вторник, 24 септември 2013 г.

Домашни сушени домати

Една прекрасна идея за консервиране на домати, които да ползвате цяла зима да освежите салата, да допълните ястие или просто да си сложите на филийка. За идеята трябва специално да благодаря на моята приятелка Жежа. Единственият недостатък е, че подходящи домати се намират само в краткия период от средата на август до средата на септември.
Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 4-6 часа за 2 часа

Съставки (за 4 буркана от по 250 мл):
  • 4 кг дребни домати за консервиране
  • 1 връзка босилек
  • 4 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • 300 мл зехтин
Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 50-60 градуса. Постелете двете най-големи тави, които имате с хартия за печене. Ще се наложи да печете на 2 пъти. Нарежете половината домати на половинки, а ако са по-големички, може и на четвъртинки. Поръсете ги с половината сол, 4 с.л. зехтин и черен пипер на вкус. Наредете ги в тавите на гъсто с кожата на долу. Оставете ги да се пекат във фурната за 4-6 часа зависи от фурнара. Трябва да се изсушат от почти цялата си течност. Изспете ги от тавите в отделна купа и ги оставете да изстиват. Повторете с другите 2 кг домати.

Попарете бурканчетата с вряла вода. Сложете 1/4 от босилека на дъното на всяко бурканче. След като изстинат доматите натъпкайте и тях в буркана като гледате да съберете възможно най-много. Долейте със зехтин да запълните малкото останало място в буркана и затворете. Готови сте :) Сухранявайте на хладно място, в хладилника даже е най-добре! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар