Малко със закъснение, предлагам и една идея за салата с пресни картофки. Може и пресните да се заменят със зимни без да се компрометира вкусът на салатата особено. Иначе тази салата ми е фаворит за пролетна/ранно лятна вечеря с гости, защото винаги се впечатляват как от относително обикновени съставки се получава много екзотично ястие.
Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-30 мин
Съставки (за 4-ма основно или 6-ма предястие):
- 800 гр пресни картофи (малки, ако целите визия)
- 150 гр грах от консерва
- 4 яйца
- 1 шепа листа от пресен босилек
- 1 шепа пресен магданоз
- 2 скилидки чесън, смлян
- 80 гр кедрови ядки или сурово кашу
- 80 гр едро настърган пармезан
- 150 мл зехтин
- 1 ч.л. сол
- 100 мл винен оцет
- Черен пипер
Начин на приготвяне
Измийте добре картофите и не ги белете. В случай, че картофите не са дребни, фи нарежете на едри кубчета. Сложете ги да се варят в завряла вода за 20-30 минути. Трябва да са меки, но не разкашкани.
Докато се варят картофите направете пестото. Сложете босилека, магданоза, кедровите ядки, пармезана, солта и чесън в блендер или в съд, подходящ за използване на блендер приставката на миксера. Разбийте с блендера докато се наситнят подправките, след което добавете зехтина и разбивайте докато се получи пестото.
Сварете и яйцата според вкуса си.
След като се сварят картофите, ги изплакнете със студена вода за няколко минути. Още докато са топли картофите, сложете пестото, граха, оцета и черен пипер на вкус. Важно е да не изстинат напълно картофите преди да овкусите, за да попият по-добре вкуса на подправките. Добавете и яйцата, нарязани на едро и разбъркайте добре. Бон апети :)