понеделник, 29 юли 2013 г.

Мексикански тортили

Аз съм луд фен на мексиканската кухня (и не само на нея де). И в тази връзка изрових тази рецепта, която съчетава мекскански дух с малко по-здравословни нотки - или поне така ми се иска. Вкусът на това ястие съчетава свежестта на домата и авокадото с пикантността на лютата чушка, с силния аромат на сух кориандър, с плътността на боба. А и става много бързо!


Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 5-10 мин

Съставки (за 4 тортили):
  • 4 питки тортила
  • 250 гр настърган чедър
  • 150 гр заквасена сметана
  • Кисели краставички (по избор)
За бобената паста:
  • 300 гр консервиран черен боб
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • Сокът от 1 лайм
  • 1 ч.л. сол
За салцата:
  • 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
  • 1 голямо, добре озряло авокадо, нарязано на ситни кубчета
  • 2 много големи или 3 по-малки домата, нарязани на ситни кубчета
  • 1/2 с.л. винен оцет
  • 1 смляна скилидка чесън
  • 1 люта чушка, ситно нарязана (по избор)
  • 3 с.л. ситно нарязан кориандър
  • Сокът от 1/2 лайм
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Започнете с бобената паста. Сложете всички съставки в блендер или купа, подходяща за използване на приставка за блендер на миксера. Рабийте до получаване на хомогенна паста - около 3-4 минути. Оставете на страна.

В отделна купа смесете всички съставки за салцата и разбъркайте добре.

Сложете голям тиган да се нагрее на котлона. Пригответе 4-те торитли. Намажете всяка с бобена паста като оставяне по 1 пръст в края, разпределете цялата паста между питките. Сложете оргоре по 4 с.л. салца, ако ви остане, можете после да я хапнете и така, много е вкусна. Следват по 1.5 с.л. сметана и по 3 с.л. настърган чедър. Може да добавите и малко кисели краствички или консервирани джелапено чушки, но не е задължително. Затворете тортилата и я запечете за по 1-1.5 минути от всяка страна. Сервирайте веднага. И без това едва ли ще удържите дълго на вкусните аромати, които ще се носят в кухнята ви.


понеделник, 22 юли 2013 г.

Салата от пресни картофи, грах и домашно песто

Малко със закъснение, предлагам и една идея за салата с пресни картофки. Може и пресните да се заменят със зимни без да се компрометира вкусът на салатата особено. Иначе тази салата ми е фаворит за пролетна/ранно лятна вечеря с гости, защото винаги се впечатляват как от относително обикновени съставки се получава много екзотично ястие.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-30 мин

Съставки (за 4-ма основно или 6-ма предястие):
  • 800 гр пресни картофи (малки, ако целите визия)
  • 150 гр грах от консерва
  • 4 яйца
  • 1 шепа листа от пресен босилек
  • 1 шепа пресен магданоз
  • 2 скилидки чесън, смлян
  • 80 гр кедрови ядки или сурово кашу
  • 80 гр едро настърган пармезан
  • 150 мл зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл винен оцет
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

Измийте добре картофите и не ги белете. В случай, че картофите не са дребни, фи нарежете на едри кубчета. Сложете ги да се варят в завряла вода за 20-30 минути. Трябва да са меки, но не разкашкани.

Докато се варят картофите направете пестото. Сложете босилека, магданоза, кедровите ядки, пармезана, солта и чесън в блендер или в съд, подходящ за използване на блендер приставката на миксера. Разбийте с блендера докато се наситнят подправките, след което добавете зехтина и разбивайте докато се получи пестото. 

Сварете и яйцата според вкуса си.

След като се сварят картофите, ги изплакнете със студена вода за няколко минути. Още докато са топли картофите, сложете пестото, граха, оцета и черен пипер на вкус. Важно е да не изстинат напълно картофите преди да овкусите, за да попият по-добре вкуса на подправките. Добавете и яйцата, нарязани на едро и разбъркайте добре. Бон апети :)  


Спаначени палачинки

Още една закъсняла пролетна идея. Все още може да се намери спанак, подходящ за готвене, тъй че нека се възползваме за последно.

Типично за такъв тип ястие, препоръчвам да се сервира с млечен сос като този път за разнообразие съм предложила млечен сос с лайм. 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15-20 мин

Съставки:
За палачинките
  • 400 гр спанак, измит и с изрязани дръжки
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на дребно
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 1 люта чушка (по избор), нарязана на много ситно
  • 80 гр брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 120 мл прясно мляко
За соса
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сокът от 1 лайм
  • 1/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне

Бланширайте спанака за 2 минути във вряща вода. Изплакнете го веднага със студена вода и нарежете на едро. В голяма купа разбийте брашното, содата, яйцата, солта, кимиона и млякото. Разбивайте до получаване на хомогенна смес. Добавете лука, спанака и лютото чушле и разбъркайте пак.

На голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Слагайте по 2 с.л. от сместа в тигана като правите палачинките да са тънички и пържете по няколко палачинки на 1 път. Пържете по 1-2 минути от всяка страна до получаване на златен загар. След изпържване, преместете палачинките върху кухненска хартия или салфетка, за да попие добре излишната мазнина.

За млечния сос сложете всички съставки в една купичка и бъркайте докато сосът не стане гладък.

Сервирайте палачинките и соса отделно, за да може всеки да си слага колкото му се иска. И се насладете на богатия леко пикантен вкус на това ястие.

Кейк със смокини и бадеми

Както обещах зареждам с кулинарни идеи според сезона. Сега съм на вълна смокини, които много за кратко ги има, а и са много малотрайни, така че да запретваме ръкави и да се залавяме с тях.

Този сладкиш е много богат на допълващи се вкусове - бадеми и смокини. Има 2 варианта да го направите просто като сладкиш/кекс за чая или кафенцето или като истинско кулинарно изкушение като направите допълнителна заливка от смокини и сервирате с нея и лъжица кисело мляко.

Време за приготвяне - 15-20 минути
Време за готвене - 1 час

Съставки:
За кекса
  • 200 гр леко размекнато масло 
  • 200 гр захар
  • 3 яйца
  • 180 гр смлени сурови бадеми
  • 100 гр брашно
  • Семената от 1/2 пръчка ванилия
  • Щипка сол
  • 100 гр кисело мляко
  • 6-7 смокини
За соса
  • 3 смокини
  • 4 с.л. захар
  • 6 с.л. червено вино
  • Кисело мляко (може и цедено)
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса и постелете кръгла тавичка (около 20 см диаметър) с хартия за печене. Сложете в голяма купа маслото и захарта и разбивайте с миксера докато не се смесят добре и не се получи пухкава еднородна смес. Разбийте яйцата леко. Започнете да ги прибавяте към маслената смес на малки дози и не добавяйте яйца докато предишните не са напълно инкорпориани в сместа. След яйцата добавете брашното, бадемите, ванилията и солта и разбивайте с миксера до получаване на хомогенна смес. Последно добавете киселото мляко и разбийте пак. Изсипете сместа в подготвената за целта тавичка. Нарежете смокините на 4 резенчета всяка и ги наредете върху сместа за кекса като ги натиснете съвсем леко. Сложете да се пече в загрялата фурна. Печете 15 минути на 200 градуса и после намалете фурната на 170 градуса. Печете още 40-45 минути докато не придобие златен загар сладкиша и клечка боцната в средата не излезе напълно чиста. Извадете от тавичката чак след като е изстинал напълно сладкиша.

Ако решите да правите заливката, я започнете малко преди да сервирате, за да е топла. Ако не го изядете на 1 път, няма проблем да я приберете в хладилника за няколко дни. Нарежете смокините на 6. Сложете захарта в тиган и изчакайте докато се карамелизира, вдигнете от котлона и докато е още горещ, сложете виното, имайте предвид, че ще пръска горещо, тъй че се пазете. Добавете смокините и ги разбъркайте добре в получената смес. 

Сервирайте сладкиша на парчета всяко с лъжица кисело мляко и смокинова заливка до него, не върху него.   

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Сладолед с нектарини

Решила съм да се опитам да предложа поне по едно предложение с всеки сезонен плод и зеленчук това лято... Понеже изпуснах ягодите и черешите, ще се опитам да се реванширам с другите. 
Домашният сладолед на мен лично ми е много любим, просто защото намирам мисълта, че е домашен за много романтична :) Иначе пак си има захар и сметана, т.е. си е вреден и от към сладос и от към консерванти. Единствено сме изпуснали оцветителите за сметка на истински плодове. Като начин на поднасяне, най-готино би било, ако имах формичка за сладолед и пръчки и да стане като сладолед на клечка, но този път нямах и сега ми стои в списъка да си купя. Тогава вече и за децата ще е истински интересно и привлекателно. А е толкова лесно да се прави домашен сладолед, че е срамота да не се възползваме.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за стяган - 4-6 часа

Съставки:
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1/2 ч.ч. кокосово мляко
  • 1 ч.ч. сладкарска сметана
  • 5 нектарини, нарязани на кубчета
  • Сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне

Сложете водата и захарта на котлона да се смесят и да се разтвори захарта. Оставете да изстине добре преди да ползвате за сладоледа.

Докато стине измийте и нарежете на кубчета нектарините. Смесете всички съставки в блендер или в голям съд, ако нямате блендер (при този случай ще трябва да ползвате приставката за пасиране на миксера). Разбийте докато не се смеси добре и не се получи хомогенна смес. Изспите в чаши за крем или ако имате най-добре формички за сладолед на клечка. Оставете във фризера за поне 4 часа, за да стегне добре. Аз лично съм си харесала ето тази: http://www.pazaruvai-lesno.bg/view_product.php?pid=774, но на пазара има и много други опции :)

сряда, 3 юли 2013 г.

Сладко от кайсии и ванилия

В сезона на толкова много плодове, защо пък да не направим и някое друго сладко. Зимата сладкото с препечена филийка черен хляб би било такъв хубав спомен за слънчевите летни дни на плажа или сред зелената планина. За това запретваме ръкави и творим, за да има какво да ни топли в студените зимни вечери.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене  - 1 час

Съставки:
  • 1.8 кг кайсии
  • 1 пръчка ванилия
  • 4 ч.ч. захар
  • Сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне

Обезкостете кайсиите и ги нарежете на кубчета около 1х1 см. Сложете ги в тенджера заедно със захарта на загрят котлон. Разбъркайте добре и оставете захарта да се разтопи. Междувременно, разполовете пръчката ванилия и сложете семената в тенджерата. След това нарежете пръчката на дребно и я сложете и нея при кайсиите. Добавете и лимоновия сок и разбъркайте добре.

Оставете да заври и намалете котлона до средно. Оставете да къкри поне 40 минути. Ако имате термометър, проверете сладкото да стигне 200 градуса, ако не следете да се сгъсти, около 45 минути.

Докато къкри сладкото, стерелизирайте буркани. Изсипите в тях врялото сладко и ги затворете веднага. Оставете да се стегне поне 24 часа преди да нападате. 

сряда, 26 юни 2013 г.

Паста болонезе

Фокусът на тази рецепта е сосът! За мен лично това е най-вкусният сос за паста, въпросът е да е направен както трябва, а това се случва много рядко. За това когато ми се хапва такъв сос, гледам да си го спретна сама. Не че съм най-големият специалист по приготвяне на паста, просто малко ресторанти отделят необходимото време за този сос, т.е. около 2-2.5 часа и съответно не се получава оригиналният вкус.
И така за всички търпеливи, представям най-добрата според мен рецепта за паста болонезе.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за 4 порции):
  • 1 пакер спагети/лингуини/талиатели
  • 1.5 средно големи глави лук или 1 голяма
  • 2 моркова
  • 1/3 глава целина
  • 2 скилидки чесън
  • 50 гр бекон
  • 400 гр мляно телешко месо
  • 600 гр консервирани домати, нарязани на кубчета
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 1 ч.л. захар
  • 3 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • Прясно настърган пармезан за поръсване
Начин на приготвяне

Обелете лука, моркова, чесъна и целината и ги нарежете на ситно (чопър разбира се е идеалното решение). Нарежете и бекона на ситни кубчета. Загрейте 3 с.л. зехтин в дълбок тиган или тенджера за предпочитане. Запържете зеленчуците и бекона за 10-15 минути докато омекнат добре, дори леко придобият златист отенък. Добавете телешкото. Това е един от най-важните моменти за приготвянето на идеалното болонезе. Трябва да се бърка много активно телешкото и да се натрошава. В никакъв случай не трябва да оставяте буци месо. Добавете солта и чения пипер. Следват доматеното пюре, захарта, розмаринът и дафиновият лист. Разбъркайте добре и добавете консервираните домати и виното. Разбъркайте пак добре и оставете да къкри с притворен капак на средно силен котлон около 1.5-2 часа докато придобие желаната от вас консистенция. Аз лично го обичам по-гъст и обикновено изчаквам почти 2 часа преди да го вдигна от котлона. През цялото време докато къкри, разбърквайте от време на време, защото иначе ще ви загорят продуктите на дъното на тенджерката. Опитайте на вкус преди да го вдигнете от котлона, може да се наложи да добавите сол или захар (ако киселее).

10-тина минути преди да махнете соса от котлона, можете да сложите пастата да се вари според инструкциите на пакета. Аз лично винаги варя 1 минута по-малко и тествам дали се лепва на стената пастата, тъй като определено я предпочитам ал-денте. Ммммм, дояде ми се пак :)

Нахутена крем супа

Тази рецепта е още една идея как да ядем безумно полезните бобени култури без да им се мръщим (или поне аз де).
Иначе тази рецепта я намерих в един нов сайт, който много ме впечатли и вече натворих няколко ястия от него (http://www.italianfoodforever.com). Хич е не подозирах до сега, че нахутът е разпространен и в Италия, но явно Средиземноморската кухня си има общи черти независимо от коя държава точно идва. Важното е, че накрая се получи една прекрасна супа с лека консистенция и балансиран вкус.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 50 мин

Съставки (за 4 порции):
  • 1 голяма глава лук
  • 2 скилиди чесън
  • 2 моркова
  • 2 стръка целина или 1/3 глава от целина
  • 3 чаши телешки бульон
  • около 600-700 гр консервиран нахут
  • 1 с.л. сух риган
  • 400 гр консервирани домати
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Обелете лука, чесъна, морковите и целината. Нарежете ги на ситно, аз както винаги препоръчвам чопър, за да си спестите време и сълзи. В тенджера загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете в тях нарязаните на ситно зеленчуци докато омекнат или 10-тина минути. Добавете ригана, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте добре. Добавете всички други съставки, намалете котлона до средно и оставете да ври около 30-40 минути.

След като свалите от котлона, пасирайте за 1-2 минути с приставката за пасиране на миксера или в пасатор (с каквото разполагате). Не прекалявайте с пасирането, хубаво е да останат тук там цели нахутени зрънца. Сервирайте в филийка препечен черен хляб, а ако обичате, може и да я намажете с чесново масло, става трепач. Бон апети :)

вторник, 11 юни 2013 г.

Овесен хляб с орехи и стафиди

Честно казано съм правила и по-вкусен хляб, но пък този е доста полезен. А и с орехите и стафидите вътре е идеален за закуска - филийка със сладко. Аз лично направих 2 огромни хляба и имам запас за поне 2 седмици и ще прибирам във фризера май. Тъй че може би по-добре да се прави половината количество на моето.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 12 часа + 2 часа + 30 мин
Време за печене - 45 мин

Съставки:
За кваста:
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1/2 ч.л. суха мая
За хляба:
  • 1 доза квас
  • 2 ч.ч. овесено брашно
  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 2.5 ч.л. суха мая
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1.5 ч.ч. леко запечени орехи
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 2.5 ч.л. хладка вода
Начин на приготвяне
Денят преди да печете хляба смесете продуктите за кваста. Не е нужно да месите дълго, само разбъркайте съставките до хомогенна смес. Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете до 6 часа на стайна температура. След това я приберете в хладилника за максимум 12 часа. 

Смесете всички съставки за хляба в голяма купа и месете с миксер (приставка за тесто) или с ръце до получаване на плътно тесто. Ако се наложи, добавете още вода. Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да втасва за 2 часа. Постелете голяма тава с хартия за печене и я поръсете леко с царевично брашно.

След втасването посипете плота с много брашно и изсипете тестото. Разделете на тестото на 2 хляба и замесете за малко. Има вероятност тестото да ви е много лепкаво, тъй че добавете още брашно до получаване на хубаво, оформено хлебче. Повторете с втората питка.  Покрийте и оставете да втасва на топло за 30 минути или докато се удвоят питките. След като втаса намажете леко с вода и поръсете с овесени ядки.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете около 45-50 минути. Трябва да ухае вкусно и да има златиста коричка.

Приятна закуска :)

понеделник, 10 юни 2013 г.

Мармалад от лимони и мед

За първи път правя сладко или мармалад и много си се радвах сама :) Сега като видях, че се получава сравнително лесно, не може да ме усмири човек, дълъг списък със сладка, които искам да направя, съм си подготвила.

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 2.5-3 часа


Съставки (за 4х300 мл буркана):
  • 5 лимона
  • 1.1 кг захар
  • 1/2 ч.ч. мед
  • 1.2 литра вода
Начин на приготвяне

Измийте хубаво лимоните и им отрежете крайчетата. Сложете ги в тенджера с водата

и ги оставете да заврят на силен огън. Оставете да врат около 2 часа на средно силен котлон. Преди да ги извадите погледнете дали кората е омекнала добре. Ако да, извадете от водата и оставете да изстинат. Разрежете и ги почистете добре от семките. Нарежете на малки кубчета.


Загрейте пак водата, върнете лимоните в нея и добавете захарта и меда. Бъркайте докато се разтопи цялата захар. Намалете котлона на средно и оставете да къкри 30-40 минути. За да може да тествате дали е готов мармалада, сложете една чиния в камерата преди смесите продуктите. 
Докато се сгъстява мармалада, стерелизирайте бурканите във вряща вода. След като изтекат 30 минути извадете замръзналата чиния и сложете 1 малка лъжица мармалад на нея. За да е готов, трябва да се желира бързо, а не да тече по чинията. Ако се разтече, оставете да покъкри още малко и повторете теста. Веднага щом вдигнете тенджерата от котлона, сложете мармалада в стерелизираните буркани и ги затворете. Оставете да изстине и да се стегне - около 24 часа и приберете в тъмен, хладен шкаф. Мармаладът може да издържи до 1 година, ако оцелее толкоз. При нас няма такива изгледи май :)