сряда, 22 май 2013 г.

Аспержи "суфле"

Понеже сега трябва да е сезонът на този така полезен зеленчук, не може да бъде пренебрегнат напълно. Тази "суфле" рецепта включва дори ръжен хляб, което я прави толкова вкусна, интересна и алтернативна :)

Време за приготвяне - 15 мин
Време за "попиване" - 1 час
Време за печене - 50 мин

Съставки:
  • 1 връзка аспержи (около 500 гр)
  • 10 много тънки филии качествен ръжен хляб
  • 50 гр масло
  • 1 малка скилидка смлян чесън
  • 1/3 стрък пресен лук, ситно нарязан
  • 200 гр сирене
  • 3 яйца
  • 160 гр готварска сметана
  • 150 прясно мляко
  • 1 щипка индийско орехче
  • Сол и черен пипер
  • 30 гр едро настърган пармезан
Начин на приготвяне

Извадете маслото да омекне на стайна температура. Измийте аспержите и отрежете дебелата част на стъблата им. Бланширайте ги за минута и половина, след което ги изплакнете със студена вода, за да се освежат. Отделете половината аспержи и ги разрежете на 3 на ленти и на 3 на дължина. Оставете на страна.

Подгответе малка тавичка. Смесете маслото, чесъна и лука като ги намачкате хубаво с вилица. Намажете всички филийки с чесновото масло. Наредете половината филийки на дъното на тавичката. отгоре сложете нарязаните аспержи. След това добавете натрошено на едро сиренето, следвано от другата половина филийки.

В купа разбийте леко яйцата. Добавете сметаната, млякото, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и разбийте леко до получаване на хомогенна смес. Залейте наредените продукти. Ако не покрие добре горните филийки, ги натиснете добре да попият от сместа. Най-отгоре подредете останалите цели аспержи. Завийте и приберете в хладилника за 1 час.

След 1 час, загрейте фурната на 190 градуса. Извадете ястието и поръсете с настъргания пармезан. Задължително си го настъргайте вие, а не купувайте на прах, защото ще загори и няма да е вкусно.

Печете около 50 минути, максимум 55. Нападайте докато е топло, защото няма да устоите на аромата така или иначе :) 

Няма коментари:

Публикуване на коментар