вторник, 28 октомври 2014 г.

Heinz vs. Доматите

Започвам с едно самопризнание, много обичам кетчуп и то конкретно Heinz. Това е доста нетипично за някой с моите претенции за гастроном, но уви всеки има своите грехове. Опитвала съм многократно да намеря някакъв начин да заменя купения кетчуп с домашна вариация, но до сега не бях успяла. Изненадващо попаднах на рецепта за "чипс" от качамак с домашен пушен кетчуп. И понеже качамакът е нещо, което все стои на задния рафт в шкафа или пък на последно място в менюто, реших, че с този експеримент може да постигна 2 в 1. Да пооткажа (неспособна съм да кажа "не" завинаги) heinz и да си променя мнението за качамака. По точка 1 имам пълен успех :) а по точка 2 частичен.



Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (за 2-3 човека основно ястие):
За чипса
  • 500 гр бульон (зеленчуков)
  • 100 гр бърз качамак
  • 30 гр масло
  • 100 гр едро настъргана скаморца или други силно пушено сирене
  • 300 мл олио за пържене
  • Малко брашно
За кетчупа
  • 3 големи зрели домати
  • 1 малка глава лук (ситно нарязана)
  • 1 голяма скилидка чесън (смляна)
  • 1/2 ч.л. стрита сушена люта чушка (ако намерите Джалапено люта чушка, би било най добре)
  • 1/2 ч.л. захар
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с кетчупа. Загрейте много, много добре голям тефлонов тиган. Сложете върху него доматите и печете от всички страни. Печете докато запуши яко от всякъде. Трябва обелката на доматите да почернее хубаво. Махнете от котлона и оставете на страна да изстиват. През това време загрейте зехтина в тиган и запържете първо чесъна, после лука. Задушете хубаво докато лукът започне леко да загаря. Обелете доматите. Сложете всички съставки в голяма купа и пасирайте за 2-3 минути, не целите да получим абсолютно хомогенна смес. 

Идва ред и на чипса. Сложете бульона да заври. Добавете качамака бавно като постоянно бъркате. Варете 5-7 минути като бъркате постоянно. Веднага след като го махнете от котлона, добавете маслото, сол и черен пипер и скаморцата. Разбъркайте добре. Разстелете качамака в тавичка около 20х20 см и изравнете добре. Завийте тавичката с фолио и приберете в хладилника за поне 30 минути, до 2 часа. След като охладите, нарежете на правоъгълници като за чипс. Загрейте силно олиото в дълбок тиган. Оваляйте всяко чипсче в брашно и отръскайте хубаво. Не искате да имате излишно брашно по чипса. Пържете по около 2-3 минути от страна докато станат хубав златист цвят. След като извадите от мазнината, задължително сложете върху кухненска хартия да попие излишната мазнина :) 


четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Ресторант "Качамак"/"Catch'A maK" - София

Понякога ми е много трудно да пиша за заведения. Искам да ви давам нови идеи за места за хапване, но напоследък всички места ми се сливат. Не че нямам какво да кажа за Качамак  например - вкусно е, атмосферата е приятна, цените нормални, посетителите изглеждат с всичкия си... Но някак нямам какво точно конкретно да кажа. Никое заведение напоследък не ме грабва истински, така да ахна и да си кажа "тук трябва да се върна пак"...

В Качамак хапнах страхотен стек риба тон на СТРАХОТНА цена, само 12 лв... И домашният им пастет не е за изпускане... Естествено и качамакът им в няколкото си разновидности също е супер вкусен :) Може би най-вкусният, който някога съм опитвала, но при това име на заведението щеше да е срамота да не е така :) Вина има достатъчно за всеки вкус и джоб.

Обслужването също е съвсем на място, въпреки лудницата. А споменавайки лудницата, да препоръчам да ходите с резервация, защото мястото е малко, а хората много. Ето линк към страницата им: https://www.facebook.com/pages/Catch-A-maK/645392202162406. 

Без да бъда по-многословна, просто защото не знам какво повече да кажа, мога да препоръчам да тествате Качамак сами. Може пък вие да намерите вдъхновението си там :) А ако сте намерили друго място, което истински ви е впечатлило, ще се радвам да ми го споделите :)

Есенна корида в чиния

Искаме, не искаме, след липсващото лято есента е тук в целия си червено-жълт-оранжев блясък. Но пък за всеки фууди есента е рай. Толкова много пресни плодове и зеленчуци и толкова цветни. И всички те са в цветовете на есента. Големи, червени, узрели домати... Жълти круши, пищни нарове, пурпурни патладжани. Пишейки се замислих, че всъщност храните на всеки сезон са като цветовете му... 
Есенната ми корида днес е салата в три нюанса на червеното :) Домат, Нар и Червен Лук. И лек акцент зелен босилек, да не спираме да мечтаем за следващото лято!

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки (за 4-ма):

  • 3 големи розови домата или около 800 гр други домати, но задължително сочни и добре узрели
  • 1/2 нар, сладък по възможност
  • 1 малка глава червен лук, нарязана много на ситно
  • 1 скилидка чесън
  • 50 мл зехтин
  • 4 с.л. петмез (ако намерите с аромат на нар би било идеално, но и обикновен става)
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1/3 с.л. стрит бахар
  • 10 листа пресен босилек, нарязан на ситно
  • Сол на вкус
Начин на приготвяне

Нарежете доматите на дребни кубчета. Прибавете към тях червения лук и семената от половин нар (ако е кисел, сложете по-добре 1/4 нар, на половин). 
В отделен съд смесете всички останали съставки и разбъркайте добре.
Залейте салатата с дресинга и сте готови :)

вторник, 30 септември 2014 г.

Smuggler's Diner, София

Най-сетне още едно място за бургери в София. До скоро единственото място беше Boom Burger, където определено трябва да отиде всеки любител на бургери поне един път, защото месото в бургерите наистина е уникално, както и цените... Но сега не пиша за тях. Сега за новата бургерджийница - Smuggler's Diner (https://www.facebook.com/smugglersdiner). За петък и събота е задължително да си запазите маса, защото навалицата е голяма!

Местоположението на заведението даже няма нужда от коментар :) На Христо Белчев, на пешеходно разстояние до всички приятни барчета на София. Интериорът е приятен, копие на американски дайнер, но все пак (и слава богу) малко по-луксозно. 

Менюто е кратко и фокусирано почти изцяло върху бургерите, от които има 7-8 вида. Опитах аз разбира се, Smuggler's бургер (9 лв) с карамерилизиран лук и бекон и беше много вкусен и с приличен размер. Месото определено беше подбирано. Чийзбургерът също заслужава внимание, а и цената му е повече от прилична - 7.50 лв. В менюто имаше и гръцки бургер, който звучеше супер с лимон в каймата и козе сирене (8 лв) - определено мисля да го пробвам следващия път. Салати има 4 вида като аз заложих на Цезар и не съжалявам, защото е може би най-вкусната салата Цезар, която съм яла в България! Бекончето беше уникално препечено! И лучените кръгчета заслужават внимание (2.50 лв). Има и млечни шейкове, и десерти. Но този пт за тях място не остана. Поглеждайки на съседната маса видях, че чийзкейкът изглежда впечатляващо. С други думи това е място, където човек трябва да иде с празен стомах и готов за малко съгрешение с храната :) 

От към вината положението е скромно, но за всеки ще се намери по нещо.

За пилето и сливата

Неочаквано или пък търсено заглавието на днешния пост си има подтекст. Но пък "сексът" продава, дори рецепти :) така че защо и аз да не се възползвам от този стар маркетингов трик за привличане на вниманието. 
А истината е, че просто попаднах на много готина рецепта за пиле не само със сушени, но и с пресни сливи. И то пиле... А не свинско или телешко. Получи се уникално, леко екзотично и много вдъхновяващо. Или всички експериментатори с търпение да мариноват и желание да изненадват, да запретват ръкави. 
А като бонус, рецептата не отнема много време и ще ви остане време и за...


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 75-90 мин

Съставки (за 6 човека)
  • 4 пилешки бутчета и 2 пилешки гърди, всяка нарязана на по 3 ленти
  • 1 кг картофи
  • 2 ч.л. подправка "7 подправки", намира се в арабските магазини
  • 2 големи глави лук, нарязани на 4-5 големи парчета
  • 10 см парче джинджифил, обелен и настърган на ситно ренде
  • 7-8 стръка прясна мащерка
  • 4 с.л. зехтин
  • 8 с.л. сос Уорчестър
  • 100 мл соев сос
  • 18 сушени сливи
  • 2 с.л. маскобадо захар
  • 6-8 пресни сливи, разполовени и с извадена костилка
Начин на приготвяне

Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сложете тенджера с вода да заври и изсипете в нея картофите да врат 10-тина минути. Извадете и отцедете под течаща студена вода. 

Сложете всички съставки освен пресните сливи в голяма тава и ги разбъркайте добре с ръце. Увийте ги и ги приберете в хладилника да се мариноват за минимум 4 часа, желателно е 24 дори, 

Включете фурната да се загрява на 190 градуса. Извадете маринованото пиле и увийте тавата с алуминиево фолио. Печете в загрятата фурна 40-45 минути. Отвийте го, добавете пресните сливи и печете още 30 минути докато пилето придобие златиста коричка. 



четвъртък, 25 септември 2014 г.

Пане гурме, защо пък не

Типично в мой стил намерих начин да направя приготвянето на нещо толкова просто като панирано пиле истинско предизвикателство. Но  чакането си заслужава, гарантирам.
И понеже панирането пиле ми напомня на американска кухня, съчетах с печена царевица, дип авокадо и зелена салата с дресинг от кленов сироп. Получи се страхотна вечеря, красива, вкусна, леко мазна и силно ароматна :)


Ароматно панирано пиле

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 12-24 часа
Време за готвене - 1 час

Съставки (за 4-ма гладни или 6-ма с по-малък апетит)

За маринатата:
  • 1 голяма глава лук нарязана на едро
  • 2 смлени скилидки чесън
  • 12 дафинови листа
  • 1 с.л. смлян бахар
  • 4 с.л. винен оцет
  • Сол на вкус
Пилето и панировката:

  • 2 цели пилешки бутчета, 2-3 пилешки бедра и 2 пилешки гърди (нарязани на дебели ленти)
  • 150-200 гр брашно
  • 1 ч.л. млян черен пипер
  • 2 ч.л. кориандър семена
  • 3 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 300-400 мл готварска сметана
  • 500 мл олио за пържене
Начин на приготвяне

Сложете 1.5 литра вода заедно с всички съставки за маринатата на котлон и оставете да заври. Вдигнете от котлона и изчакайте да изстине. Сложете пилете в маринатата и оставете в хладилника да се маринова 12-24 часа. 

Включете фурната да се загрее на 200 градуса. Извадете пилето от маринатата и го подсушете добре. Смесете брашното с всички подправки и объркайте добре. Пригответе отделен съд за сметаната и голяма чиния с кухненска хартия, която ще цели да попие излишната мазнина. В дълбок съд загрейте олиото. Започнете панирането. Топнете пилето първо в сметаната, после в брашнената смес. Изтръскайте след всяко топване, за да може панировката ви да е тъничка. Пържете по максимум 2 парчета пиле в нагорещеното олио, за да не падне температурата на олиото. Панирайте по 4 минути от всяка страна. Оцеждайте добре мазнината, за да не стане твърде мазно. 

Постелете тава с хартия за печене и запечете пилето за за 12-15 минути.

Дип авокадо

Идеален е за олекотяване на вкуса на пилето или пък сервиране самостоятелно с някакъв крекер.

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки:
  • 2 добре узрели авокадота
  • 100 гр кисело мляко
  • 1.5 с.л. сок от лайм
  • Кората на 1 лайм настъргана
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол ма вкус
Начин на приготвяне

Сложете всички съставки за дипа в блендер и пасирайте до получаване на хомогенна смес.

Зелена салата с кленов дресинг

Време за приготвяне - 10 мин

Съставки:
  • Зелена салата
  • Сокът от 1 лимон
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 1/2 с.л. кора от лимон настъргана
  • 1.5 ч.л. дижонска горчица
  • 100 мл зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нарежете или накъсайте зелената салата на едро. Смесете всички съставки за дресинга до получаване на хомогенна смес и залейте с тях салатата. Готово :)

Печена млечна царевица с пикантно масло

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:

  • 6 кочана прясна царевица
  • 60 гр масло
  • 1 с.л. хариса или мляни люти чушки
Начин на приготвяне

Извадете маслото от хладилника да омекне на стайна температура. Разбъркайте го добре с харисата. 

Изпечете царевицата на барбекю или на грил тиган. Сервирайте с четка за десерти да може всеки да си слага колкото масло му се иска :)

петък, 8 август 2014 г.

С дъх на гръцко лято

Калмари с доматен сос

Не че има нещо истински гръцко в тази рецепта, но някак много силно мирише на Средиземно море. Пресен калмар, вкусни летни домати, чесън. Филия препечен хляб. Чаша Узо... или Рецина... А може би 2-3 чаши? Мисля, че с тази комбинация, дори на терасата в апартамента може да замирише на море.


Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин 

Съставки (за 4-ма предястие или основно с голяма салата):
  • 2 големи туби пресен калмар ако намерите изчистен да не се борите би било прекрасно. Взимала съм от Метро такива)
  • 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, накълцан много на ситно
  • 600 гр пресни или консервирани домати, нарязани на ситно
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Нарежете калмарите на колелца като за паниране. 
Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете лука, чесъна, сол и черен пипер на вкус. Запържете около 8-10 минути, докато омекнат добре и дори започнат леко да загарят. Добавете доматите и захарта и оставете да заври. Вдигнете от котлона и пасирайте. Върнете на котлона и сложете калмарите. Оставете да се варят за 6-7 минути, не повече, защото ще станат жилави. 
Отрежете задължително филийка качествен хляб, за да отопите сосчето :) 

петък, 1 август 2014 г.

Свинско с лучено-млечен сос

Това е една зимна рецепта, която аз лично правя целогодишно, защото намирам за адски вкусна, макар и малко тежка за горещите летни дни. Опс, тази година такива нямаше, тъй че запретвайте ръкави и бон апети.

Вариации на тази рецепта може да срещнете в готварските книги на много велики готвачи, което е убеждаващ факт, че наистина е много вкусна! Тази версия е на самия г-н "Без Задръжки" или Антъни Бурдейн, чиято биография прочетох на скоро и определено мога да кажа, че той няма задръжки, а опитът ми с тази рецепта е, че тя няма забележки.

П.С. оригиналът на тази рецепта е с праз лук, но става много добре и с обикновен бял лук, ако нямате под ръка праз.



Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 1 час

Съставки (за 6 човека)
  • 1 кг цяло парче свинско контра филе (помолете местния месар да ви го почисти възможно най-много)
  • Много сол и черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 1 стрък праз, ако ползвате (нарязан на тънки шайби)
  • 1 глава лук, ако ползвате праз или 2, ако не ползвате (ситно нарязани)
  • 1 голям морков (ситно нарязан)
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. брашно
  • 2.5 чаши прясно мляко
  • 2 стръка магданоз (ситно нарязан)
  • 3 дафинови листа
Начин на приготвяне

Посолете свинското обилно (много обилно). Послушайте ме и няма да съжалявате от крайния резултат. Поръсете и с прясно смлян черен пипер. Оставете за 15 минути да попие солта. През това време накълцайте зеленчуците.

Загрейте в тенджера зехтина и маслото. Запържете свинското от всички страни, докато получи златист загар (около 3 минути от всяка страна). Извадете го от тенджерата. 

Върнете тенджерата на котлона и сложете да се запържат чесъна, лука, праза и моркова. Гответе на средно силен котлон около 10 минути, може и повече, за да загорят зеленчуците леко, ще стане още по-вкусно така. Добавете брашното и бъркайте постоянно около 2 минути. Последно добавете млякото, магданоза и дафиновия лист и оставете да заври. Разбъркайте добре и варете около 5 минути на бавен огън. Сместа трябва да има карамелен цвят вече. Върнете свинското с всичките му сосове и гответе на бавен огън със затворен капак 1 час като обръщате на всеки 15 минути. 

Извадете свинското от соса в голяма чиния за сервиране. Пасирайте соса и ако ви се струва, че има нужда, го върнете на котлона за сгъстяване за не повече от 5-10 минути на силен огън без капак. Опитайте соса на сол. Ако сте ме послушали в началото и сте осолили богато месото, сега няма да имате нужда от допълнително.

Нарежете свинското на порции и сервирайте със соса за заливка. Може да аранжирате разнообразно според въобръжението си, особено ако искате да впечатлите гости :)

Киш Лорен, киш Зелен, киш за Мен

С това ястие спечелих първия си кулинарен приз :)

Киш, както предполагам всеки знае, е солена френска торта с маслено тесто и всевъзможни пълнежи. Но не знам колко от вас знаят колко е вкусна, особено ако в домашна и направена по правилна рецепта. Аз лично станах огромен фен на яденето, но не и на приготвянето. А именно защото тестото се прави УЖАСНО трудно. На мен лично цялата ми кухня беше в масло и брашно. Препоръката ми към всички ентусиасти е - правете киш зимата и правете тесто за повече от 1 киш (заръзявате останалото), защото после едва ли дълго време ще се навиете да го направите пак :) Но стига приказки, да почвам с рецептата, че готвене ни чака. Ще представя днес 3 опции за пълнеж на киша като оставям на вашето въображение на експериментирате и да ми дадете идеи и на мен.



Тестото

Време за приготвяне и охлаждане - 2 часа
Време за печене - 45-50 мин

Съставки за 3 киша:
  • 250 гр масло + около 50 гр за намазняване на тавата, скоро извадено от хладилника
  • 500 гр брашно
  • Щипка сол
  • 1 жълтък
  • Около 250 мл ледена вода
Начин на приготвяне

Смесете маслото, брашното и солта в голяма купа. Ако ползвате миксер с приставка за тесто, разбъркайте за 10-тина секунди. Другият вариант (по-добър в тази ситуация според мен) е да намачкате тестото с пръсти, докато продуктите се объркат добре.

Направете кладенче в средата на тестото и сипете половината вода и жълтъка. Ако е топло в кухнята ви, сложете само 1/3 от водата. смесете бързо тестото с ръце или вилица. И като казвам предвид бързо, имам предвид, че имате няколко минути преди маслото да започне да се втечнява. Ако се наложи, добавете още вода, но се опитайте да подсигурите да е ледена. Веднага щом е готово тестото го увийте в кухненско фолио и приберете в хладилника за поне 1 час, може да престой до 8 часа така.

Набрашнете обилно плота, върху който ще работите. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 3 равни части, оставете една извън хладилника, а другите приберете пак. И сега трябва много бързо да разточвате, иначе тестото става лепкаво и маслото се втечнява и трябва пак да охлаждате. Повдигайте честичко блата, докато точите, за да не залепне за плота. Когато блатът достигне 4 мм го сложете в предварително намазнената тавичка за печене и го върнете в хладилника да се охлади отново за 30 минути. Докато се охлажда може да разточите другите 2 блата по същата процедура и да ги приберете във фризера разточени и готови за кишове скоро. След което може да седнете и да изпиете 2 чаши вино, защото според мен ще имате нужда! 

Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Блатът се пече на принципа "сляпо" печене, което означава, че няма да виждате колко се е изпекъл. Извадете го от хладилника, набучкайте го на 2-3 места с вилица, застелете върху него алуминието фолио и го засипете с ориз или боб, около 1 пръст. Това се прави, за да се избегне да се навдигне тестото, а и за да изгуби възможно най-много влага. Печете около 45-50 минути според зависи колко е силна фурната ви. Погледнете го, когато го извадите, трябва да има много лека златиста коричка. Не изключвайте фурната.

Най-сетне блатът ви е готов!!!

Заливка

Време за приготвяне - 5 мин

Съставки (за 1 киш, 28 см диаметър тавичка):
  • 500 мл готварска сметана
  • 4 яйца
  • 1 жълтък
  • Щипка сол
  • Щипка индийско орехче
Начин на приготвяне

Смесете всички съставки в купа и разбийте с миксера до получаване на хомогенна смес. 

Плънка
Киш Лорен

Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене - 30 мин

Съставки (за 1 киш)
  • 7-8 резена бекон, нарязан на ситно
  • 200 гр едро настърган чедър
  • 1 стрък ситно нарязан пресен лук
  • Сушени домати (по желание)
Начин на приготвяне

Върху изпечения блат поръсете настъргания чедър. Смесете бекона, лука и доматите (ако ползвате) с предварително подготвената заливка и я поставете върху блата. Печете около 30 минути, докато не стане златист. 

Киш със спанак и/или гъби

Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене - 30 мин

Съставки (за 1 киш)
  • 150 гр настърган чедър
  • 300-500 гр спанак, нарязан на едро
  • 250 гр гъби печурки, нарязани на шайби
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Върху изпечения блат поръсете настъргания чедър. В загрят тиган със зехтин сложете чесъна за 1 минута, след което добавете гъбите. Пържете 5 минути и добавете спанака Пържете докато изври възможно най-много вода. Сместа трябва да е само мазна, не влажна. Ако не обичате спанак или гъби, може да не ползвате като за сметка на това увеличите количеството на другата съставка. Сложете "пърженицата" върху чедъра и залейте с предварително подготвената заливка. Печете около 30 минути, докато не стане златист. 

вторник, 1 юли 2014 г.

Сьомга със сос "марсала, соев сос и джинджифил"

Ето още една интерпретация на любимата ми комбинация - сьомга, соев сос и джинджифил. Тук акцентът пада върху марсалата (може да смените с порт или шери, но не е желателно). Хубавото на тази рецепта е, че може да смените сьомгата с филе от друга риба, дори най-обикновена бяла риба, единствено трябва да намалите времето за готвене.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4 човека):
За рибата и соса
  • 800 гр филе от сьомга, нарязано на 4 порции
  • 2 скилидки смлян или ситно нарязан чесън
  • 40 гр ситно настърган пресен джинджифил
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. марсала
  • 1/2 ч.л. захар
  • 3 с.л. сусамово олио
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
За маринатата
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. марсала

Начин на приготвяне

Разбъркайте съставките за маринатата и залейте с тях сьомгата, нарязана вече на порции и оставете да се маринова на стайна температура.

Смесете соевия сос, марсалата, джинджифила и захарта в отделен съд и оставете на страна. Загрейте сусамовото олио и запържете чесъна докато покафевее, след което го извадете от тигана с шпатула. Добавете рибата и запържете по 1 минута от всяка страна, след което залейте със соса и оставете да къкри 5-7 минути, докато рибата е готова. Извадете рибата и оставете сосът да покъкри още малко, ако ви се вижда рядък. Добавете към него пресния лук. Сервирайте всяка порция в отделна чиния, залята със соса. За гарнитура уникално върви бланширано броколи. Приятна вечеря :)