вторник, 11 юни 2013 г.

Овесен хляб с орехи и стафиди

Честно казано съм правила и по-вкусен хляб, но пък този е доста полезен. А и с орехите и стафидите вътре е идеален за закуска - филийка със сладко. Аз лично направих 2 огромни хляба и имам запас за поне 2 седмици и ще прибирам във фризера май. Тъй че може би по-добре да се прави половината количество на моето.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за втасване - 12 часа + 2 часа + 30 мин
Време за печене - 45 мин

Съставки:
За кваста:
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 1/2 ч.л. суха мая
За хляба:
  • 1 доза квас
  • 2 ч.ч. овесено брашно
  • 1 ч.ч. овесени ядки
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 2.5 ч.л. суха мая
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин
  • 1.5 ч.ч. леко запечени орехи
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 2.5 ч.л. хладка вода
Начин на приготвяне
Денят преди да печете хляба смесете продуктите за кваста. Не е нужно да месите дълго, само разбъркайте съставките до хомогенна смес. Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете до 6 часа на стайна температура. След това я приберете в хладилника за максимум 12 часа. 

Смесете всички съставки за хляба в голяма купа и месете с миксер (приставка за тесто) или с ръце до получаване на плътно тесто. Ако се наложи, добавете още вода. Покрийте тестото с прозрачно фолио и оставете да втасва за 2 часа. Постелете голяма тава с хартия за печене и я поръсете леко с царевично брашно.

След втасването посипете плота с много брашно и изсипете тестото. Разделете на тестото на 2 хляба и замесете за малко. Има вероятност тестото да ви е много лепкаво, тъй че добавете още брашно до получаване на хубаво, оформено хлебче. Повторете с втората питка.  Покрийте и оставете да втасва на топло за 30 минути или докато се удвоят питките. След като втаса намажете леко с вода и поръсете с овесени ядки.

Загрейте фурната на 200 градуса. Печете около 45-50 минути. Трябва да ухае вкусно и да има златиста коричка.

Приятна закуска :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар