От много време се каня да направя телешко задушено и май му дойде времето вече. Това е ястие за почивен ден, тъй като готвенето му отнема доста време, а и е много впечатляващ резултатът и може да се използва да се изфукате с готварски умения.
Аз лично ползвам най-чистото възможно телешко, защото такова обичам, но ако на вас ви допада повече шарено месо, можете да замените.
Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 2 часа
Съставки (за 4 порции):
- 1 кг телешко месо
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. вода
- 2 с.л. Уорчестър сос
- 1 скилидка чесън
- 2 дафинови листа
- 1.5 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. червен пипер
- Черен пипер
- Щипка млян карамфил
- 3 големи моркова
- 1/2 глава целина
Начин на приготвяне
Нарежете телешкото на едри кубчета. Загрейте зехтина в тенджера с капак. Запържете месото добре от всички страни, трябва да хване лека загоряла коричка. Добавете всички подправки, включително чесъна и лука нарязан на дребно. Добавете и водата и за покрийте тенджерата с капак. Задушете за 1.5 часа. Междувременно нарежете на ситно морковите и целината. Добавете ги към телешкото, махнете капака и оставете да къкри за още 30-40 минути докато водата се редуцира почти напълно.
Сервирайте с домашно картофено пюре! Бон апети.