Аз съм луд фен на мексиканската кухня (и не само на нея де). И в тази връзка изрових тази рецепта, която съчетава мекскански дух с малко по-здравословни нотки - или поне така ми се иска. Вкусът на това ястие съчетава свежестта на домата и авокадото с пикантността на лютата чушка, с силния аромат на сух кориандър, с плътността на боба. А и става много бързо!
Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 5-10 мин
Съставки (за 4 тортили):
- 4 питки тортила
- 250 гр настърган чедър
- 150 гр заквасена сметана
- Кисели краставички (по избор)
За бобената паста:
- 300 гр консервиран черен боб
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- Сокът от 1 лайм
- 1 ч.л. сол
За салцата:
- 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
- 1 голямо, добре озряло авокадо, нарязано на ситни кубчета
- 2 много големи или 3 по-малки домата, нарязани на ситни кубчета
- 1/2 с.л. винен оцет
- 1 смляна скилидка чесън
- 1 люта чушка, ситно нарязана (по избор)
- 3 с.л. ситно нарязан кориандър
- Сокът от 1/2 лайм
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Започнете с бобената паста. Сложете всички съставки в блендер или купа, подходяща за използване на приставка за блендер на миксера. Рабийте до получаване на хомогенна паста - около 3-4 минути. Оставете на страна.
Сложете голям тиган да се нагрее на котлона. Пригответе 4-те торитли. Намажете всяка с бобена паста като оставяне по 1 пръст в края, разпределете цялата паста между питките. Сложете оргоре по 4 с.л. салца, ако ви остане, можете после да я хапнете и така, много е вкусна. Следват по 1.5 с.л. сметана и по 3 с.л. настърган чедър. Може да добавите и малко кисели краствички или консервирани джелапено чушки, но не е задължително. Затворете тортилата и я запечете за по 1-1.5 минути от всяка страна. Сервирайте веднага. И без това едва ли ще удържите дълго на вкусните аромати, които ще се носят в кухнята ви.