петък, 18 януари 2013 г.

Пиле пармиджано с чери домати

Раз-два-три и вечерята е готова. Идеалното, бързо и вкусно ястия за вечеря през седмицата, когато времето е кът :)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:
  •  4 пилешки филета
  • 100 гр прясно настърган пармезан
  • 50 гр моцарела
  • 1 скилидка чесън
  • 50 гр зехтин
  • 250 гр чери домати
  • 3-4 листенца босилек
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

В купа смесете зехтина, смляния чесън и 1 ч.л. сол и ги разбъркайте добре. Оставете на страна докато се занимавате с други неща. Колкото по-дълго стоят, толкова по-добре.

Включете фурната да се загрява на 220 градуса.

Пригответе 1 голяма тава с хартия за печене или 2 по-малки. Начукайте пържолите добре, да станат 4-5 мм тънки. Измийте доматите и ги разбъркайте с 1 с.л. от чесновия зехтин. Поставете доматите в тавичката за печене, С остатъка от зехтина намажете пържолите от едната страна и ги оваляйте в пармезан, пак само от едната страна. Подредете ги и тях в тавичката за печене. Сложете всичко в загрялата фурна и печете 15 минути. Междувременно нарежете моцарелата на тънки резенчета. Поставете по 1-2 парчета моцарела върху всяка пържола и печете още 10-15 минути, колкото да се разтече моцарелата.

Сервирайте с няколко листенца босилек върху всяка пържолка и с разпределете чери доматите да има за всяко парче месо.  

Докато се пече месото, може да задушите на бързо спанак с чесън и масло за гарнитура. Върви страхотно :)

сряда, 16 януари 2013 г.

Лаврак с чермула, маслини и консервиран лимон

Чермула е типично арабско/израелска марината, често използвана за месо и за риба. Много е лесна и можете да ползвате идеята за различни ястия. Трябват й на маринатата минимум 1-2 часа, за да може да попие добре в месото.  

Иначе рибата се получи много вкусна, не омирисва апартамента и е полезна, така че действайте.

По принцип тази рецепта е по подходяща за един голям лаврак - около 1.5-2 кг, но аз не намерих и направих с два малки по около 500 гр и пак се получи добре.


Време за приготвяне - 30 мин
Време за мариноване - 1-4 часа
Време за готвене - 45-55 мин

Съставки:
Чермула 
  • 50 мл зехтин
  • Сок от 2 лимона
  • 3 с.л. пресен или сух кориандър
  • 1 малка глава червен лук нарязани на много ситно
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. сол
  • Черен пипер
Всичко останало
  • 1 лаврак 1.5-2 кг или 2 лаврака по максимум 700 гр
  • 100 гр обезкостени маслини - черни и зелени микс
  • Половин консервиран лимон нарязан на ситно или ако нямата консервиран нормален, добре измит
  • 400-500 гр картофи
  • 2 средно големи домати
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Вземете всички съставки за чермулата и ги смесете много добре. Даже може да ги пасирате.

Направете няколко разреза от двете страни на рибата и втрийте добре чермулата. Приберете в хладилника за минимум 1 и максимум 4 часа.

Като наближи време за печене, включете фурната да се загрява на 200 градуса. Смесете консервирания лимон и маслините. Нарежете картофите на кръгли резенчета по около 2-3 мм и ги оставете във вряща вода за 7-8 минути да омекнат. Междувременно нарежете и домата на кръгчета. Намазнете тавичката за печене и подредете доматите и картофите на дъното като ъгълчетата им се припокриват леко.  Посолете ги с 1.5 ч.л. сол и ги поръсете с прясно смлян черен пипер. Сложете рибата заедно с останалата марината върху доматите и картофите и напълнете рибата с маслинено-лимонената плънка. Печете в загрялата фурна около 40-50 минути според размера на рибата. Ако са ви по-малки рибките, почнете да ги проверявате още на 30-тата минута :)

Бон апети :) 

вторник, 15 януари 2013 г.

Пълнен калмар с италиански доматен сос

Едно хубаво напомняне на топлите летни вечери с хапване на въздух в приятна компания :) Ако си налеете и чаша бяло вино, може съвсем да забравите какво е времето навън :)

По-практично е да кажа, че като си купувате калмари поискаите да ви го изчистят в рибния магазин добре, защото в къщи борбата е сериозна... Едни твърди неща, едни слузести. А в повечето рибни магазини предлагат да го свършат вместо вас и аз твърдо винаги се съгласявам на предложението им.


Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 30-35 мин

Съставки (за 2 туби калмар):
За калмарите
  • 2 цели калмара - туби и пипала
  • 1/3 ч.ч. ситно нарязан магданоз
  • 1/3 ч.ч. ситно нарязан пресен босилек
  • 1/3 ч.ч. галета
  • 1/3 ч.ч. едро настърган пармезан
  • 1 яйце
  • 2 с.л. зехтин
  • 2/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
За соса
  • 400 гр консерва нарязани на кубчета домати
  • 3 скилидки чесън нарязани на шайби
  • 3/4 ч.ч. бяло вино (сухо за предпочитане)
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1/2 ч.л. захар
  • 2/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

След като се приберете с изчистените калмари, измийте ги още 1 път с топла вода. Нарежете на ситно пипалата и ги смесете с всички останали съставки за пълнежа в средно голяма купа. Разбъркайте ги добре, яйцето трябва да се обърка хубаво. Напълнете тубите на калмарите добре със сместа. Зашийте отворената страна с игла и конец.

Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган или тенджера. Прибавете чесъна за соса и го оставете да се запържи добре в зехтина. След като покафевее леко, го извадете и го оставете на страна. Сложете калмарите в загрелия зехтин. Пържете ги по 3 минути от всяка страна, точно колкото леко да загорят.

В друг съд смесете всички съставки  за соса, включително запазения чесън. След като запържите калмарите, изсипете соса равномерно около тях. Оставете да къкри без капак на силен огън 30 минути. След като минат 30 минути, извадете калмарите и ако ви се вижда много, че сосът е много, оставете го да изври още няколко минути. 

Сервирайте топлички калмарите заляти със соса и с гарнитура зеленчук на скара - броколи или аспержи върви страхотно. Също така една филийка черно хлебче е страхотно за отопяване на вкусния сос.

И нека бъде лятооооо :)

Ресторант Spagetti Kitchen - София

Много готин ресторант е центъра на София. http://www.spaghetti-kitchen.com/home.php

Интериорът е най-хубавото на това място. Просто е много "както трябва". Не бих казала, че нещо в него има объркано, особено, когато базата за сравнение е българските заведения, които са много не на място в голямата си част. Като плюс към хубавия интериор са хората, които в повечето случаи са готини. Млади, енергични, интелигенти физиономии се виждат обикновено.

За вечеря, задължително препоръчвам резервация. Иначе има голям шанс да останете без маса. 

Както предполага името на заведението, храната е италианска. На сайта им меню, което отговаря на действителността. Повечето неща са вкусни, но винаги им липсва щипка нещо. Не знам какво е, може би щипка любов, но винаги има още нещичко, което може да се добави. Аз лично съм фен на калмара им на грил и на сладкия им глазиран картоф. Също така телешкия стек е хубав. На скоро бръкнах и в чиния с пица и беше вкусна. Салатите по-скоро не са хубави и не си заслужават инвестицията. В неделия има brunch меню, което е хубаво. Опитвала съм яйцата Benedikt и бяха вкусни. Даже може би най-вкусните в София. Бейгъл със сьомга също е хубав, не са пестили сьомгата, което е достатъчно ефектът да е добър.  

Аз лично често се връщам там, въпреки липсващата щипка любов в храната, която намирам във всичко друго.

понеделник, 14 януари 2013 г.

Двойно шоколадов кекс

Много хубав, богат на вкус десерт, който дава карт бланш за много експерименти.

Моята рецепта се получи с течна среда и определено видът не беше впечатляващ. Може би, ако човек иска да запази идеята за шоколадова среда, трябва да направи сладкиша във формичка за мъфин и да пече 25 минути вместо 40. Ако пък държите да има форма, трябва да се сложат 2 яйца по-малко и 50 гр шоколад по-малко :)

Ето какво спретнах аз... :) Не беше красиво, но пък беше вкусно :)


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 45 мин

Съставки:
  • 220 гр черен шоколад
  • 1/2 ч.ч. непосладено какао
  • 3/4 ч.ч. вряща вода
  • 125 гр масло
  • 1 ванилия
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 5 яйца
  • 1.25 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 180 гр и каната за вода да загрее вода.

Натрошете 170 гр от шоколада на блокчета. Сложете го в тавичка заедно с маслото и ванилията и ги сложете във фурната да се стопят продуктите. Междувременно сложете в малко канче врящата вода и какаото и разбъркайте добре. Оставете водата да заври пак и оставете  да къкри 2-3 минути. Шоколадът би трябвало да е готов за 3-4 минути. След като го извадите, залейте го с какаовата смес и оставете да изстине леко.

Междувременно намажете с масло стените на съда, в който ще печете. В голяма купа сложете яйцата и захарта, а в отделен съд смесете останалите сухи съставки.

Разбивайте яйцата и захарта с миксера 4-5 минути. Трябва да се получи пухкава, светло жълта, еднородна смес. Добавете шоколадовата смес на 3 пъти като продължавате да бъркате с миксера. След като се разбие добре, добавете и сухата смес и бъркайте още 2 минути. Трябва брашното да се е инкорпорирало добре.

Изсипете половината смес в тавичката. Натрошете много на дребно останалия шоколад и поръсете равномерно върху сместа. Изсипете останалата смес.

Пухайте да се пече и печете около 45 минути. Ако сте избрали да гоните визия и сте сложили по-малко яйца и шоколад, печете 30 минути. След като го извадите го оставете 30 минути преди да го обърнете, но много внимавайте, защото може и да не се е стегнал по средата. Според мен, най-добре направото режете парчета от тавата :)

петък, 11 януари 2013 г.

Пикантни, екзотични бъркани яйца с консервиран лимон

Даже не знам какво представяне да направя на тази рецепта. На Отоленги е, много е интересна, подходяща е за вечеря, обяд или късна закуска... Но най-интересното е консервираният лимон. В случая, аз съм си го правила, защото толкова рецепти срещам с него, че прецених, че трябва да имам в къщи. Като за първо ястие с него, мога да кажа, че не съжалявам грам за усилията да си го направя. В най-скоро време ще ви напиша рецептата за тях :)

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 1 малка глава лук нарязана на дребно
  •  150 гр испански колбас (пикантен)
  • 200 гр картоф нарязан на тънки шайби (0.2-3мм)
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 1 ч.л. семена кимион
  • 0.5 ч.л. куркума
  • 2 с.л. паприкаш (най-гъстият възможен)
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 6 яйца
  • 50 мл готварска сметана
  • Сол и черен пипер
  • Зехтин
  • 250 мл вода
  • 15 гр консервиран лимон или нормален, ако нямате консервиран (http://nenasfoody.blogspot.com/2013/01/blog-post_9303.html)
Начин на приготвяне

Загрейте зехтина и запържете лука за 4-5 минути. Добавете картофите, наденицата, чесъна, паприкаша, доматното пюре, кимиона и куркумата. Разбъркайте добре и запържете за 4- 5 минути. Добавете водата и я оставете да изври за около 15 мин. Опитайте дали картофите са се сварили и ако не са, добавете още вода докато се сготвят.


В отделна купичка разбийте яйцата, сметаната, сол и черен пипер. След като са готови картофите, добавете яйчената смес и бъркайте докато яйцата са "точно" сготвени, а не препържени (около 2 минути). След като вдигнете от котлона сложете нарязания много на ситно лимон и разбъркайте добре.
Ефектът е страхотен от лимона, защото дава така необходимата на ястието свежест. Препоръчвам горещо да си направите консервиран лимон - може да стои 2 години в бъркана в хладилника, а придава такава свежест на редица ястия, че е направо незаменим :)

Консервирани лимони

Ето начин да сте оригинални в редица ястия, които правите! Една страхотна придобивка за всяка кухня. Може да си го съхранявате цели 2 години в хладилника... Но преди това, отделете 4-5 седмици да ги направите лимоните :)

Мога да обещая, че няма да съжалявате за усилията :)





















Време за приготвяне - 30 мин
Време за "втасване" - 4-5 седмици

Съставки (за буркан 1 лтр):
  • 5-6 лимона, колкото се поберат в буркана на много тясно набутани
  • 2-3 червени люти чушки
  • 5-6 с.л. сол
  • Сокът на 4-5 лимона
  • Пресен розмарин
  • 2-3 с.л. зехтин
  • 1 херметически буркан.
Начин на приготвяне

Измийте добре всички лимони. Ако са с восък, търкайте здраво с грубата страна на гъбичката и веро. Подсушете ги и им направете разрез по средата на дълбочина около 1.5 см. Натъпкайте по 1.5 с.л. сол в разрезите. Подредете лимоните много плътно един до друг в буркана. Трябва да са здраво натъпкани. Затворете буркана и го приберете на тъмно място на стайна температура за 1 седмица. 


След първата седмица, отворете буркана и сложете вътре лимоновия сок, лютите чушки и розмарина и ги натъпкайте добре. Най-отгоре сложете 2-3 с.л. зехтин. Той трябва да остане на повърхността. Затворете буркана и го сложете пак на същото място за минимум 3, максимум 5 седмици. След това лимоните ви са готови за консумация. Само не забравяйте да ги преместите в хладилника за по-сигурно, че няма да се развалят.  

четвъртък, 10 януари 2013 г.

Ресторант Слънце и Луна - София

Няма да пиша много дълго за ресторанта, защото на сайта е богато на обективна информация, включително меню, което отговаря на действителността като разнообразие и цени - http://sunmoon.bg/restaurant.

Ресторантът е вегетариански и здравословен. Всички продукти са свежи, включително сами си мелят брашното. Има и продукти за дома - хляб, хумус, кроасани, сладки. От скоро има и втори ресторант, на малките 5 кюшета. Там бях последно аз и останах очарована. За разлика от първия ресторант, на Княз Борис I, този е по-просторен и светъл и определено го препоръчвам. Обслужването беше много лежерно и приятно. Малко фамилиарно, но не натрапчиво. Сервитьорката ни препоръча какво да вземем от менюто и каквото препоръча, не сбъркахме.

Аз лично най-очарована останах от пицата им. С пълнозърнесто тесто или от спелта, не съм сигурна. Всеки път е различна според решението на готвача. Ако искате или не искате нещо конкретно може да си кажете разбира се. Но иначе е трепач. Облизах си пръстите. Опитахме и салатата на шефа, която не мога твърде смело да препоръчам, но по-скоро защото не бяха "моите" продукти вътре, а не защото не е вкусна. Но няма да издавам каква е, да не им развалям изненадата. Бобът с кисели краставички беше по-скоро не особено вкусен, защото беше леко безсолен. Но така трябва да бъде, нали е здравословен ресторантът. Десертите също са с кафяво или пълнозърнесто, или нещо подобно брашно и кафява захар или мед. И честно казано са вкусни за толкоз опоскани от към "вредни и вкусни" съставки. Заслужава си да отиде човек и да прецени за себе си дали му допада. Аз лично ще се върна и мисля, че малко хора няма да го направят.




сряда, 9 януари 2013 г.

Крем маскарпоне с ягоди

Това е най-лесната рецепта на света, а до сега не съм получила едно негативно мнение.

Препоръчвам на всеки да я пробва :) Можете да замените ягодите с друг червен плод, с банан или с праскова според вкуса и сезона.

Време за приготвяне - 15 мин


 Съставки:
  • 500 гр маскарпоне
  • 200 гр квасена сметана
  • 130-170 гр пудра захар (можете да намалите и увеличите количеството в зависимост какъв плод слагате и колко сладко обичате)
  • 200 гр пресни или замразени ягоди или друг плод по избор
Начин на приготвяне

Ако се спрете на червен плод, препоръчвам да го пасирате първо него и след това да го оставите в камерата за 1 час. След това прибавяте останалите продукти и разбирате 3-4 минути с миксера. Опитайте на захар и ако ви допада, сте готови. 

Ако решите да ползвате банан или праскова, разбийте всички съставки без плода с миксера за 2-3 минути. След това добавете нарязания на кубчета плод и разбъркайте добре с лъжица. Опитайте на захар и ако ви допада, сте готови. 

Както казах, вкусно и лесно, а сервирано добре може и да е интересно :)

Домашни арабски питки със сирена и пресен лук

За всички, които обичат хляб като мен, арабският хляб (плоските питки) е върховно удоволствие. За това смятам, че е наложително да знаем как да си ги правим сами!

Не е много сложно, не е и просто, но обещавам, че няма да съжалявате!


Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 90 мин
Време за готвене - 18 мин

Съставки:
  • 500 гр брашно + за плота
  • 280 гр хладка вода
  • 1.5 ч.л. суха мая
  • 70 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 0.5 ч.л. захар
  • 1 яйце
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
  • 200 гр едро настърган кашкавал
  • 200 гр cottage cheese или висококачествена извара
  • 150 гр натрошено краве сирене
  • 3 с.л. ситно нарязана прасна мащерка (може и сушена 2 с.л.)
  • 3 с.л. зехтин
  • Za'atar или сусам и суха мента
Начин на приготвяне

Замесете тесто от първите 6 продукта. Най-лесно е да замесите с приставка за тесто на миксера и после да извадите тестото на набрашнен плот и да домесите с ръце. Набрашнете добре тестото, върнете го в купата, завийте с кърпа и оставете да втасва на топло за 1 час. За това време тестото трябва да се е удвоило.
Междувременно смесете всички останали продукти освен зехтина и za'atar. Разбъркайте ги добре, за да се получи хубава еднородна смес.
След като втаса тестото, го извадете на набрашнен плот и го намесете за 1 минута. Разделете го на 4 топки. Разточете всяка топка на много тънко - 2/3 мм и около 20-25 см диаметър. Разпределете сместа със сиренето във всяка питка по равно и затворете питките като джобчета. След това разточете пълните вече питки до възможно най-тънко. Около 6-7 мм. Поставете готовите питки по 2 върху хартия за печене и покрийте с памучна кърпа. Оставете да втасват на топло още 30 минути.
Междувременно включете фурната да се загрява на 220 градуса. Сложете тавата, която си е към фурната да се загрява вътре. Когато дойде време за печене, намажете питките със зехтин и поръсете със za'atar или еквивалент. Сложете ги да се пекат върху горещата тава. Печете 9 минути на 220 градуса и после намалете още 9 минути на 200 градуса. Освен ако нямате огромна фурна, ще се наложи да ги изпечете на 2 пъти по 2 питки :)
Резултатът наистина си заслужава всяко дребно усилие!