вторник, 8 януари 2013 г.

Салата от зелен боб и каперси

Малко извън сезона, но сега ми дойде музата :)

Има в Пикадили пресен зелен боб на безбожно висока цена, но салата се получава много добре и със замразен.

Иначе ключът към тази салата е зеленият боб да е от тънкия (тъй наречен френски) и да са добре почистени крайщата. Тази салата въври страхотно и с чушки, но аз не обичам и ги пропускам. Оставам на вас да прецените дали да добавите.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 5-10 мин

Съставки:
  •  450 гр зелен боб
  • 3 с.л. зехтин
  • 50 гр каперси
  • 3 смляни скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион зърна
  • 1 ч.л. кориандър зърна
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон
  • 4 с.л. ситно нарязан пресен копър
  • Настъргана кората от 1 лимон
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

В съд с вряща вода сложете боба - за замразен 2 минути, за суров и изчистен - 5 минути. Изцедете водата и измийте с течаща ледена вода за 2 минути. Подсушете боба с кухненска хартия. Сложете ги в купата за сервиране.

Загрейте зехтина в малък тиган - сложете чесъна и каперсите (внимавайте може здраво да пукат и скачат). Запържете 20-30 секунди и добавете семената за още 20-30 секунди. Веднага щом вдигнете от котлона, залейте боба. Добавете пресните подправки и лука (ситно нарязано всичко), лимонената кора и 1/2 ч.л. сол и черен пипер. Разбъркайте добре и опитайте как е на сол. Можете да приберете салатата хладилника за максимум 1 ден.

Интересното и вкусно начало на вечерята ви е готово и изглежда Yummy :)

Телешко бон филе с розмарин и манатарки и винен сос с шери

Ето една идея за адски вкусно приготвяне на телешко. За съжаление обаче не мога да помогна от къде да си набавите телешко от млечно теленце, за да гарантирам крайния резултат. Аз лично съм заредена в хубаво телешко в къщи, но знам че някои месарници предлагат, ако си кажеш какво точно искаш. Може да се наложи един ден предварително да си поръчате, но доставят качествено месо. Една такава месарница, която съм ползвала и бях много доволна се намира на ул. Богатица в Лозенец, София, точно на кръстовището с ул. Цветна Градина. Ако отидете предварително, намират всякакви качествени меса в рамките на 1-2 дена.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за мариноване - 4-24 часа
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
За месото
  • 1 кг телешко бон филе (цяло парче)
  • 3 ч.л. сол
  • 2 с.л. пресен розмарин
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 4 сухи манатарки (много трудно се намират, но има ги в едно малко магазинче на ул. Иван Асен 9) 
  • Зехтин
За соса
  • 4 сухи манатарки, натопени в 3/4 чаша топла вода (запазете и водата)
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. порт вино или шери
  • 1 стрък пресен лук
  • 3 с.л. масло
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 1/2 ч.л. сол (добавете ако ви се стори безсолно като опитвате докато се готви)
Начин на приготвяне
Започнете с телешкото. Посолете го и го оставете в хладилника минимум 4 часа преди приготвянето и максимум 24 часа. 

Като дойде време за готвенето, извадете от хладилника и оставете месото да отвърне 30 минути. Междувременно в блендер смелете розмарина, черния пипер и манатарките (трябва да са много сухи манатарките, за да се получи добре). Намажете месото със зехтин го натрийте със смляните подправки. Пуснете фурната да се загрява на 200 градуса. В дълбок съд загрейте 1 с.л. зехтин и запържете местото за по 1-2 минути от всяка страна, за да подсигурите приятен загорял цвят. Запазете останалата мазнина и подправки за соса. Преместете месото е тавичка и печете в загрятата фурна около 30 минути. Ако имате термометър, в най-дебелата част на месото температурата трябва да е около 50 градуса.

Прецедете бульона от гъбите и го запазете. Нарежете гъбите на едро. В тигана от месото добавете 1 с.л. масло, нарязан на ситно стръка лук и манатарките. Запържете 2-3 минути. Добавете вината, бульона и розмарина и разбъркайте добре, така че всички съставки от стените на съда да падната в соса. Изчакайте да заври и махнете капака и оставете да ври докато соса не намалее до около 1.5 чаена чаша. Прецедете соса през сито и изхвърлете останалите едри съставки. Загрейте соса отново и добавете 2 с.л. масло.

Сервирайте месото нарязано на филии заляти с топъл сос. А как си плаче това ястие за чаша червено вино.



неделя, 6 януари 2013 г.

Огретен от сладък картоф

Много лесна и ефекта рецепта, изцяло копирана от Даниел Постма, една изключително харизматична готвачка, много усмихната и оперираща ресторант в ЮАР в момента.

Иначе мога само да добавя, че е много важно картофите да се наредят добре за тази рецепта, за да изглежда добре и да се завърши уникалния вкус с хубава визия.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час и 10 мин

Съставки:
  • 4 средно големи сладки картофа
  • 4 смляни скилидки чесън
  • 5 с.л. ситно нарязана прясна салвия (градински чай)
  • 2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. прясно млян черен пипер
  • 250 гр сладкарска сметана
  • 150 гр прясна настърган пармезан
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Измийте добре картофите без да ги белите. Нарежете ги на тънки шайби (около 5 мм), на ренде най-добре, за да са еднакви на размер резените. В купа смесете добре картофите с чесъна, солта, черния пипер и салвията. В дълбок съд наредете картофите в 3 редички един върху друг (виж снимката за насоки). Останалия чесън и салвия от купата ги изхвърлете. Завийте тавата с фолио и печете в загрятата фурна 45 минути. След 45 минути извадете от фурната и залейте със сметаната и наръсете с пармезана и печете открито още 25 минути. Сервирайте веднага горещо... Ароматът ще е божествен, обещавам ви :)

събота, 5 януари 2013 г.

Балканска скара Villa Park (Вила Парк) - София

Ресторантът отвори преди две години като сръбска скара, но явно интересът не е бил достатъчно голям, защото смениха концепцията на балканска скара, но без да сменят менюто. 

Заведението се намира в Лозенец, на бул. Арсеналски, точно до спортната зала Спартак (http://www.restaurantvillapark.bg/). Както предполага името фокусът е балканска кухня или по-точно сръбска с няколко добавки от съседна Турция. Има плескавици, пържоли, шишове, чобан салата, айвар (или по-точно лютеница), ощипци (мини кебапчета). Като цяло храната е вкусна, може би има леко компроментиране на качеството в сравнение с началото, но все още скарата е хубава. От скарата най-вкусна е тъй наречената бяла вешалица или много чиста свинска пържола (без никакви мазнини). Цената е 11.80 лева, а порцията по меню е 300 грама и определено е едно от малкото места, където количеството реално е такова. Плескавиците (9.80 лв) и ощипците (10.80 лв) са средно вкусни, каймата си беше кайма, а не кълцано месо. От салатите чобан салатата е най-вкусното попадение (5.90 лв). Предястията може да пробвате микс разядки, за да си изберете сами за следващия коя най-много ви харесва. Задължително си поръчайте погача. Уникално вкусна е...

Вина има добра селекция и червените вина добре вървят със скарата.

Обслужването е на ниво, интериорът на заведението е много изискан. Даже малко твърде изискан имайки предвид фокусът на кухнята.

петък, 4 януари 2013 г.

Лимонен тарт с бял шоколад

Вкусна идея от господин Кумон (http://www.lepainquotidien.com/). Изключително вкусна, но и малко пипкава рецепта, подходяща за свободен ден, защото отнема време, а и е най-вкусна да се яде в деня, в който е приготвена.

Най-важното за рецептите на Кумон е да се спазват стриктно, всеки път, когато съм се опитала да избягам от оригинала на рецептата, съм съжалявала, тъй че препоръчвам да не се опитвате да поспестите нещо, ще затриете голяма част от труда си.

Според мен това е идеален десерт, ако ще имате гости, които искате да впечатлите. Изглежда добре, вкусен е и лимонът придава изтънчен вкус.



Време за приготвяне - 15 мин + 15 мин
Време за готвене - 40 мин + 30 мин
Време за втасване - 2 часа + 1.5 часа

Съставки:
За тестото
  •  300 гр бяло брашно
  • 150 гр пудра захар
  • 200 гр размекнато масло, нарязано на кубчета
  • Кората от 1 лимон
  • 30 гр лешници накълцани на блендера на много ситно или начукани на саханче
  • 1 белтък
  • 1 бял шоколад
За крема
  • 2 цели яйца
  • 3 жълтъка
  • Сока на 3 лимона
  • Настъргана кора от 1 лимон
  • 150 гр захар
  • 290 гр готварска сметана
  • 90 гр кисело мляко (за предпочитане гръцко или възможно най-високо масленото българско)
Начин на приготвяне
Започнете с тестото. Смесете всички съставки освен белтъка и шоколада и месете с ръце. Колкото и пъти да съм се опитвала да меся маслено тесто с миксер, не се поучава и пак се включват ръчичките, тъй че най-добре направо с ръце да се меси. След като получите еднородно леко ронливо тесто, добавете белтъка и месете около 2-3 минути. Завийте тестото в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 2 часа.

След като минат двата часа и тестото се е стегнало, извадете от хладилника и разточете около 350 гр от него на набрашнена повърхност. Включете фурната да се загрява на 160 градуса. Трябва да се получи 4-5 мм тесто. Ако имате форма за тарт, ако не (както аз), тавичка около 20-25 см постелете хартия за печене или алуминиево фолио и сложете разточеното тесто като се стремите да покриете с него и страните на тавата. Набоцкайте тестото на 3-4 места с вилица, за да изпусне влагата през дупките. Покрийте тестото с алуминието фолио добре от всички страни. Сложете върху него 500 гр бял боб от най-евтиния, за да запазите формата на тестото. Печете покрито 25 минути. Извадете го от фурната, махнете фолиото и боба и печете открито тестото още 15 минути. Извадете и изчакайте да изстине. Докато стине, разтопете белия шоколад на водна баня. След като тестото е напълно изстинало, махнете фолиото от тавичката разстелете тънък слой шоколад върху него и оставете на страна. Останало тесто може да разточите и да изпечете бисквитки (20 мин на нагрята на 200 градуса фурна).
Започнете крема. Сложете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксера около 2 минути или мало повече ако не е станала напълно хомогенна сместа. Ако все още има бучици в сместа, минете я през сито. Сложете сместа на среден огън (6 от 9) и бъркайте постоянно. Под постоянно, имам предвид постоянно, иначе че ще си имате бъркани яйца с лимон вместо крем. Сгъстяването на крема отнема около 30 минути. Ако имате термометър, сместа трябва да стане 90-95 градуса когато е готова. Ако нямате, след около 25 минути постоянно бъркане, почнете да внимавате колко гъст е станал крема, трябва да е с консистенция на течен мед. Изсипете го върху тестото и оставете да починат 5 минути. След това приберете тарта в хладилника за час и половина (не по-малко). Аз извадих моя след час и 10 минути и не се беше стегнала на 100%, 20 минути по-късно, вече беше готов. 

Voila :) прекрасен е, повярвайте ми :) 

Честита Нова 2013 Година!

петък, 28 декември 2012 г.

Сочни солени мъфини

Тази рецепта са супер сочни и вкусни солени мъфини е адаптация от 101cookbooks.com.

Страхотно вкусни са, не са сухи както повечето мъфини, а и имат много приложения и може много да се играе с идеи за добавки, които да обогатят вкуса. Аз лично ги направих за из път и сложих от почти всичко по малко. Но ако не обичате месо, може да пропуснете шунката. Или ако просто не обичате шунка, може да сложите пуешко или пилешко филе. За многото хора, които не обичат, може да пропуснете и пресния лук. Но не може да пропуснете cottage cheese и чедъра, те правят магията.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
  • 1/3 ч.ч. бяло или пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. брашно от бадеми (от био магазините) или много фино смлени бадеми (на чопър)
  • 1.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.ч. cottage cheese (има го във всеки по-голям магазин при крема сиренето и на опаковката обикновено си пише cottage cheese)
  • 1 ч.ч. едро настърган чедър
  • 1 ч.ч. нарязана на кубчета шунка
  • 3 с.л. ситно нарязан пресен лук
  • 1/2 ч.ч. ситно нарязани сушени домати (от буркан)
  • 5 яйца (леко разбити)
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1.5 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Смесете брашната и содата бикарбонат в купа и ги разбъркайте добре.

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. 

В голяма купа смесете всички други съставки и разбъркайте добре. Добавете брашното и бъркайте до получаване на хомогенна смес.

Ако ползвате еднократни формички, просто ги напълнете със сместа на 3/4 от ръба на формичката и подредете формичките в голяма тава. Ако ползвате тава за мъфини, намазнете добре формичките и пак напълнете до 3/4 от ръба.

Печете в предварително загрялата фурна 25-30 минути докато придобият вкусен златист цвят. Къщата ви ще ухае разкошно!

Добро утро или лек път, хапвайте ги, когато изберете :)

четвъртък, 27 декември 2012 г.

Екзотичен сладък картоф с два вида сос

Сладкият картоф е нещо като морков, тиква и картоф в едно. Аз лично съм му огромен фен... И със сигурност честичко ще ви давам идеи какво да правите с него.

Днес за първи път споделям изпробвана рецепта. Страхотна е според мен, защото е оригинална (особено за гости), полезна е и със сигурност е много вкусна!

Тъй че, нека започваме...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25-30 мин

Съставки:
За картофите
  • 2 големи сладки картофа
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. сол
  • 1.5 с.л. кимион (млян)
  • Черен пипер
  • 2 с.л. сладък или лют червен пипер според вкуса (аз предпочитам лют)
За сос 1 (сладко-пикантен)
  • 1/2 малка кофичка квасена сметана
  • 4 с.л. сладко-лют сос (http://nenasfoody.blogspot.com/2012/12/blog-post_13.html)
  • 1 малка скилидка смлян чесън
  • Сок от половин лайм
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
За сос 2 (млечен)
  •  1/2 малка кофичка квасена сметана
  • 1/3 кофичка кисело мляко
  • 2 малки скилидки смлян чесън
  • Сок от половин лайм
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180-200 градуса. Обелете картофите и ги нарежете на ленти като за пържени картофи. Добавете всички подправки и разбъркайте добре всичко с ръце. Постелете голяма тавичка с хартия за печене и сложете подправените сладки картофи. Хубаво е да са на един ред. Пъхайте да се пекат. Печете 15 минути и ги обърнете един път. Печете още 10-15 минути.  

Докато се пекат забъркайте сосовете. И за двата соса, просто смесете всички подправки и бъркайте здраво до получаване на хомогенна смес.

Voila, вашето предястие или парти начало са готови :)

Кухненски коледни подаръци

Ето и всички кухненски коледни изненади, които получих тази година :)

Коледни джинджифилови сладки

С малко закъснение следколедно, но трябваше да ги изпробвам преди да ги споделя :)
Все пак остават като идея за другата година или за Нова Година, или за когато си поискате.

Аз направих твърде много... и ви давам рецептата за твърде много. Вие си менете количеството както прецените, но задължително запазете пропорциите.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 12 часа
Време за печене - 12 мин на тава (зависи от количеството, зависи броя тави)
Съставки (за 70-80 сладки):
  • 1 кг бяло брашно
  •  4 с.л. сода бикарбонат
  • 4 с.л. пресно настърган джинджифил
  • 3 ч.л. канела
  • 300 гр масло на стайна температура, нарязано на кубчета
  • 400 гр маскобадо захар (има я в Био Магазините и в Карфур)
  • 300 гр сироп от агаве
  • 4 яйца
Начин на приготвяне
Смесете захарта и маслото и разбъркайте добре с миксер. Добавете сиропа от агаве и яйцата 1 по 1. Бъркайте внимателно до получаване на хомогенна смес. Добавете брашното, содата и подправките и месете с ръце. Разделете полученото тесто на 2 топчета, увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 12 часа. Ако правите по-малки количество, не е нужно да разделяте на 2 топчета.
След 12 часа извадете едно по едно топчетата тесто и започнете да го разточвате на набрашнен плот. Трябва да са около 5мм дебели сладките като ги слагате да се пекат. Печете върху хартия за печене, за да си спестите търкането на тавата после :)

Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна по около 12 минути.