петък, 1 август 2014 г.

Киш Лорен, киш Зелен, киш за Мен

С това ястие спечелих първия си кулинарен приз :)

Киш, както предполагам всеки знае, е солена френска торта с маслено тесто и всевъзможни пълнежи. Но не знам колко от вас знаят колко е вкусна, особено ако в домашна и направена по правилна рецепта. Аз лично станах огромен фен на яденето, но не и на приготвянето. А именно защото тестото се прави УЖАСНО трудно. На мен лично цялата ми кухня беше в масло и брашно. Препоръката ми към всички ентусиасти е - правете киш зимата и правете тесто за повече от 1 киш (заръзявате останалото), защото после едва ли дълго време ще се навиете да го направите пак :) Но стига приказки, да почвам с рецептата, че готвене ни чака. Ще представя днес 3 опции за пълнеж на киша като оставям на вашето въображение на експериментирате и да ми дадете идеи и на мен.



Тестото

Време за приготвяне и охлаждане - 2 часа
Време за печене - 45-50 мин

Съставки за 3 киша:
  • 250 гр масло + около 50 гр за намазняване на тавата, скоро извадено от хладилника
  • 500 гр брашно
  • Щипка сол
  • 1 жълтък
  • Около 250 мл ледена вода
Начин на приготвяне

Смесете маслото, брашното и солта в голяма купа. Ако ползвате миксер с приставка за тесто, разбъркайте за 10-тина секунди. Другият вариант (по-добър в тази ситуация според мен) е да намачкате тестото с пръсти, докато продуктите се объркат добре.

Направете кладенче в средата на тестото и сипете половината вода и жълтъка. Ако е топло в кухнята ви, сложете само 1/3 от водата. смесете бързо тестото с ръце или вилица. И като казвам предвид бързо, имам предвид, че имате няколко минути преди маслото да започне да се втечнява. Ако се наложи, добавете още вода, но се опитайте да подсигурите да е ледена. Веднага щом е готово тестото го увийте в кухненско фолио и приберете в хладилника за поне 1 час, може да престой до 8 часа така.

Набрашнете обилно плота, върху който ще работите. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 3 равни части, оставете една извън хладилника, а другите приберете пак. И сега трябва много бързо да разточвате, иначе тестото става лепкаво и маслото се втечнява и трябва пак да охлаждате. Повдигайте честичко блата, докато точите, за да не залепне за плота. Когато блатът достигне 4 мм го сложете в предварително намазнената тавичка за печене и го върнете в хладилника да се охлади отново за 30 минути. Докато се охлажда може да разточите другите 2 блата по същата процедура и да ги приберете във фризера разточени и готови за кишове скоро. След което може да седнете и да изпиете 2 чаши вино, защото според мен ще имате нужда! 

Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Блатът се пече на принципа "сляпо" печене, което означава, че няма да виждате колко се е изпекъл. Извадете го от хладилника, набучкайте го на 2-3 места с вилица, застелете върху него алуминието фолио и го засипете с ориз или боб, около 1 пръст. Това се прави, за да се избегне да се навдигне тестото, а и за да изгуби възможно най-много влага. Печете около 45-50 минути според зависи колко е силна фурната ви. Погледнете го, когато го извадите, трябва да има много лека златиста коричка. Не изключвайте фурната.

Най-сетне блатът ви е готов!!!

Заливка

Време за приготвяне - 5 мин

Съставки (за 1 киш, 28 см диаметър тавичка):
  • 500 мл готварска сметана
  • 4 яйца
  • 1 жълтък
  • Щипка сол
  • Щипка индийско орехче
Начин на приготвяне

Смесете всички съставки в купа и разбийте с миксера до получаване на хомогенна смес. 

Плънка
Киш Лорен

Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене - 30 мин

Съставки (за 1 киш)
  • 7-8 резена бекон, нарязан на ситно
  • 200 гр едро настърган чедър
  • 1 стрък ситно нарязан пресен лук
  • Сушени домати (по желание)
Начин на приготвяне

Върху изпечения блат поръсете настъргания чедър. Смесете бекона, лука и доматите (ако ползвате) с предварително подготвената заливка и я поставете върху блата. Печете около 30 минути, докато не стане златист. 

Киш със спанак и/или гъби

Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене - 30 мин

Съставки (за 1 киш)
  • 150 гр настърган чедър
  • 300-500 гр спанак, нарязан на едро
  • 250 гр гъби печурки, нарязани на шайби
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 3 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Върху изпечения блат поръсете настъргания чедър. В загрят тиган със зехтин сложете чесъна за 1 минута, след което добавете гъбите. Пържете 5 минути и добавете спанака Пържете докато изври възможно най-много вода. Сместа трябва да е само мазна, не влажна. Ако не обичате спанак или гъби, може да не ползвате като за сметка на това увеличите количеството на другата съставка. Сложете "пърженицата" върху чедъра и залейте с предварително подготвената заливка. Печете около 30 минути, докато не стане златист. 

вторник, 1 юли 2014 г.

Сьомга със сос "марсала, соев сос и джинджифил"

Ето още една интерпретация на любимата ми комбинация - сьомга, соев сос и джинджифил. Тук акцентът пада върху марсалата (може да смените с порт или шери, но не е желателно). Хубавото на тази рецепта е, че може да смените сьомгата с филе от друга риба, дори най-обикновена бяла риба, единствено трябва да намалите времето за готвене.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за мариноване - 30 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4 човека):
За рибата и соса
  • 800 гр филе от сьомга, нарязано на 4 порции
  • 2 скилидки смлян или ситно нарязан чесън
  • 40 гр ситно настърган пресен джинджифил
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. марсала
  • 1/2 ч.л. захар
  • 3 с.л. сусамово олио
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
За маринатата
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. марсала

Начин на приготвяне

Разбъркайте съставките за маринатата и залейте с тях сьомгата, нарязана вече на порции и оставете да се маринова на стайна температура.

Смесете соевия сос, марсалата, джинджифила и захарта в отделен съд и оставете на страна. Загрейте сусамовото олио и запържете чесъна докато покафевее, след което го извадете от тигана с шпатула. Добавете рибата и запържете по 1 минута от всяка страна, след което залейте със соса и оставете да къкри 5-7 минути, докато рибата е готова. Извадете рибата и оставете сосът да покъкри още малко, ако ви се вижда рядък. Добавете към него пресния лук. Сервирайте всяка порция в отделна чиния, залята със соса. За гарнитура уникално върви бланширано броколи. Приятна вечеря :) 

Спанак и гъби соте

Тази рецепта е моето авторско решение на едно лесно и популярно ястие. Вложих малко креативност и даже визия, нетипично за мен, и се получи една вкусна, красива, пролетна вечеря с елемент на изненада. Ако се постараете да подредите ястието добре, ще се получи и впечатляващо за гости.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 20 мин

Съставки (за 3-ма):
  • 600 гр спанак
  • 500 гр пресни печурки
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 50 гр сушени домати 
  • Зехтин
  • 6 филии препечен черен хляб
  • 6 пържени яйца
  • Сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

Изчистете спанака от дръжките и го накиснете в ледена вода за 30 минути, така до голяма степен си спестявате дългото миене. След това го нарежете на едро. Докато кисне спанакът, нарежете гъбите на шайби, а чесънът на много ситно.

В тенджера загрейте 4 с.л. зехтин, добавете чесъна и гъбите и разбъркайте добре. Пържете 5-6 минути, докато гъбите са почти готови. Добавете сушените домати, спанака, 1 с.л. сол, 3 с.л. зехтин и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и оставете да се готви, докато водата от спанака се изпари напълно, око 10-12 минути. 

Междувременно препечете филиите и изпържете яйцата, рохкост според вашите предпочитания. 

Аранжирайте по 2 филии в чиния, върху всяка сложете по 3-4 с.л. спанак и отгоре по 1 яйце. Бон апети :)

сряда, 7 май 2014 г.

Треска за Агнешко

С малко закъснение  за таз годишната Треска за Агнешко, давам идеи за рецепти, които ще променят представите ви за агнешкото! На мен поне ми я промениха. Аз не обичам агнешко по принцип, по най-обикновената причина - Мирише ми. И в тази връзка прекарах дълго време в ровене на нета за идеи как да "отмиришем" агнешкото. Но освен това се вслушах и в съвета на Баба. И така сглобих 2 рецепти за марината и се получиха супер. Особено тази марината, която направих за плешка/бут се оказа трепач. Може дори да заблудите някой, че не става въпрос за агнешко!!!  



Агнешки котлети с мед и кориандър

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 30 мин

Съставки 
  • 1 кг агнешки котлети (аз взех от малко агънце и не ми се получи много като за снимка, но пък беше много крехко. Може да ползвате и от шиле)
  • 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 2 с.л. мед
  • 3 скилидки чесън
  • 20 гр обелен и нарязан на дребно джинджифил
  • 50 мл лимонов сок
  • 100 мл олио
  • 4 с.л. винен оцет
  • 5 с.л. вода
Начин на приготвяне

Смесете в блендер всички съставки за маринатата и разбивайте до получаване на плътен сос. Залейте котлетите и оставете да се мариноват в хладилника минимум 8 часа, по-добре 24 часа.

Загрейте грил тиган на котлона и фурната на 180 градуса. Запечете котлетите по 4-5 минути от всяка страна на тигана и преместете в тавичка. Запечените котлети печете 15 минути във фурната. И сте готови :)

Агнешка плешка/бут с ракия и соев сос


Време за приготвяне - 25 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 4-5 часа

Съставки 
  • 2.5-3 кг агнешка плешка или бут
  • 1/2 връзка магдано
  • 1/2 връзка пресен кориандър
  • 2 с.л. мед
  • 2 скилидки чесън
  • 20 гр обелен и нарязан на дребно джинджифил
  • 50 мл зехтин
  • 4 с.л. винен оцет
  • 150 мл соев сос
  • 50 мл ракия
  • 5 с.л. вода, ако ви се види малко сосът

Начин на приготвяне

Смесете в блендер всички съставки за маринатата и разбивайте до получаване на плътен сос. Най-важната стъпка на тази рецепта е да нарежете месото на дълбоки ивици, за да може добре да попие маринатата. Най-добре би било ако може да мариновате в съда, в който ще печете. Оставете да се мариноват в хладилника за 24 часа

Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете месото от хладилника 30 минути преди да започнете да го печете. Завийте тавата с фолио и печете в загрятата фурна 1 час, след което намалете фурната на 120-130 градуса. Печете завито около 3-3.30 часа. Извадете тавата и махнете фолиото. Месото би трябвало да пада от костите вече. Ако ви се стори, че има нужда от още печене, завийте и върнете пак във фурната. Ако е добре изпечено, махнете фолиото и печете още 30-тина минути до получаване на хрупкава коричка.   

петък, 7 февруари 2014 г.

Изненадващо вкусна вечеря

Сьомга с пълнозърнести спагети и спанак

Исках да спретна хубава вечеря със сьомга, но и да е нещо ново, неопитвано до сега. Рових дълго и попаднах на една рецепта, която не ми допадна достатъчно, но реших да я подобря малко и да тествам. Самата аз се съмнявах ш крайния резултат, но Изненадаааа, получи се повече от добре. Тъй че смело тествайте, няма да съжалявате.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки (за 4-ма)
  • 750-800 гр филе от сьомга
  • 1 пакет пълнозърнести спагети
  • 400 гр бейби спанак
  • 6 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. отцедени каперси
  • 2 големи розови домата, нарязани на дребни кубчета
  • 2 смляни скилидки чесън
  • 1 ч.л. кафява захар
  • Сокът и кората от един лимон
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

В купичка смесете зехтина, каперсите, доматите, чесъна, захарта, лимона и 1/2 ч.л. сол. Оставете на една страна.
Сложете да заври вода с много сол (около 2 с.л.) и варете спагетите според инструкциите на опаковката, хубаво би било спагетите да са ал денте. 1 минута преди края на времето за готвене, добавете спанака. Веднага щом са готови, изцедете през гевгир, разпределете в 4 дълбоки чинии и полейте с приготвения сос. Разбъркайте всяка порция отделно.
Разпределете филето от сьомга на 4 порции. Загрейте малко зехтин в един тиган. Поръсете рибата със сол и черен пипер по ваш вкус. Запържете филетата по 2 минути от всяка страна. Поставете по едно филе върху всяка порция. 
Ефектът е не само божествено вкусен, но и много впечатляващ на вид. 

четвъртък, 6 февруари 2014 г.

Богат шоколадов мус

Едва ли шоколадовият мус има нужда от представяне. Едно истинско пухкаво изкушение. А частта с пухкавото е най-сложната за изпълнение, която изисква много работа с миксера! Но пък, когато се получи, крайният резултат е "!!!" :)
                                 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за стягане - 1-2 часа

Съставки (за 4 диетични порции):
- 60 гр захар
- 90 мл вода
- 3 жълтъка
- 170 гр черен шоколад
- 350 мл течна сладкарска сметана, леко разбита

Начин на приготвяне

Сложете захарта и водата в тиган и загрейте на котлон, докато захарта се разтопи напълно и сместа заври. Оставете да къкри на средно силен огън, докато стегне до гъст сироп, около 10-12 минути. Междувременно на другия котлон разстопете шоколада на водна баня. Охладете леко захарния сироп преди да го използвате. 
Смесете захарния сироп и жълтъците и разбивайте с миксера до получаване на пухкава смес на балончета, наподобяваща консистенцията на мус. Добавете разстопения шоколад и разбийте с миксера докато се инкорпорира добре в сместа. Веднага след това добавете сметаната и разбийте с миксера много за кратко. 
Разпределете муса в 4 отделни чашки за десерт и охладете в хладилника за 1-2 часа, докато се стегне. Бон апетиии :)

неделя, 2 февруари 2014 г.

Ресторант Rossini - София

Едно добре познато заведение в София, ресторант Крим, сега е с нова визия и концепция, която определно ми допада повече - Ресторант Rossini. Намира се на улица Славянска 17.

Заведението е на 3 етаж, всеки от които с различна концепция - етаж 1 е Bar&Dinner, етаж 2 е "тежък" ресторант, а етаж 3 е частен клуб, но концепцията му май не е съвсем изчистена още. Аз лично съм посетила само етаж 1 за сега и за него ще дам мнение, другите етажи не са ми по вкуса май и едва ли ще стигна до тях. За сметка на това с удоволствие пак бих посетила Bar&Dinner частта.

Обстановката е много готина, създава усещане, че си в заведение в някой космополитен град. Е, преди да излезеш отвън и се огледаш де :) Има градина, която изглежда супер и лятото със сигурност трябва да се тества.

Обслужването също беше добро - на място, без нищо излишно.

А сега към кухнята, най-важната част на всеки един ресторант. Храната определно е много вкусна, почти нямам забележки. Ако трябва да направя съотношение качество-цена, печели качеството, а при съотношението размер на порцията-цена, цената определено води. Или с други думи, много вкусно, в не много големи размери. Точно колкото да хапнеш и да запазиш талия. Опитах салата етажи (9.90 лв) и беше страхотна - много добър микс на козе сирене с розови домати. Калмарите също бяха адски вкусни, макари и малко на брой, около 7-8 кръкчета на цена от 11.90 лв. Виенският шницел обра овациите и като размер, и като качество на цена от 19.90 лв. Огледах и чиниите на съседчетата - сьомга на плоча (около 20 лв, не помня точно) и свински роленца с бекон (15.90 лв). На вид определено бяха много добре, а и оценката на компанията беше положителна. От десертите опитахме само панакотата (5.90 лв) и това определено е най-добрата панакота, която до сега съм опитвала в София.

Или изводът от посещението ни е, че ако не сте много гладни, а искате да хапнете вкусно и да се почувствате в Ню Йорк или Лондон, това е вашия избор.

Леща с бекон, горгонзола и сушени боровинки

Едно ястие, което ще ви накара да се почувствате едновременно в Италия, в Близкия Изток, в Англия и поне малко в къщи. Странна комбинация, която в странността си достига идеален синхрон на вкусове и аромати. Препоръчвам всеки готов на експерименти да опита това ястие и обещавам, че ще остане очарован от крайния резултат.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 20-30 мин

Съставки (за 4-ма за предястие)
  • 130 гр леща
  • 2 давинови листа
  • 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
  • 3-4 с.л. зехтин
  • 3 с.л. вода
  • 1 ч.л. захар (може и кафява)
  • 60 гр сушени боровинки
  • 70 мл винен оцет
  • 8 тънки резена бекон
  • 100-120 гр горгонзола
  • 100 гр спанак, добре измит и нарязан на едро
  • 1 с.л. масло
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Измийте лещата в гевгир под течаща студена вода. Сложете я в тиган или тенджера и я залейте с вода, така че да покрие лещатата 3 пъти. Добавете дафиновия лист, изчакайте да заври и оставете да къкри 20 минути.
Междувременно направете соса. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука да се запържи до златисто. Добавете водата, захарта, сушените боровинки и оцета. Оставете да къкри още 8-10 минути докато не се получи хубав гъст сос. Овкусете със сол (около 1 ч.л.) и черен пипер. 
Щом лещата е готова, я изцедете веднага и още гореща я смесете със соса, за да може добре да попие всички аромати. Опитайте как е на сол и ако трябва добавете още. 
Докато изстива лещатата, запечете бекона в тиган до златисто. В отделен съд загрейте маслото и задушете спанака за 5-6 минути, докато повечето му вода изври. 
Смесете лещата, бекона и спанака в голям съд и разбъркайте добре. Последно добавете горгонзолата накъсана на едри парчета. Най-добре сервирайте докато бекона е още топъл.  
  

събота, 1 февруари 2014 г.

Пиле със сумак, за'атар и лимон

 Изненадах ли ви с няколко нови подправки още от заглавието? Сумак може би сте чували - това е леко пикантна подправка използвана много широко в арабската кухня и по конкретно в държавите в северна Африка.Сумакът се прави от стритите дребни червени плодове на дърво, което расте на много топло. А за за'атар (za'atar) може много дълго да се пише, ако искам да обхвана всичките му видове и характеристики. Но понеже в wikipedia е много добре описано, няма да се повтарям, а ще предоставя линк (http://en.wikipedia.org/wiki/Za'atar) за по-любопитните. Аз лично ползвам Ирански за'атар в момента, но всякакъв би свършил добра работа. Тази подправка лесно можете да откриете в повечето арабски хранителни магазини на Симеон в София или в подобни магазини и в други градове.
Иначе ястието е богато на аромати, но не натрапчиво и определено заслужава да му дадете шанс. А последната щипка перфектност на ястието е лимонът, който позволява на подправките да покажат истинската си същност.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки (за 4-5 човека):
  • 1 разфасовано пиле
  • 2 глави червен лук
  • 2 скилидки чесън, смлян
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. стрит бахар
  • 1 с.л. сумак 
  • 1 лимон нарязан на резенчета
  • 200 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. за'атар
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 50 гр кедрови ядки
Начин на приготвяне

В голяма купа смесете пилето, лука, чесъна, зехтина, подправките (без за'атара), лимона, бульона, солта и черния пипер и омешайте добре. Сложете в хладилника да се маринова за минимум 5 часа, по-добре и за 24 часа.

Когато решите да започнете да печете, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Сложете пилето заедно с маринатата в голяма тава, така че всички парчета да са едно до друго, т.е. да не се припокриват. Поръсете със за'атар и печете в предварително загрятата фурна 30-40 минути, докато пилето леко се зачерви.

Докато пилето се пече, в загрят тиган запечете кедровите ядки за 2-3 минути. Поръсете готовото пиле с кедровите ядки. Voaila :)

Свинско със соев сос, мед и джинджифил

Тази рецепта е за едно много лесно ястие, което ви обещавам да зашемети всички, обичащи екзотичните вкусове и в същото време да удовлетвори традиционалистите! Освен това ще ви отнеме само 5 минути да я направите и още 30-40 да я изпечете.

Време за приготвяне - 5 мин
Време за мариноване - 1-5 часа
Време за готвене - 30-40 мин

Съставки:
  • 6 свински пържолки (може и чисто контрафиле, може и вратна пържолка, според личните предпочитания)
  • 5 с.л. светъл соев сос
  • 2 с.л. мед
  • 1 малка грудка ситно настърган джинджифил
Начин на приготвяне

Смесете месото и всички съставки за маринатата в голям съд и ги разбъркайте добре, така че всички съставки на маринатата да се втрият добре в месото. Оставете да се маринова в хладилника за минимум 1 час, за предпочитане по-дълго, дори за 24 часа.
Загрейте предварително фурната на 200 градуса, вентилатор. Изсипете месото заедно със соса в тавичка и я покрийте с алуминиево фолио. Печете 20 минути завито и махнете фолиото. Печете още 10-20 минути според зависи от вида на месото, дебелината на пържолите и личните предпочитания. Обещавам ви неустоим резултат!