Моркови, тиквички... Модерната кухня не ограничава зеленчуците само в основните ястия... За сега експериментите са успешни... НО спазвайте стриктно рецептите на десерти, които включват зеленчуци , защото вкусът им реално не трябва да се усеща, само влажността на зеленчука трябва да остане. Аз лично съм огромен фен на морковения сладкиш (http://nenasfoody.blogspot.com/2012/11/blog-post_5682.html), но и тази рецепта се оказа добро попадение. Идеята е от един от любимите ми готварски блогове (http://www.weeklygreens.com/), където грешките са редки, а писането на авторката е много увлекателно. Често предлага идеалното четиво за преди лягане, тъй че всички англо говорящи любители на готвенето могат да се възползват.
Време за приготвяне - 20-25 мин
Време за готвене - 40-45 мин
Съставки:
- 3/4 ч.ч. пълнозърнесто брашно
- 1/3 ч.ч. какао
- Щипка сол
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1 яйце
- 3/4 ч.ч. бяла захар
- 3/4 ч.ч. кафява захар
- 2/3 ч.ч. кисело мляко
- 1 ванилия
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 черен шоколад
Включете фурната да се загрява. Намазнете тавичка - 25-20 см и я постелете с хартия за печене.
В отделен съд сложете яйцето, захарите, киселото мляко, олиото и ванилията. Разбийте с миксера около 2 минути до получаване на хомогенна смес. Добавете сухите съставки и продължете да разбивате с миксера още 2 минути. Изсипете сместа в подготвената тавичка.
Натрошете шоколада на малки парченца и поръсете сладкиша с него. Печете в загрялата фурна 40-45 минути. Клечка в сладкиша трябва да е влажна.