петък, 11 януари 2013 г.

Консервирани лимони

Ето начин да сте оригинални в редица ястия, които правите! Една страхотна придобивка за всяка кухня. Може да си го съхранявате цели 2 години в хладилника... Но преди това, отделете 4-5 седмици да ги направите лимоните :)

Мога да обещая, че няма да съжалявате за усилията :)





















Време за приготвяне - 30 мин
Време за "втасване" - 4-5 седмици

Съставки (за буркан 1 лтр):
  • 5-6 лимона, колкото се поберат в буркана на много тясно набутани
  • 2-3 червени люти чушки
  • 5-6 с.л. сол
  • Сокът на 4-5 лимона
  • Пресен розмарин
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 херметически буркан.
Начин на приготвяне

Измийте добре всички лимони. Ако са с восък, търкайте здраво с грубата страна на гъбичката и веро. Подсушете ги и им направете разрез по средата на дълбочина около 1.5 см. Натъпкайте по 1.5 с.л. сол в разрезите. Подредете лимоните много плътно един до друг в буркана. Трябва да са здраво натъпкани. Затворете буркана и го приберете на тъмно място на стайна температура за 1 седмица. 


След първата седмица, отворете буркана и сложете вътре лимоновия сок, лютите чушки и розмарина и ги натъпкайте добре. Най-отгоре сложете 2-3 с.л. зехтин. Той трябва да остане на повърхността. Затворете буркана и го сложете пак на същото място за минимум 3, максимум 5 седмици. След това лимоните ви са готови за консумация. Само не забравяйте да ги преместите в хладилника за по-сигурно, че няма да се развалят.  

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Ресторант Слънце и Луна - София

Няма да пиша много дълго за ресторанта, защото на сайта е богато на обективна информация, включително меню, което отговаря на действителността като разнообразие и цени - http://sunmoon.bg/restaurant.

Ресторантът е вегетариански и здравословен. Всички продукти са свежи, включително сами си мелят брашното. Има и продукти за дома - хляб, хумус, кроасани, сладки. От скоро има и втори ресторант, на малките 5 кюшета. Там бях последно аз и останах очарована. За разлика от първия ресторант, на Княз Борис I, този е по-просторен и светъл и определено го препоръчвам. Обслужването беше много лежерно и приятно. Малко фамилиарно, но не натрапчиво. Сервитьорката ни препоръча какво да вземем от менюто и каквото препоръча, не сбъркахме.

Аз лично най-очарована останах от пицата им. С пълнозърнесто тесто или от спелта, не съм сигурна. Всеки път е различна според решението на готвача. Ако искате или не искате нещо конкретно може да си кажете разбира се. Но иначе е трепач. Облизах си пръстите. Опитахме и салатата на шефа, която не мога твърде смело да препоръчам, но по-скоро защото не бяха "моите" продукти вътре, а не защото не е вкусна. Но няма да издавам каква е, да не им развалям изненадата. Бобът с кисели краставички беше по-скоро не особено вкусен, защото беше леко безсолен. Но така трябва да бъде, нали е здравословен ресторантът. Десертите също са с кафяво или пълнозърнесто, или нещо подобно брашно и кафява захар или мед. И честно казано са вкусни за толкоз опоскани от към "вредни и вкусни" съставки. Заслужава си да отиде човек и да прецени за себе си дали му допада. Аз лично ще се върна и мисля, че малко хора няма да го направят.




сряда, 9 януари 2013 г.

Крем маскарпоне с ягоди

Това е най-лесната рецепта на света, а до сега не съм получила едно негативно мнение.

Препоръчвам на всеки да я пробва :) Можете да замените ягодите с друг червен плод, с банан или с праскова според вкуса и сезона.

Време за приготвяне - 15 мин


 Съставки:
  • 500 гр маскарпоне
  • 200 гр квасена сметана
  • 130-170 гр пудра захар (можете да намалите и увеличите количеството в зависимост какъв плод слагате и колко сладко обичате)
  • 200 гр пресни или замразени ягоди или друг плод по избор
Начин на приготвяне

Ако се спрете на червен плод, препоръчвам да го пасирате първо него и след това да го оставите в камерата за 1 час. След това прибавяте останалите продукти и разбирате 3-4 минути с миксера. Опитайте на захар и ако ви допада, сте готови. 

Ако решите да ползвате банан или праскова, разбийте всички съставки без плода с миксера за 2-3 минути. След това добавете нарязания на кубчета плод и разбъркайте добре с лъжица. Опитайте на захар и ако ви допада, сте готови. 

Както казах, вкусно и лесно, а сервирано добре може и да е интересно :)

Домашни арабски питки със сирена и пресен лук

За всички, които обичат хляб като мен, арабският хляб (плоските питки) е върховно удоволствие. За това смятам, че е наложително да знаем как да си ги правим сами!

Не е много сложно, не е и просто, но обещавам, че няма да съжалявате!


Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 90 мин
Време за готвене - 18 мин

Съставки:
  • 500 гр брашно + за плота
  • 280 гр хладка вода
  • 1.5 ч.л. суха мая
  • 70 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. захар
  • 1 яйце
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
  • 200 гр едро настърган кашкавал
  • 200 гр cottage cheese или висококачествена извара
  • 150 гр натрошено краве сирене
  • 3 с.л. ситно нарязана прасна мащерка (може и сушена 2 с.л.)
  • 3 с.л. зехтин
  • Za'atar или сусам и суха мента
Начин на приготвяне

Замесете тесто от първите 6 продукта. Най-лесно е да замесите с приставка за тесто на миксера и после да извадите тестото на набрашнен плот и да домесите с ръце. Набрашнете добре тестото, върнете го в купата, завийте с кърпа и оставете да втасва на топло за 1 час. За това време тестото трябва да се е удвоило.
Междувременно смесете всички останали продукти освен зехтина и za'atar. Разбъркайте ги добре, за да се получи хубава еднородна смес.
След като втаса тестото, го извадете на набрашнен плот и го намесете за 1 минута. Разделете го на 4 топки. Разточете всяка топка на много тънко - 2/3 мм и около 20-25 см диаметър. Разпределете сместа със сиренето във всяка питка по равно и затворете питките като джобчета. След това разточете пълните вече питки до възможно най-тънко. Около 6-7 мм. Поставете готовите питки по 2 върху хартия за печене и покрийте с памучна кърпа. Оставете да втасват на топло още 30 минути.
Междувременно включете фурната да се загрява на 220 градуса. Сложете тавата, която си е към фурната да се загрява вътре. Когато дойде време за печене, намажете питките със зехтин и поръсете със za'atar или еквивалент. Сложете ги да се пекат върху горещата тава. Печете 9 минути на 220 градуса и после намалете още 9 минути на 200 градуса. Освен ако нямате огромна фурна, ще се наложи да ги изпечете на 2 пъти по 2 питки :)
Резултатът наистина си заслужава всяко дребно усилие!

 

вторник, 8 януари 2013 г.

Салата от зелен боб и каперси

Малко извън сезона, но сега ми дойде музата :)

Има в Пикадили пресен зелен боб на безбожно висока цена, но салата се получава много добре и със замразен.

Иначе ключът към тази салата е зеленият боб да е от тънкия (тъй наречен френски) и да са добре почистени крайщата. Тази салата въври страхотно и с чушки, но аз не обичам и ги пропускам. Оставам на вас да прецените дали да добавите.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 5-10 мин

Съставки:
  •  450 гр зелен боб
  • 3 с.л. зехтин
  • 50 гр каперси
  • 3 смляни скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион зърна
  • 1 ч.л. кориандър зърна
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон
  • 4 с.л. ситно нарязан пресен копър
  • Настъргана кората от 1 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

В съд с вряща вода сложете боба - за замразен 2 минути, за суров и изчистен - 5 минути. Изцедете водата и измийте с течаща ледена вода за 2 минути. Подсушете боба с кухненска хартия. Сложете ги в купата за сервиране.

Загрейте зехтина в малък тиган - сложете чесъна и каперсите (внимавайте може здраво да пукат и скачат). Запържете 20-30 секунди и добавете семената за още 20-30 секунди. Веднага щом вдигнете от котлона, залейте боба. Добавете пресните подправки и лука (ситно нарязано всичко), лимонената кора и 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и опитайте как е на сол. Можете да приберете салатата хладилника за максимум 1 ден.

Интересното и вкусно начало на вечерята ви е готово и изглежда Yummy :)

Телешко бон филе с розмарин и манатарки и винен сос с шери

Ето една идея за адски вкусно приготвяне на телешко. За съжаление обаче не мога да помогна от къде да си набавите телешко от млечно теленце, за да гарантирам крайния резултат. Аз лично съм заредена в хубаво телешко в къщи, но знам че някои месарници предлагат, ако си кажеш какво точно искаш. Може да се наложи един ден предварително да си поръчате, но доставят качествено месо. Една такава месарница, която съм ползвала и бях много доволна се намира на ул. Богатица в Лозенец, София, точно на кръстовището с ул. Цветна Градина. Ако отидете предварително, намират всякакви качествени меса в рамките на 1-2 дена.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
За месото
  • 1 кг телешко бон филе (цяло парче)
  • 3 ч.л. сол
  • 2 с.л. пресен розмарин
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 4 сухи манатарки (много трудно се намират, но има ги в едно малко магазинче на ул. Иван Асен 9) 
  • Зехтин
За соса
  • 4 сухи манатарки, натопени в 3/4 чаша топла вода (запазете и водата)
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. порт вино или шери
  • 1 стрък пресен лук
  • 3 с.л. масло
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 1/2 ч.л. сол (добавете ако ви се стори безсолно като опитвате докато се готви)
Начин на приготвяне
Започнете с телешкото. Посолете го и го оставете в хладилника минимум 4 часа преди приготвянето и максимум 24 часа. 

Като дойде време за готвенето, извадете от хладилника и оставете месото да отвърне 30 минути. Междувременно в блендер смелете розмарина, черния пипер и манатарките (трябва да са много сухи манатарките, за да се получи добре). Намажете месото със зехтин го натрийте със смляните подправки. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. В дълбок съд загрейте 1 с.л. зехтин и запържете местото за по 1-2 минути от всяка страна, за да подсигурите приятен загорял цвят. Запазете останалата мазнина и подправки за соса. Преместете месото е тавичка и печете в загрятата фурна около 30 минути. Ако имате термометър, в най-дебелата част на месото температурата трябва да е около 50 градуса.

Прецедете бульона от гъбите и го запазете. Нарежете гъбите на едро. В тигана от месото добавете 1 с.л. масло, нарязан на ситно стръка лук и манатарките. Запържете 2-3 минути. Добавете вината, бульона и розмарина и разбъркайте добре, така че всички съставки от стените на съда да падната в соса. Изчакайте да заври и махнете капака и оставете да ври докато соса не намалее до около 1.5 чаена чаша. Прецедете соса през сито и изхвърлете останалите едри съставки. Загрейте соса отново и добавете 2 с.л. масло.

Сервирайте месото нарязано на филии заляти с топъл сос. А как си плаче това ястие за чаша червено вино.



неделя, 6 януари 2013 г.

Огретен от сладък картоф

Много лесна и ефекта рецепта, изцяло копирана от Даниел Постма, една изключително харизматична готвачка, много усмихната и оперираща ресторант в ЮАР в момента.

Иначе мога само да добавя, че е много важно картофите да се наредят добре за тази рецепта, за да изглежда добре и да се завърши уникалния вкус с хубава визия.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час и 10 мин

Съставки:
  • 4 средно големи сладки картофа
  • 4 смляни скилидки чесън
  • 5 с.л. ситно нарязана прясна салвия (градински чай)
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. прясно млян черен пипер
  • 250 гр сладкарска сметана
  • 150 гр прясна настърган пармезан
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Измийте добре картофите без да ги белите. Нарежете ги на тънки шайби (около 5 мм), на ренде най-добре, за да са еднакви на размер резените. В купа смесете добре картофите с чесъна, солта, черния пипер и салвията. В дълбок съд наредете картофите в 3 редички един върху друг (виж снимката за насоки). Останалия чесън и салвия от купата ги изхвърлете. Завийте тавата с фолио и печете в загрятата фурна 45 минути. След 45 минути извадете от фурната и залейте със сметаната и наръсете с пармезана и печете открито още 25 минути. Сервирайте веднага горещо... Ароматът ще е божествен, обещавам ви :)

събота, 5 януари 2013 г.

Балканска скара Villa Park (Вила Парк) - София

Ресторантът отвори преди две години като сръбска скара, но явно интересът не е бил достатъчно голям, защото смениха концепцията на балканска скара, но без да сменят менюто. 

Заведението се намира в Лозенец, на бул. Арсеналски, точно до спортната зала Спартак (http://www.restaurantvillapark.bg/). Както предполага името фокусът е балканска кухня или по-точно сръбска с няколко добавки от съседна Турция. Има плескавици, пържоли, шишове, чобан салата, айвар (или по-точно лютеница), ощипци (мини кебапчета). Като цяло храната е вкусна, може би има леко компроментиране на качеството в сравнение с началото, но все още скарата е хубава. От скарата най-вкусна е тъй наречената бяла вешалица или много чиста свинска пържола (без никакви мазнини). Цената е 11.80 лева, а порцията по меню е 300 грама и определено е едно от малкото места, където количеството реално е такова. Плескавиците (9.80 лв) и ощипците (10.80 лв) са средно вкусни, каймата си беше кайма, а не кълцано месо. От салатите чобан салатата е най-вкусното попадение (5.90 лв). Предястията може да пробвате микс разядки, за да си изберете сами за следващия коя най-много ви харесва. Задължително си поръчайте погача. Уникално вкусна е...

Вина има добра селекция и червените вина добре вървят със скарата.

Обслужването е на ниво, интериорът на заведението е много изискан. Даже малко твърде изискан имайки предвид фокусът на кухнята.

петък, 4 януари 2013 г.

Лимонен тарт с бял шоколад

Вкусна идея от господин Кумон (http://www.lepainquotidien.com/). Изключително вкусна, но и малко пипкава рецепта, подходяща за свободен ден, защото отнема време, а и е най-вкусна да се яде в деня, в който е приготвена.

Най-важното за рецептите на Кумон е да се спазват стриктно, всеки път, когато съм се опитала да избягам от оригинала на рецептата, съм съжалявала, тъй че препоръчвам да не се опитвате да поспестите нещо, ще затриете голяма част от труда си.

Според мен това е идеален десерт, ако ще имате гости, които искате да впечатлите. Изглежда добре, вкусен е и лимонът придава изтънчен вкус.



Време за приготвяне - 15 мин + 15 мин
Време за готвене - 40 мин + 30 мин
Време за втасване - 2 часа + 1.5 часа

Съставки:
За тестото
  •  300 гр бяло брашно
  • 150 гр пудра захар
  • 200 гр размекнато масло, нарязано на кубчета
  • Кората от 1 лимон
  • 30 гр лешници накълцани на блендера на много ситно или начукани на саханче
  • 1 белтък
  • 1 бял шоколад
За крема
  • 2 цели яйца
  • 3 жълтъка
  • Сока на 3 лимона
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 150 гр захар
  • 290 гр готварска сметана
  • 90 гр кисело мляко (за предпочитане гръцко или възможно най-високо масленото българско)
Начин на приготвяне
Започнете с тестото. Смесете всички съставки освен белтъка и шоколада и месете с ръце. Колкото и пъти да съм се опитвала да меся маслено тесто с миксер, не се поучава и пак се включват ръчичките, тъй че най-добре направо с ръце да се меси. След като получите еднородно леко ронливо тесто, добавете белтъка и месете около 2-3 минути. Завийте тестото в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 2 часа.

След като минат двата часа и тестото се е стегнало, извадете от хладилника и разточете около 350 гр от него на набрашнена повърхност. Включете фурната да се загрява на 160 градуса. Трябва да се получи 4-5 мм тесто. Ако имате форма за тарт, ако не (както аз), тавичка около 20-25 см постелете хартия за печене или алуминиево фолио и сложете разточеното тесто като се стремите да покриете с него и страните на тавата. Набоцкайте тестото на 3-4 места с вилица, за да изпусне влагата през дупките. Покрийте тестото с алуминието фолио добре от всички страни. Сложете върху него 500 гр бял боб от най-евтиния, за да запазите формата на тестото. Печете покрито 25 минути. Извадете го от фурната, махнете фолиото и боба и печете открито тестото още 15 минути. Извадете и изчакайте да изстине. Докато стине, разтопете белия шоколад на водна баня. След като тестото е напълно изстинало, махнете фолиото от тавичката разстелете тънък слой шоколад върху него и оставете на страна. Останало тесто може да разточите и да изпечете бисквитки (20 мин на нагрята на 200 градуса фурна).
Започнете крема. Сложете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксера около 2 минути или мало повече ако не е станала напълно хомогенна сместа. Ако все още има бучици в сместа, минете я през сито. Сложете сместа на среден огън (6 от 9) и бъркайте постоянно. Под постоянно, имам предвид постоянно, иначе че ще си имате бъркани яйца с лимон вместо крем. Сгъстяването на крема отнема около 30 минути. Ако имате термометър, сместа трябва да стане 90-95 градуса когато е готова. Ако нямате, след около 25 минути постоянно бъркане, почнете да внимавате колко гъст е станал крема, трябва да е с консистенция на течен мед. Изсипете го върху тестото и оставете да починат 5 минути. След това приберете тарта в хладилника за час и половина (не по-малко). Аз извадих моя след час и 10 минути и не се беше стегнала на 100%, 20 минути по-късно, вече беше готов. 

Voila :) прекрасен е, повярвайте ми :) 

Честита Нова 2013 Година!