сряда, 26 юни 2013 г.

Паста болонезе

Фокусът на тази рецепта е сосът! За мен лично това е най-вкусният сос за паста, въпросът е да е направен както трябва, а това се случва много рядко. За това когато ми се хапва такъв сос, гледам да си го спретна сама. Не че съм най-големият специалист по приготвяне на паста, просто малко ресторанти отделят необходимото време за този сос, т.е. около 2-2.5 часа и съответно не се получава оригиналният вкус.
И така за всички търпеливи, представям най-добрата според мен рецепта за паста болонезе.


Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 2 часа

Съставки (за 4 порции):
  • 1 пакер спагети/лингуини/талиатели
  • 1.5 средно големи глави лук или 1 голяма
  • 2 моркова
  • 1/3 глава целина
  • 2 скилидки чесън
  • 50 гр бекон
  • 400 гр мляно телешко месо
  • 600 гр консервирани домати, нарязани на кубчета
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.ч. червено вино
  • 2 дафинови листа
  • 1 стрък пресен розмарин
  • 1 ч.л. захар
  • 3 ч.л. сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
  • Прясно настърган пармезан за поръсване
Начин на приготвяне

Обелете лука, моркова, чесъна и целината и ги нарежете на ситно (чопър разбира се е идеалното решение). Нарежете и бекона на ситни кубчета. Загрейте 3 с.л. зехтин в дълбок тиган или тенджера за предпочитане. Запържете зеленчуците и бекона за 10-15 минути докато омекнат добре, дори леко придобият златист отенък. Добавете телешкото. Това е един от най-важните моменти за приготвянето на идеалното болонезе. Трябва да се бърка много активно телешкото и да се натрошава. В никакъв случай не трябва да оставяте буци месо. Добавете солта и чения пипер. Следват доматеното пюре, захарта, розмаринът и дафиновият лист. Разбъркайте добре и добавете консервираните домати и виното. Разбъркайте пак добре и оставете да къкри с притворен капак на средно силен котлон около 1.5-2 часа докато придобие желаната от вас консистенция. Аз лично го обичам по-гъст и обикновено изчаквам почти 2 часа преди да го вдигна от котлона. През цялото време докато къкри, разбърквайте от време на време, защото иначе ще ви загорят продуктите на дъното на тенджерката. Опитайте на вкус преди да го вдигнете от котлона, може да се наложи да добавите сол или захар (ако киселее).

10-тина минути преди да махнете соса от котлона, можете да сложите пастата да се вари според инструкциите на пакета. Аз лично винаги варя 1 минута по-малко и тествам дали се лепва на стената пастата, тъй като определено я предпочитам ал-денте. Ммммм, дояде ми се пак :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар