За първи път правя сладко или мармалад и много си се радвах сама :) Сега като видях, че се получава сравнително лесно, не може да ме усмири човек, дълъг списък със сладка, които искам да направя, съм си подготвила.
Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 2.5-3 часа
Съставки (за 4х300 мл буркана):
- 5 лимона
- 1.1 кг захар
- 1/2 ч.ч. мед
- 1.2 литра вода
Начин на приготвяне
Измийте хубаво лимоните и им отрежете крайчетата. Сложете ги в тенджера с водата
и ги оставете да заврят на силен огън. Оставете да врат около 2 часа на средно силен котлон. Преди да ги извадите погледнете дали кората е омекнала добре. Ако да, извадете от водата и оставете да изстинат. Разрежете и ги почистете добре от семките. Нарежете на малки кубчета.
и ги оставете да заврят на силен огън. Оставете да врат около 2 часа на средно силен котлон. Преди да ги извадите погледнете дали кората е омекнала добре. Ако да, извадете от водата и оставете да изстинат. Разрежете и ги почистете добре от семките. Нарежете на малки кубчета.
Загрейте пак водата, върнете лимоните в нея и добавете захарта и меда. Бъркайте докато се разтопи цялата захар. Намалете котлона на средно и оставете да къкри 30-40 минути. За да може да тествате дали е готов мармалада, сложете една чиния в камерата преди смесите продуктите.
Докато се сгъстява мармалада, стерелизирайте бурканите във вряща вода. След като изтекат 30 минути извадете замръзналата чиния и сложете 1 малка лъжица мармалад на нея. За да е готов, трябва да се желира бързо, а не да тече по чинията. Ако се разтече, оставете да покъкри още малко и повторете теста. Веднага щом вдигнете тенджерата от котлона, сложете мармалада в стерелизираните буркани и ги затворете. Оставете да изстине и да се стегне - около 24 часа и приберете в тъмен, хладен шкаф. Мармаладът може да издържи до 1 година, ако оцелее толкоз. При нас няма такива изгледи май :)