събота, 1 февруари 2014 г.

Салата фузили с риба тон

 Тази салата е създадена като микс от няколко различни подобни комбинации, за да достигне до своите собствени форма и вкус, които според мен предхождат значително първоизточниците си. От практична гледна точка салатата засища като в същото време е изтънчена, различна и леко изненадваща. Дресингът, с който се залива, може да се използва за редица други салати (зелена салата с морски дарове, салата със сирена и т.н.), а и също така търпи конфигурации според личните предпочитания - например може да добавите мед или малко лека майонеза, или пък щипка мащерка. С други думи това е моята идея за салата, но вие можете да я адаптирате към собствените си вкусове.

Съставки (за 4-6 души като предястие)
За салатата
  • 1/2 пакет фузили или друга дребна паста
  • 1 кутия риба тон в зехтин (за предпочитане Рио Маре или друг висок клас риба тон, разликата винаги е осезаема)
  • 6 кисели краставички нарязани на колелца
  • 1/4 бурканче каперси
За дресинга
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 3 с.л. зехтин
  • Сокът от 1 лимон
  • 1/3 връзка копър, ситно нарязан
  • 1/2 ч.л. сол
  • Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне

Започнете с дресинга. Сложете в малка купичка или друг подобен съд всички съставки на дресинга и ги разбъркайте добре. Сложете на страна, докато се подготвя салатата.

Варете пастата според указанията на опаковката като се стараете пастата да остане ал денте. Щом е готова пастата я изцедете в гевгир и я облейте със студена вода. Прехвърлете пастата в съда, в който ще сервирате салатата и я залейте веднага с дресинга, за да не се слепи пастата. Разбъркайте добре и прибавете останалите продукти. Ако рибата тон падне на по-големи парчета, я начупете с ръце. Сервирайте студена салатата. Ако имате възможност, най-добре би било салатата да постои в хладилника 2-3 часа преди сервиране, за да се смесят добре вкусовете на различните продукти.  

Домати с мус от сирена

Едва ли ще изненадам някой с тази рецептата, защото е много обикновена и бързо би се сетил човек за нея. Но както казват хоратат, понякога най-обикновенните неща са гениални. Това е и моето мнение за тази салата :) Проста, изтънчена и гениална :)

Съставки (за 4-ма предястие):
  • 2 много големи розови домата
  • 1 малка червена къдрава салата
  • 250 гр козе сирене (може и краве, ако не обичате козе, но се губи голяма част от чара на това ястие)
  • 2/3 кутия филаделфия или други крема сирене
  • 3 с.л. зехтин  + още малко за заливане по желание
  • 1/3 връзка копър
Начин на приготвяне

В дълбока купичка сложете козето сирене, филаделфията, зехтина и копъра и намачкайте добре с вилица. Нарежете доматите на едри колелца. Подредете в продълговата чиния листо салата, резен домат, 2 ч.л. от муса и така докато не се изчерпат доматите (около 10 реда). Ефектът е зашеметяващ и на вид и на вкус :) Насладете се :)
 



вторник, 24 септември 2013 г.

Телешко задушено с целина

От много време се каня да направя телешко задушено и май му дойде времето вече. Това е ястие за почивен ден, тъй като готвенето му отнема доста време, а и е много впечатляващ резултатът и може да се използва да се изфукате с готварски умения.
Аз лично ползвам най-чистото възможно телешко, защото такова обичам, но ако на вас ви допада повече шарено месо, можете да замените.


Време за приготвяне - 45 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за 4 порции):
  • 1 кг телешко месо
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. вода
  • 2 с.л. Уорчестър сос
  • 1 скилидка чесън
  • 2 дафинови листа
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Черен пипер
  • Щипка млян карамфил
  • 3 големи моркова
  • 1/2 глава целина
Начин на приготвяне

Нарежете телешкото на едри кубчета. Загрейте зехтина в тенджера с капак. Запържете месото добре от всички страни, трябва да хване лека загоряла коричка. Добавете всички подправки, включително чесъна и лука нарязан на дребно. Добавете и водата и за покрийте тенджерата с капак. Задушете за 1.5 часа. Междувременно нарежете на ситно морковите и целината. Добавете ги към телешкото, махнете капака и оставете да къкри за още 30-40 минути  докато водата се редуцира почти напълно.

Сервирайте с домашно картофено пюре! Бон апети.



Кейк с праскови и боровинки

Този десерт е страхотна добавка към сутрешното кафе. Сочен, лесен, адаптивен към различни плодове (може да замените прасковите с кайсии или грозде, или пък ягоди). Освен това се приготвя доста лесно и бързо.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
  • 1/2 ч.ч. масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 2 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 2 ванилии
  • 2 праскови
  • 1 ч.ч. боровинки
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса.

В голяма купа разбийте маслото и захарта докато не се получи хомогенна, пухкава смес. Добавете яйцата 1 по 1. Смесете сухите съставки е отделен съд. Прибавете 1/3 от сместа и разбийте, след това прибавете половината мляко и разбийте пак. Редувайте докато не се абсорбират всички съставки. Най-важното е да започнете и да свършите със сухите продукти.

Застелете кръгла (20 см диаметър) или правоъгълна (25 см дължина) с хартия за печене. Изсипете сместа в предварително подготвената тавичка. Обелете прасковите и ги нарежете на 8. Подредете ги върху сместа, добавете и боровинките като дори леко ги побутнете в сместа. Печете около 40 минути. Пробайте дали е готов с клечка в средата на сладкиша, трябва да излезе суха от кекса.

Оставете да изстине около 30 минути преди да разрежете. Докато стине, слагайте кафето, за да запълните богатството на аромати, което ще се носи из къщата ви.


Домашни сушени домати

Една прекрасна идея за консервиране на домати, които да ползвате цяла зима да освежите салата, да допълните ястие или просто да си сложите на филийка. За идеята трябва специално да благодаря на моята приятелка Жежа. Единственият недостатък е, че подходящи домати се намират само в краткия период от средата на август до средата на септември.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 4-6 часа за 2 часа

Съставки (за 4 буркана от по 250 мл):
  • 4 кг дребни домати за консервиране
  • 1 връзка босилек
  • 4 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • 300 мл зехтин
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 50-60 градуса. Постелете двете най-големи тави, които имате с хартия за печене. Ще се наложи да печете на 2 пъти. Нарежете половината домати на половинки, а ако са по-големички, може и на четвъртинки. Поръсете ги с половината сол, 4 с.л. зехтин и черен пипер на вкус. Наредете ги в тавите на гъсто с кожата на долу. Оставете ги да се пекат във фурната за 4-6 часа зависи от фурнара. Трябва да се изсушат от почти цялата си течност. Изспете ги от тавите в отделна купа и ги оставете да изстиват. Повторете с другите 2 кг домати.

Попарете бурканчетата с вряла вода. Сложете 1/4 от босилека на дъното на всяко бурканче. След като изстинат доматите натъпкайте и тях в буркана като гледате да съберете възможно най-много. Долейте със зехтин да запълните малкото останало място в буркана и затворете. Готови сте :) Сухранявайте на хладно място, в хладилника даже е най-добре! 

вторник, 30 юли 2013 г.

Сладолед брюле с малини

Определено най-добрият сладолед, който съм правила до сега! Яхвайте кухнята, докато има пресни малини и го правете, обещавам ви, че няма да съжалявате. Аз се извинявам за липсата на снимки, но беше изяден преди даже да успея да заснема читав кадър :)

Време за приготвяне - 30 мин
Време за замразяване - 2-4 часа

Съставки:
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 ванилии
  • 4 жълтъка
  • 150 гр захар
  • 250 гр сладкарска сметана
  • 400 гр малини
  • 3 с.л. захар
Начин на приготвяне

Сложете млякото и ванилията в дълбок съд и ги оставете да заврят. Докато се загряват сложете жълтъците и захарта в купа и разбийте с миксер докато не се получи кремообразна смес. Изсипете бавно млякото при яйцата и разбивайте с миксера. Подгответе съдове за готвене на пара и сложете яйчено-млечната смес да се готви на пара като бъркате постоянно, за да не загори. Трябва да се готви 10-15 минути докато се сгъсти и заприлича на крем супа горе-долу. Имайте подготвен голям съд с ледена вода и щом се сгъсти "брюлето" веднага го преместете там. Оставете да изстине около 5 минути и можете да го вадите от студената вода. Посипете малините с 3 с.л. захар о оставете на страна. Добавете сметаната и разбийте с миксера докато се смеси добре сметаната с другите продукти. Добавете малините и разбийте за няколко секунди или дори по-добре разбъркайте с лъжица. Пъхайте в камерата и чакайте изнервено поне 2 часа да стане готов преди да го нападнете :)  

понеделник, 29 юли 2013 г.

Мексикански тортили

Аз съм луд фен на мексиканската кухня (и не само на нея де). И в тази връзка изрових тази рецепта, която съчетава мекскански дух с малко по-здравословни нотки - или поне така ми се иска. Вкусът на това ястие съчетава свежестта на домата и авокадото с пикантността на лютата чушка, с силния аромат на сух кориандър, с плътността на боба. А и става много бързо!


Време за приготвяне - 25 мин
Време за готвене - 5-10 мин

Съставки (за 4 тортили):
  • 4 питки тортила
  • 250 гр настърган чедър
  • 150 гр заквасена сметана
  • Кисели краставички (по избор)
За бобената паста:
  • 300 гр консервиран черен боб
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • Сокът от 1 лайм
  • 1 ч.л. сол
За салцата:
  • 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
  • 1 голямо, добре озряло авокадо, нарязано на ситни кубчета
  • 2 много големи или 3 по-малки домата, нарязани на ситни кубчета
  • 1/2 с.л. винен оцет
  • 1 смляна скилидка чесън
  • 1 люта чушка, ситно нарязана (по избор)
  • 3 с.л. ситно нарязан кориандър
  • Сокът от 1/2 лайм
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Започнете с бобената паста. Сложете всички съставки в блендер или купа, подходяща за използване на приставка за блендер на миксера. Рабийте до получаване на хомогенна паста - около 3-4 минути. Оставете на страна.

В отделна купа смесете всички съставки за салцата и разбъркайте добре.

Сложете голям тиган да се нагрее на котлона. Пригответе 4-те торитли. Намажете всяка с бобена паста като оставяне по 1 пръст в края, разпределете цялата паста между питките. Сложете оргоре по 4 с.л. салца, ако ви остане, можете после да я хапнете и така, много е вкусна. Следват по 1.5 с.л. сметана и по 3 с.л. настърган чедър. Може да добавите и малко кисели краствички или консервирани джелапено чушки, но не е задължително. Затворете тортилата и я запечете за по 1-1.5 минути от всяка страна. Сервирайте веднага. И без това едва ли ще удържите дълго на вкусните аромати, които ще се носят в кухнята ви.


понеделник, 22 юли 2013 г.

Салата от пресни картофи, грах и домашно песто

Малко със закъснение, предлагам и една идея за салата с пресни картофки. Може и пресните да се заменят със зимни без да се компрометира вкусът на салатата особено. Иначе тази салата ми е фаворит за пролетна/ранно лятна вечеря с гости, защото винаги се впечатляват как от относително обикновени съставки се получава много екзотично ястие.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-30 мин

Съставки (за 4-ма основно или 6-ма предястие):
  • 800 гр пресни картофи (малки, ако целите визия)
  • 150 гр грах от консерва
  • 4 яйца
  • 1 шепа листа от пресен босилек
  • 1 шепа пресен магданоз
  • 2 скилидки чесън, смлян
  • 80 гр кедрови ядки или сурово кашу
  • 80 гр едро настърган пармезан
  • 150 мл зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл винен оцет
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

Измийте добре картофите и не ги белете. В случай, че картофите не са дребни, фи нарежете на едри кубчета. Сложете ги да се варят в завряла вода за 20-30 минути. Трябва да са меки, но не разкашкани.

Докато се варят картофите направете пестото. Сложете босилека, магданоза, кедровите ядки, пармезана, солта и чесън в блендер или в съд, подходящ за използване на блендер приставката на миксера. Разбийте с блендера докато се наситнят подправките, след което добавете зехтина и разбивайте докато се получи пестото. 

Сварете и яйцата според вкуса си.

След като се сварят картофите, ги изплакнете със студена вода за няколко минути. Още докато са топли картофите, сложете пестото, граха, оцета и черен пипер на вкус. Важно е да не изстинат напълно картофите преди да овкусите, за да попият по-добре вкуса на подправките. Добавете и яйцата, нарязани на едро и разбъркайте добре. Бон апети :)  


Спаначени палачинки

Още една закъсняла пролетна идея. Все още може да се намери спанак, подходящ за готвене, тъй че нека се възползваме за последно.

Типично за такъв тип ястие, препоръчвам да се сервира с млечен сос като този път за разнообразие съм предложила млечен сос с лайм. 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15-20 мин

Съставки:
За палачинките
  • 400 гр спанак, измит и с изрязани дръжки
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на дребно
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 1 люта чушка (по избор), нарязана на много ситно
  • 80 гр брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 120 мл прясно мляко
За соса
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сокът от 1 лайм
  • 1/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне

Бланширайте спанака за 2 минути във вряща вода. Изплакнете го веднага със студена вода и нарежете на едро. В голяма купа разбийте брашното, содата, яйцата, солта, кимиона и млякото. Разбивайте до получаване на хомогенна смес. Добавете лука, спанака и лютото чушле и разбъркайте пак.

На голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Слагайте по 2 с.л. от сместа в тигана като правите палачинките да са тънички и пържете по няколко палачинки на 1 път. Пържете по 1-2 минути от всяка страна до получаване на златен загар. След изпържване, преместете палачинките върху кухненска хартия или салфетка, за да попие добре излишната мазнина.

За млечния сос сложете всички съставки в една купичка и бъркайте докато сосът не стане гладък.

Сервирайте палачинките и соса отделно, за да може всеки да си слага колкото му се иска. И се насладете на богатия леко пикантен вкус на това ястие.

Кейк със смокини и бадеми

Както обещах зареждам с кулинарни идеи според сезона. Сега съм на вълна смокини, които много за кратко ги има, а и са много малотрайни, така че да запретваме ръкави и да се залавяме с тях.

Този сладкиш е много богат на допълващи се вкусове - бадеми и смокини. Има 2 варианта да го направите просто като сладкиш/кекс за чая или кафенцето или като истинско кулинарно изкушение като направите допълнителна заливка от смокини и сервирате с нея и лъжица кисело мляко.

Време за приготвяне - 15-20 минути
Време за готвене - 1 час

Съставки:
За кекса
  • 200 гр леко размекнато масло 
  • 200 гр захар
  • 3 яйца
  • 180 гр смлени сурови бадеми
  • 100 гр брашно
  • Семената от 1/2 пръчка ванилия
  • Щипка сол
  • 100 гр кисело мляко
  • 6-7 смокини
За соса
  • 3 смокини
  • 4 с.л. захар
  • 6 с.л. червено вино
  • Кисело мляко (може и цедено)
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса и постелете кръгла тавичка (около 20 см диаметър) с хартия за печене. Сложете в голяма купа маслото и захарта и разбивайте с миксера докато не се смесят добре и не се получи пухкава еднородна смес. Разбийте яйцата леко. Започнете да ги прибавяте към маслената смес на малки дози и не добавяйте яйца докато предишните не са напълно инкорпориани в сместа. След яйцата добавете брашното, бадемите, ванилията и солта и разбивайте с миксера до получаване на хомогенна смес. Последно добавете киселото мляко и разбийте пак. Изсипете сместа в подготвената за целта тавичка. Нарежете смокините на 4 резенчета всяка и ги наредете върху сместа за кекса като ги натиснете съвсем леко. Сложете да се пече в загрялата фурна. Печете 15 минути на 200 градуса и после намалете фурната на 170 градуса. Печете още 40-45 минути докато не придобие златен загар сладкиша и клечка боцната в средата не излезе напълно чиста. Извадете от тавичката чак след като е изстинал напълно сладкиша.

Ако решите да правите заливката, я започнете малко преди да сервирате, за да е топла. Ако не го изядете на 1 път, няма проблем да я приберете в хладилника за няколко дни. Нарежете смокините на 6. Сложете захарта в тиган и изчакайте докато се карамелизира, вдигнете от котлона и докато е още горещ, сложете виното, имайте предвид, че ще пръска горещо, тъй че се пазете. Добавете смокините и ги разбъркайте добре в получената смес. 

Сервирайте сладкиша на парчета всяко с лъжица кисело мляко и смокинова заливка до него, не върху него.