понеделник, 22 юли 2013 г.

Спаначени палачинки

Още една закъсняла пролетна идея. Все още може да се намери спанак, подходящ за готвене, тъй че нека се възползваме за последно.

Типично за такъв тип ястие, препоръчвам да се сервира с млечен сос като този път за разнообразие съм предложила млечен сос с лайм. 

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15-20 мин

Съставки:
За палачинките
  • 400 гр спанак, измит и с изрязани дръжки
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на дребно
  • 1 яйце
  • 1 белтък
  • 1 люта чушка (по избор), нарязана на много ситно
  • 80 гр брашно
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян кимион
  • 120 мл прясно мляко
За соса
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • Сокът от 1 лайм
  • 1/3 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
Начин на приготвяне

Бланширайте спанака за 2 минути във вряща вода. Изплакнете го веднага със студена вода и нарежете на едро. В голяма купа разбийте брашното, содата, яйцата, солта, кимиона и млякото. Разбивайте до получаване на хомогенна смес. Добавете лука, спанака и лютото чушле и разбъркайте пак.

На голям тиган загрейте 1 с.л. зехтин. Слагайте по 2 с.л. от сместа в тигана като правите палачинките да са тънички и пържете по няколко палачинки на 1 път. Пържете по 1-2 минути от всяка страна до получаване на златен загар. След изпържване, преместете палачинките върху кухненска хартия или салфетка, за да попие добре излишната мазнина.

За млечния сос сложете всички съставки в една купичка и бъркайте докато сосът не стане гладък.

Сервирайте палачинките и соса отделно, за да може всеки да си слага колкото му се иска. И се насладете на богатия леко пикантен вкус на това ястие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар