Съставки (за 4-6 души като предястие)
За салатата
- 1/2 пакет фузили или друга дребна паста
- 1 кутия риба тон в зехтин (за предпочитане Рио Маре или друг висок клас риба тон, разликата винаги е осезаема)
- 6 кисели краставички нарязани на колелца
- 1/4 бурканче каперси
За дресинга
- 2 с.л. дижонска горчица
- 3 с.л. зехтин
- Сокът от 1 лимон
- 1/3 връзка копър, ситно нарязан
- 1/2 ч.л. сол
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Започнете с дресинга. Сложете в малка купичка или друг подобен съд всички съставки на дресинга и ги разбъркайте добре. Сложете на страна, докато се подготвя салатата.
Варете пастата според указанията на опаковката като се стараете пастата да остане ал денте. Щом е готова пастата я изцедете в гевгир и я облейте със студена вода. Прехвърлете пастата в съда, в който ще сервирате салатата и я залейте веднага с дресинга, за да не се слепи пастата. Разбъркайте добре и прибавете останалите продукти. Ако рибата тон падне на по-големи парчета, я начупете с ръце. Сервирайте студена салатата. Ако имате възможност, най-добре би било салатата да постои в хладилника 2-3 часа преди сервиране, за да се смесят добре вкусовете на различните продукти.