Ето начин да сте оригинални в редица ястия, които правите! Една страхотна придобивка за всяка кухня. Може да си го съхранявате цели 2 години в хладилника... Но преди това, отделете 4-5 седмици да ги направите лимоните :)
Мога да обещая, че няма да съжалявате за усилията :)
Време за "втасване" - 4-5 седмици
Съставки (за буркан 1 лтр):
- 5-6 лимона, колкото се поберат в буркана на много тясно набутани
- 2-3 червени люти чушки
- 5-6 с.л. сол
- Сокът на 4-5 лимона
- Пресен розмарин
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 херметически буркан.
Начин на приготвяне
Измийте добре всички лимони. Ако са с восък, търкайте здраво с грубата страна на гъбичката и веро. Подсушете ги и им направете разрез по средата на дълбочина около 1.5 см. Натъпкайте по 1.5 с.л. сол в разрезите. Подредете лимоните много плътно един до друг в буркана. Трябва да са здраво натъпкани. Затворете буркана и го приберете на тъмно място на стайна температура за 1 седмица.
След първата седмица, отворете буркана и сложете вътре лимоновия сок, лютите чушки и розмарина и ги натъпкайте добре. Най-отгоре сложете 2-3 с.л. зехтин. Той трябва да остане на повърхността. Затворете буркана и го сложете пак на същото място за минимум 3, максимум 5 седмици. След това лимоните ви са готови за консумация. Само не забравяйте да ги преместите в хладилника за по-сигурно, че няма да се развалят.