Калмари с доматен сос
Не че има нещо истински гръцко в тази рецепта, но някак много силно мирише на Средиземно море. Пресен калмар, вкусни летни домати, чесън. Филия препечен хляб. Чаша Узо... или Рецина... А може би 2-3 чаши? Мисля, че с тази комбинация, дори на терасата в апартамента може да замирише на море.
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин
Съставки (за 4-ма предястие или основно с голяма салата):
- 2 големи туби пресен калмар ако намерите изчистен да не се борите би било прекрасно. Взимала съм от Метро такива)
- 1 голяма глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън, накълцан много на ситно
- 600 гр пресни или консервирани домати, нарязани на ситно
- 1 ч.л. кафява захар
- 3 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Нарежете калмарите на колелца като за паниране.
Загрейте зехтина в дълбок тиган и сложете лука, чесъна, сол и черен пипер на вкус. Запържете около 8-10 минути, докато омекнат добре и дори започнат леко да загарят. Добавете доматите и захарта и оставете да заври. Вдигнете от котлона и пасирайте. Върнете на котлона и сложете калмарите. Оставете да се варят за 6-7 минути, не повече, защото ще станат жилави.
Отрежете задължително филийка качествен хляб, за да отопите сосчето :)