понеделник, 22 юли 2013 г.

Кейк със смокини и бадеми

Както обещах зареждам с кулинарни идеи според сезона. Сега съм на вълна смокини, които много за кратко ги има, а и са много малотрайни, така че да запретваме ръкави и да се залавяме с тях.

Този сладкиш е много богат на допълващи се вкусове - бадеми и смокини. Има 2 варианта да го направите просто като сладкиш/кекс за чая или кафенцето или като истинско кулинарно изкушение като направите допълнителна заливка от смокини и сервирате с нея и лъжица кисело мляко.

Време за приготвяне - 15-20 минути
Време за готвене - 1 час

Съставки:
За кекса
  • 200 гр леко размекнато масло 
  • 200 гр захар
  • 3 яйца
  • 180 гр смлени сурови бадеми
  • 100 гр брашно
  • Семената от 1/2 пръчка ванилия
  • Щипка сол
  • 100 гр кисело мляко
  • 6-7 смокини
За соса
  • 3 смокини
  • 4 с.л. захар
  • 6 с.л. червено вино
  • Кисело мляко (може и цедено)
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса и постелете кръгла тавичка (около 20 см диаметър) с хартия за печене. Сложете в голяма купа маслото и захарта и разбивайте с миксера докато не се смесят добре и не се получи пухкава еднородна смес. Разбийте яйцата леко. Започнете да ги прибавяте към маслената смес на малки дози и не добавяйте яйца докато предишните не са напълно инкорпориани в сместа. След яйцата добавете брашното, бадемите, ванилията и солта и разбивайте с миксера до получаване на хомогенна смес. Последно добавете киселото мляко и разбийте пак. Изсипете сместа в подготвената за целта тавичка. Нарежете смокините на 4 резенчета всяка и ги наредете върху сместа за кекса като ги натиснете съвсем леко. Сложете да се пече в загрялата фурна. Печете 15 минути на 200 градуса и после намалете фурната на 170 градуса. Печете още 40-45 минути докато не придобие златен загар сладкиша и клечка боцната в средата не излезе напълно чиста. Извадете от тавичката чак след като е изстинал напълно сладкиша.

Ако решите да правите заливката, я започнете малко преди да сервирате, за да е топла. Ако не го изядете на 1 път, няма проблем да я приберете в хладилника за няколко дни. Нарежете смокините на 6. Сложете захарта в тиган и изчакайте докато се карамелизира, вдигнете от котлона и докато е още горещ, сложете виното, имайте предвид, че ще пръска горещо, тъй че се пазете. Добавете смокините и ги разбъркайте добре в получената смес. 

Сервирайте сладкиша на парчета всяко с лъжица кисело мляко и смокинова заливка до него, не върху него.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар