете за още 5 минути във фурната.
 
Сервирайте върху ориз басмати с малко светъл соев сос :)

Ябълкова торта с карамел


На мен лично това ми е един от любимите десерти, защото хем е сладък, хем е кисел, хем маскобадото и кленовият сироп му е предават карамелен завършек. Предлагам да го направите скоро, защото ще искате да повторите много скоро.

Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 90 мин

Съставки:
За тестото
  • 80 гр стафиди
  • 4 с.л. вода
  • 3 средно големи ябълки нарязани на кубчета около 1 см
  • 120 гр зехтин
  • 160 гр захар
  • 1/2 пръчка ванилия
  • 280 гр брашно
  • 1.25 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. канела
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 2 яйца
  • 2 белтъка на пяна
За крема
  • 100 гр масло на стайна температура
  • 100 гр маскобадо захар (има я в био магазините и здравословните щандове на големите магазини)
  • 90 гр кленов сироп
  • 230 гр крема сирене
Начин на приготвяне

Сложете стафидите и водата в тиган и ги сложете на котлона, докато не изври цялата вода.

Намазнете тавичка, 20 см диаметър, с масло и постелете с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса.
В отделен съд смесете брашното с всички сухи съставки и канелата.


В голям съд сложете зехтина, захарта и семената от ванилевата пръчка. Вадят се семената като с остър нож се разделя на 2 пръчката и семената се вадят с една лъжичка. Разбийте с миксер добре - 2-3 минути докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцата и разбивайте още 2 минути. Добавете ябълките, стафидите и кората от лимон. Разбъркайте добре с ръка. Добавете сухите съставки и разбийте за 1 минути с миксера. На 2 пъти добавете белтъците разбити на пяна. Изсипете сместа в приготвената тавичка и печете в загрялата фурна 1 час и 30 минути. Преди да извадите, пробвайте дали шишче забита в кекса излиза сухо. Ако не, печете още 10-тина минути.

Оставете кекса да изстине напълно в тавичката (около час). Междувременно направете крема. Разбийте с миксер първоначално маслото, захарта и кленовия сироп. След като се смесят добре, добавете крема сиренето и разбивайте до получаване на хомогенна смес. Аз експериментирах с крема сирене различно от Филаделфия и съжалих, защото кремът ми стана твърде течен. Препоръчвам да на повтаряте моята грешка :)

След като е изстинал вече сладкиша, го вдигнете от тавичката и го разделете по средата на 2 блата. Използвайте или много (много много) остър нож или дебел конец. Разстелете половината крем на долния блат. След това сложете горния и разстелете върху него останалия крем. Внимавайте да не се счупи блата, тъй като е много крехък от ябълките. Ако сте ги нарязали на ситно (1 см кубчета) ще ви е по-лесно :)

Сервирайте леко охладен и се наслаждавайте на богатството от вкусове :)

неделя, 27 януари 2013 г.

Крокети от патладжан

Много вкусни и малко мазнички крокети, идеални за неделя следобед. Има много стъпки по готвенето им, което ги прави подходящи за свободен ден. Аз лично ги правих на 2 пъти - 2 вечери по малко след работа, но се убедих, че е по-добре да ги направи човек в свободен ден и да им се наслади веднага след това.

Време за приготвяне + готвене - 3 часа


Съставки:
  • 4 средно големи патладжана
  • 2 средно големи картофа, обелени и сварени
  • 1 яйце
  • 150 гр сирене
  • 20 гр едро настърган пармезан
  • около 200 гр галета
  • Сол и черен пипер
  • Олио за пържене
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200-220 градуса. Направете по 1 разрез от всяка страна на патладжаните и ги сложете в тавичка с хартия за печене да се пекат. Печете ги около 40-45 минути. Проверете дали са омекнали напълно преди да извадите. Изчакайте да изстинат и ги обелете. Накъсайте ги на парчета и ги сложете в сито да се стича водата за минимум 20 минути. Преди да започнете реалното приготвяне на сместа за крокетите, изцедете водата през ситото с ръце като натискате патладжана.

В голяма купа смесете патладжана и сварения картоф. Намачкайте ги с вилица докато не се получи хомогенна смес. Добавете яйцето, натрошеното сирене, пармезана, 1/4 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и добавете половината галета, за да попие остатъчната вода. Разбъркайте добре. 

От сместа оформете около 20 крокети - 3 см диаметър и около 6-7 см дължина. Овалвайте всеки крокет е останалата галета като се опитвайте да са добре оваляни от всяка страна. Увийте ги във фолио (прозрачно или алуминиево) и ги приберете в хладилника да се стегнат за поне 20 минути (по-добре около 30).ю

Загрейте в тиган олиото, колкото да стигне до средата на всеки крокет. Започнете да ги пържите, в групички по няколко. Пържете по 2-3 минути от всяка страна, докато придобият приятен златист загар. Вадете ги върху кухненска хартия, за да попие мазнината.

Сервирайте горещи с млечно сосче, както при: http://nenasfoody.blogspot.com/2012/11/blog-post_15.html

сряда, 23 януари 2013 г.

Супа от нахут и домати

Полезна, вкусна, питателна, интересна, няма как да я пропуснете тази супичка...


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки (за 4-ма):
  •  1 голяма глава лук
  • 1 средно голяма глава фенхел (копър) - има го във всички големи хранителни маагзини
  • 1 голям морков
  • 2 стръка целина
  • 400 гр нахут от консерва или си го сварете сами, ако имате време :)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 400 мл домати на кубчета от консерва
  • 250 мл бяло вино
  • 1 лр зеленчуков бульон
  • 3 с.л. магданоз на нарязан на дребно
  • 2 ч.л. риган
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. захар
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • 2 филиии черен или пълнозърнест хляб 
  • 4 ч.л. песто
Начин на приготвяне

В тенджера загрейте 3 с.л. зехтин. Нарежете лука и фенхела на едри кубчета и запържете в загрятия зехтин за 5-6 минути. Докато се запържват, нарежете моркова и целината на едри кубчета. Прибавете към сместа и запържете още 5-6 минути. След като зеленчуците омекнат прибавете всички подправки и доматеното пюре и запържете  още 2 минути. Добавете доматите и захарта и запържете още 2 минути. Добавете виното и бульона, опитайте как е на подправки и най-вече на сол и ако се налага прибавете още подправки. Захлупете тенджерата и оставете да къкри 30 минути.

Междувременно, загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете хляба на кубчета, залейте с малко зехтин и сол, подредете го в тавичка и запечете за 10 минути във фурната.

Нахутът трябва да е леко намачкан, но повечето зрънца да са цели. Така най-добре се запазват вкусовете и вида.

10 минути преди да изтече времето за готвене, прибавете в супата нахута и хляба. Разбъркайте добре и оставете да къкри още 10 минути.

Сервирайте супата гореща с по 1 лъжичка песто :)


вторник, 22 януари 2013 г.

Палачинки от праз

Това ястие определено е в топ 3 на любимите ми вегетариански храни. Най-вероятно, защото обожавам сладкия вкус, който придава праза на всяко ястие, а тук, той е фокусът.

Препоръчвам ви да пробвате ястието с гости, които не ядат лук. Няма и да разберат, че има лук в палачинките :) Ще си похапват сладко сладко.

Време за приготвяне - 25-30 мин
Време за готвене - 25-30 мин
Съставки:
  • 350 гр изчистен праз
  • 1 малка глава кромид лук
  • 1 малка люта чушка
  • 3 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 1/4 ч.л. куркума
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1 ч.л. захар
  • 120 гр брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 белтък
  • 1 яйце
  • 150 мл мляко
  • 55 гр разтопено масло
  • Сол и черен пипер
  • Олио
За соса
  • 100 гр кисело мляко
  • 100 гр сметана
  • 1 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 скилидка смлян чесън
  • 2 с.л зехтин
  • 2 с.л. сок от лимон
  • 1 ч.л. кориандър
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нарежете изчистения праз на колелца, а лука на ситно. Запържете 15-20 минути, докато омекнат добре. Ако не ви се виждат достатъчно омекнали, може да запържите още 4-5 минути. Добавете ситно нарязаната чушка, подправките, магданоза, солта и захарта и оставете да изстинат.

Докато стинат, смесете всички съставки на соса в купа и бъркайте докато не се смесят добре. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да си чака реда.

Разбийте белтъка на пяна и след като е изстинала сместа го прибавете към нея внимателно като бъркате постоянно, за да се смеси добре. В отделна купа смесете млякото, брашното, бакпулвера, разтопеното масло и яйцето и ги разбъркайте добре. Добавете ги към праза и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Загрейте добре 2 с.л. олио в тигана и започнете да пържите палачинките. 1 палачинка трябва да бъде 2 с.л. от сместа, тъй че можете да пържите по 3 едновременно. Пържете по 1-2 минути от всяка страна, като внимавате да не загорят. След като са готови прехвърлете на кухненска хартия, за да попие добре мазнината.

Сервирайте подредени в голяма чиния и соса в отделна купа. Ще си оближете пръстите, обещавам!


понеделник, 21 януари 2013 г.

Маслени бисквити с шам фъстък

Който, каквото иска да ми обяснява, маслените бисквити са едно от най-трудните неща да нагодиш идеално. Да не са ронливи, да са сочни, да имат вкус, но да не са и твърде сладки. Но пък като ги направи човек добре, удовлетворението от ефекта е огромно :) Така че си заслужава няколко неуспешни опита.

Тази, които сега ще ви представя са вкусни, защото хем не са много сладки, хем имат вкусен, придаден от днешната интересна съставка - кардамона.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за охлаждане - 90 мин
Време за печене - 15-20 мин

Съставки:
  • 200 гр разтопено масло
  • 8 шушулки кардамон
  • 35 гр пудра захар
  • 35 гр брашно от ориз
  • 250 гр бяло брашно
  • 1 яйце
  • 60 гр обелен шам фъстък
  • 2 ч.л. ванилова захар
Начин на приготвяне

Извадете семената от кардамонените шушулки. Ако нямате брашно от ориз под ръка, направете си. Сложете семената от кардамон и ориза в кафемелачка и за 2 минути имате брашно :)

В голяма купа смесете брашната, пудрата захар и маслото. Разбъркайте добре с ръце. Оставете да се стегне за 5 минути. Оформете тестото като салам, около 5 см диаметър и го увийте в прозрачно фолио. Приберете го в хладилника за минимум 1 час, може и 5 часа.
Докато стой в хладилника, начукайте шам фъстъка, но не на твърде дребно, да има останали и по-едри парченца.

След като измине единият час, разбийте леко 1 яйце. Намажете с него тестото и поръсете шам фъстъка равномерно върху салама от тесто. Увийте пак в прозрачно фолио и приберете в хладилника за още поне 30 минути. 

Включете фурната да се загрее на 150 градуса. Постелете голяма тава с хартия за печене. Нарежете тестото на 5 мм кръгчета и ги наредете върху тавата на 2 см едно от друго. Може да се наложи на 2 пъти да печете. Приберете втората партида масленки обратно в хладилника. Поръсете ги с ваниловата захар. Печете в загрялата фурна 15-20 минути като поглеждате да не загорят. След като ги извадите, изчакайте 5 минути преди да ги вдигнете от тавата.

Хапвайте след като изстинат добре. Ще си оближете пръстите, а кухнята ви ще ухае прекрасно от кардамона :) 

Цитрусов пудинг

С тази рецепта едва ли ще изненадам редовно четящите списание Good Food, но в събота "милото ми" като видя този десерт в списанието не ме остави на мира, докато не му обещах да го направя и ето че сега я представям на вас.

Единствено ще добавя от мен, някои практични съвети при приготвянето на пудинг :)

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 45 мин
Съставки:
  • 3 яйца - жълтъци и белтъци разделени
  • Настъргана кората на 2 лимона, 1 портокал и 1 грейпфрут
  • 100 мл прясно изцеден сок от лимон, грейпфрут или микс от двете
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 гр захар
  • 40 гр бяло брашно
  • 50 гр масло
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Намазнете стените на овален огнеупорен стъклен съд за печене - около 25 см дължина или диаметър 20 см.

В голяма купа смесете настърганите кори, маслото и захарта и разбийте добре с миксер, около 2-3 минути. Добавете сока, след това жълтъците, след това млякото и накрая брашното като през цялото време разбивате продуктите до получаване на гладка, хомогенна смес.  В отделен съд разбийте белтъците на пяна, но внимавайте да не се втвърдят много. Добавете ги бавно към сместа, най-добре е на три пъти и бъркайте докато не се инкорпорира напълно в нея.

Изспите сместа в подготвената за целта тавичка и печете на водна баня в нагрялата фурна около 45-50 минути. След 40-тата минута поглеждайте дали не се е получила приятна зачервена коричка на сладкиша. Ако да, веднага го вадете, за да сте сигурни, че долната част на десерта ще остане кремообразна и пухкава.

Свежият ви десерт е готов, нападайте :) 

Ресторант Chill Grill - София

Приятно място в София, където винаги може да се паркира, което е огромно предимство. Ресторантът се намира на бул. Николай Вапцаров, срещу бившия София Ленд (http://sofia.zavedenia.com/uk/2945/Chill.Grill/). 

Идеята на заведението е да е тип американски Diner.  Интериорът и менюто се стремят да осъществят тази идея и им се получава като че ли.

Определено е приятна атмосферата, в светли тонове, маси за малки и за големи групи, раздвижено, уютно. Обслужването също беше на място.

Храната беше вкусна определено. Опитахме калмарите (9.90 лв) и бяха много вкусни и сосчето към тях беше видимо домашно правено и много вкусно. Също така беше с пръчиците от тиквички (7.90 лв), а сосът към тях беше трепач. Пролетните рулца със скариди не бяха толкова вкусни и може спокойно да ги пропуснете. За любителите на лучена супа, може да си поръчате, няма да съжалявате (4.90 лв). Бургерът беше по-скоро средно качество, но все пак сред най-вкусните, които можете да намерите в София. Сервират го с много вкусни домашни картофки и лучени кръгчета, а цената за порцията е доста приемлива - 12.90 лв. 

Селекцията от вина е прилична и винаги има вина, които ги няма в листа, тъй че питайте сервитьорката за допълнителните им предложения.   

петък, 18 януари 2013 г.

Пиле пармиджано с чери домати

Раз-два-три и вечерята е готова. Идеалното, бързо и вкусно ястия за вечеря през седмицата, когато времето е кът :)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  •  4 пилешки филета
  • 100 гр прясно настърган пармезан
  • 50 гр моцарела
  • 1 скилидка чесън
  • 50 гр зехтин
  • 250 гр чери домати
  • 3-4 листенца босилек
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

В купа смесете зехтина, смляния чесън и 1 ч.л. сол и ги разбъркайте добре. Оставете на страна докато се занимавате с други неща. Колкото по-дълго стоят, толкова по-добре.

Включете фурната да се загрява на 220 градуса.

Пригответе 1 голяма тава с хартия за печене или 2 по-малки. Начукайте пържолите добре, да станат 4-5 мм тънки. Измийте доматите и ги разбъркайте с 1 с.л. от чесновия зехтин. Поставете доматите в тавичката за печене, С остатъка от зехтина намажете пържолите от едната страна и ги оваляйте в пармезан, пак само от едната страна. Подредете ги и тях в тавичката за печене. Сложете всичко в загрялата фурна и печете 15 минути. Междувременно нарежете моцарелата на тънки резенчета. Поставете по 1-2 парчета моцарела върху всяка пържола и печете още 10-15 минути, колкото да се разтече моцарелата.

Сервирайте с няколко листенца босилек върху всяка пържолка и с разпределете чери доматите да има за всяко парче месо.  

Докато се пече месото, може да задушите на бързо спанак с чесън и масло за гарнитура. Върви страхотно :)

сряда, 16 януари 2013 г.

Лаврак с чермула, маслини и консервиран лимон

Чермула е типично арабско/израелска марината, често използвана за месо и за риба. Много е лесна и можете да ползвате идеята за различни ястия. Трябват й на маринатата минимум 1-2 часа, за да може да попие добре в месото.  

Иначе рибата се получи много вкусна, не омирисва апартамента и е полезна, така че действайте.

По принцип тази рецепта е по подходяща за един голям лаврак - около 1.5-2 кг, но аз не намерих и направих с два малки по около 500 гр и пак се получи добре.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 1-4 часа
Време за готвене - 45-55 мин

Съставки:
Чермула 
  • 50 мл зехтин
  • Сок от 2 лимона
  • 3 с.л. пресен или сух кориандър
  • 1 малка глава червен лук нарязани на много ситно
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
Всичко останало
  • 1 лаврак 1.5-2 кг или 2 лаврака по максимум 700 гр
  • 100 гр обезкостени маслини - черни и зелени микс
  • Половин консервиран лимон нарязан на ситно или ако нямата консервиран нормален, добре измит
  • 400-500 гр картофи
  • 2 средно големи домати
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Вземете всички съставки за чермулата и ги смесете много добре. Даже може да ги пасирате.

Направете няколко разреза от двете страни на рибата и втрийте добре чермулата. Приберете в хладилника за минимум 1 и максимум 4 часа.

Като наближи време за печене, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Смесете консервирания лимон и маслините. Нарежете картофите на кръгли резенчета по около 2-3 мм и ги оставете във вряща вода за 7-8 минути да омекнат. Междувременно нарежете и домата на кръгчета. Намазнете тавичката за печене и подредете доматите и картофите на дъното като ъгълчетата им се припокриват леко.  Посолете ги с 1.5 ч.л. сол и ги поръсете с прясно смлян черен пипер. Сложете рибата заедно с останалата марината върху доматите и картофите и напълнете рибата с маслинено-лимонената плънка. Печете в загрялата фурна около 40-50 минути според размера на рибата. Ако са ви по-малки рибките, почнете да ги проверявате още на 30-тата минута :)

Бон апети :)