Започвам с едно самопризнание, много обичам кетчуп и то конкретно Heinz. Това е доста нетипично за някой с моите претенции за гастроном, но уви всеки има своите грехове. Опитвала съм многократно да намеря някакъв начин да заменя купения кетчуп с домашна вариация, но до сега не бях успяла. Изненадващо попаднах на рецепта за "чипс" от качамак с домашен пушен кетчуп. И понеже качамакът е нещо, което все стои на задния рафт в шкафа или пък на последно място в менюто, реших, че с този експеримент може да постигна 2 в 1. Да пооткажа (неспособна съм да кажа "не" завинаги) heinz и да си променя мнението за качамака. По точка 1 имам пълен успех :) а по точка 2 частичен.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин
Съставки (за 2-3 човека основно ястие):
За чипса
- 500 гр бульон (зеленчуков)
- 100 гр бърз качамак
- 30 гр масло
- 100 гр едро настъргана скаморца или други силно пушено сирене
- 300 мл олио за пържене
- Малко брашно
За кетчупа
- 3 големи зрели домати
- 1 малка глава лук (ситно нарязана)
- 1 голяма скилидка чесън (смляна)
- 1/2 ч.л. стрита сушена люта чушка (ако намерите Джалапено люта чушка, би било най добре)
- 1/2 ч.л. захар
- Зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Започнете с кетчупа. Загрейте много, много добре голям тефлонов тиган. Сложете върху него доматите и печете от всички страни. Печете докато запуши яко от всякъде. Трябва обелката на доматите да почернее хубаво. Махнете от котлона и оставете на страна да изстиват. През това време загрейте зехтина в тиган и запържете първо чесъна, после лука. Задушете хубаво докато лукът започне леко да загаря. Обелете доматите. Сложете всички съставки в голяма купа и пасирайте за 2-3 минути, не целите да получим абсолютно хомогенна смес.
Идва ред и на чипса. Сложете бульона да заври. Добавете качамака бавно като постоянно бъркате. Варете 5-7 минути като бъркате постоянно. Веднага след като го махнете от котлона, добавете маслото, сол и черен пипер и скаморцата. Разбъркайте добре. Разстелете качамака в тавичка около 20х20 см и изравнете добре. Завийте тавичката с фолио и приберете в хладилника за поне 30 минути, до 2 часа. След като охладите, нарежете на правоъгълници като за чипс. Загрейте силно олиото в дълбок тиган. Оваляйте всяко чипсче в брашно и отръскайте хубаво. Не искате да имате излишно брашно по чипса. Пържете по около 2-3 минути от страна докато станат хубав златист цвят. След като извадите от мазнината, задължително сложете върху кухненска хартия да попие излишната мазнина :)