С това ястие спечелих първия си кулинарен приз :)
Киш, както предполагам всеки знае, е солена френска торта с маслено тесто и всевъзможни пълнежи. Но не знам колко от вас знаят колко е вкусна, особено ако в домашна и направена по правилна рецепта. Аз лично станах огромен фен на яденето, но не и на приготвянето. А именно защото тестото се прави УЖАСНО трудно. На мен лично цялата ми кухня беше в масло и брашно. Препоръката ми към всички ентусиасти е - правете киш зимата и правете тесто за повече от 1 киш (заръзявате останалото), защото после едва ли дълго време ще се навиете да го направите пак :) Но стига приказки, да почвам с рецептата, че готвене ни чака. Ще представя днес 3 опции за пълнеж на киша като оставям на вашето въображение на експериментирате и да ми дадете идеи и на мен.
Време за приготвяне и охлаждане - 2 часа
Време за печене - 45-50 мин
Съставки за 3 киша:
- 250 гр масло + около 50 гр за намазняване на тавата, скоро извадено от хладилника
- 500 гр брашно
- Щипка сол
- 1 жълтък
- Около 250 мл ледена вода
Начин на приготвяне
Смесете маслото, брашното и солта в голяма купа. Ако ползвате миксер с приставка за тесто, разбъркайте за 10-тина секунди. Другият вариант (по-добър в тази ситуация според мен) е да намачкате тестото с пръсти, докато продуктите се объркат добре.
Направете кладенче в средата на тестото и сипете половината вода и жълтъка. Ако е топло в кухнята ви, сложете само 1/3 от водата. смесете бързо тестото с ръце или вилица. И като казвам предвид бързо, имам предвид, че имате няколко минути преди маслото да започне да се втечнява. Ако се наложи, добавете още вода, но се опитайте да подсигурите да е ледена. Веднага щом е готово тестото го увийте в кухненско фолио и приберете в хладилника за поне 1 час, може да престой до 8 часа така.
Набрашнете обилно плота, върху който ще работите. Извадете тестото от хладилника и го разделете на 3 равни части, оставете една извън хладилника, а другите приберете пак. И сега трябва много бързо да разточвате, иначе тестото става лепкаво и маслото се втечнява и трябва пак да охлаждате. Повдигайте честичко блата, докато точите, за да не залепне за плота. Когато блатът достигне 4 мм го сложете в предварително намазнената тавичка за печене и го върнете в хладилника да се охлади отново за 30 минути. Докато се охлажда може да разточите другите 2 блата по същата процедура и да ги приберете във фризера разточени и готови за кишове скоро. След което може да седнете и да изпиете 2 чаши вино, защото според мен ще имате нужда!
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Блатът се пече на принципа "сляпо" печене, което означава, че няма да виждате колко се е изпекъл. Извадете го от хладилника, набучкайте го на 2-3 места с вилица, застелете върху него алуминието фолио и го засипете с ориз или боб, около 1 пръст. Това се прави, за да се избегне да се навдигне тестото, а и за да изгуби възможно най-много влага. Печете около 45-50 минути според зависи колко е силна фурната ви. Погледнете го, когато го извадите, трябва да има много лека златиста коричка. Не изключвайте фурната.
Най-сетне блатът ви е готов!!!
Заливка
Време за приготвяне - 5 мин
Съставки (за 1 киш, 28 см диаметър тавичка):
- 500 мл готварска сметана
- 4 яйца
- 1 жълтък
- Щипка сол
- Щипка индийско орехче
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в купа и разбийте с миксера до получаване на хомогенна смес.
Плънка
Киш Лорен
Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене - 30 мин
Съставки (за 1 киш)
- 7-8 резена бекон, нарязан на ситно
- 200 гр едро настърган чедър
- 1 стрък ситно нарязан пресен лук
- Сушени домати (по желание)
Начин на приготвяне
Върху изпечения блат поръсете настъргания чедър. Смесете бекона, лука и доматите (ако ползвате) с предварително подготвената заливка и я поставете върху блата. Печете около 30 минути, докато не стане златист.
Киш със спанак и/или гъби
Време за приготвяне - 10 мин
Време за печене - 30 мин
Съставки (за 1 киш)
- 150 гр настърган чедър
- 300-500 гр спанак, нарязан на едро
- 250 гр гъби печурки, нарязани на шайби
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 3 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Върху изпечения блат поръсете настъргания чедър. В загрят тиган със зехтин сложете чесъна за 1 минута, след което добавете гъбите. Пържете 5 минути и добавете спанака Пържете докато изври възможно най-много вода. Сместа трябва да е само мазна, не влажна. Ако не обичате спанак или гъби, може да не ползвате като за сметка на това увеличите количеството на другата съставка. Сложете "пърженицата" върху чедъра и залейте с предварително подготвената заливка. Печете около 30 минути, докато не стане златист.