неделя, 10 март 2013 г.

Пиле с круши, ябълки и коренови зеленчуци

Пиле, ябълки, круши, лук, моркови, горчица... Звучи стряскащо май, но истината е, че се получи едно много вкусно екзотично ястие, което аз лично мисля със сигурност да повторя. Съчетанието на крайно различни вкусове със сигурност е хубаво и опасно, но при тази рецепта съм сигурна, че опасност няма. И риск няма, просто е много вкусно.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки (за много хора):
  • 8 пилешки бутчета и 2 пилешки гърди
  • 2 глави лук
  • 2 ябълки
  • 2 круши
  • 1 ряпа
  • 4 средно големи моркова
  • 400 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. горчица
  • 2 с.л. готварска сметана
  • 5-6 стръка пресен естрагон, накълцан на едро
  • 2 дафинови листа
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Подгответе си първо всички зеленчуци и плодове. Нарежете на ситно лука, обелете и нарежете на тънки и дълги резенчета ряпата, морковите, крушите и ябълките. Сложете 2 с.л. зехтин и маслото в огромен дълбок тиган или тенджера (по-добре според мен). Добавете лука и запържете за 3 минути докато омекне добре. Добавете ряпата и морковите, разбъркайте добре и задушете за още 8 минути като разбърквате постоянно, за да не загорят. Добавете и крушите и ябълките, разбъркайте добре и задушете за още 4 минути. Добавете бульона, горчицата, естрагона, дафиновия лист, 1/2 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Оставете да къкри 10 минути. 

Междувременно намажете месото със зехтин, сол и черен пипер. След 10-тата минута вдигнете зеленчуците от котлона и сложете да се нагрява наребрен тиган. Запечете овкусените бутчета и филета на него - за по около 2-3 минути от всяка страна. След като са готови, ги преместете при зеленчуците и плодовете. Натъпкайте ги добре, да са покрити със сос. Добавете сметаната, опитайте как е на сол и ако трябва добавете (според мен няма да има нужда, но за всеки случай). Върнете на котлона и оставете за още 10-15 минути, за да се редуцира соса. Сервирайте топло с или без гарнитура.

Бон апети :)

петък, 8 март 2013 г.

Карамелизиран фенхел с козе сирене

Фенхел, финоки или фенел все за един и същ зеленчук става въпрос. Или малко по-лесно за смилане, това е корен от копър или по-скоро култивиран корен от копър.

Иначе аз тази рецепта научих на готварския курс, който посетих преди около година в Лондон. От тогава все се каня да я направя, но чак сега и дойде моментът. Получи се толкова вкусно колкото бях запомнила. Карамелът убива острия вкус на фенхела, а козето сирене го завършва просто уникално :) Мисля, че и друга тайна на рецептата е наслояването на копър под различни форми - корен, сух и пресен. Даже може да замените сухия копър със семена от копър.
Предполагам, че много от вас са се чудили как да сготвят този нов модерен зеленчук за първи път. Мога да ви препоръчам тази рецепта, за да сте сигурни, че ще го сготвите отново.

Време за приготвяне - 15-20 мин
Време за готвене - 10 мин

Съставки:
  • 3 средно големи глави фенхел
  • 2 с.л. масло
  • 3 с.л. олио
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сух копър или семена от копър
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 връзка пресен копър 
  • Сол и черен пипер
  • 100-150 гр меко козе сирене
Начин на приготвяне

Измийте фенхела и отрежете листата, дръжките и дъното. Нарежете го на резени по около 0.5 см дебели. Загрейте 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в тиган. Запържете фенхела, но не на един път, парчетата не трябва да застават едно върху други. Пържете по около 2 минути от всяка страна. Слагайте ги на кухненска хартия, за да попие мазнината.

След като са готови всички парчета,  сложете в тигана останалите масло и олио, захарта, сухия копър, 1 ч.л. сол и черен пипер и разбъркайте добре. Следете кога ще започне захарта да се карамелизира и веднага върнете парчетата фенхел в тигана. Намалете котлона на средно и разбъркайте много добре парчетата фенхел, така че да се овалят равномерно от всички страни. Около 1 минута ще ви е достатъчна.

Извадете и оставете да изстинат. Докато стинат нарежете на ситно копъра и го смесете със смляна скилидка чесън. Щом изстине фенхела го разбъркайте с копъра с ръце. Подредете чинията добре и накъсайте козете сирене върху фенхела. Обещавам ви главозамайващ резултат.

четвъртък, 7 март 2013 г.

Цяло пиле с лимон и мащерка

Не съм убедена, че мога да пиша дълго и вкусно за тази рецепта, защото ми потичат лигите. Идеален баланс на вкусове. Опитайте я...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 1 цяло пиле
  •  1.5 лимон нарязан на 4 парчета
  • 6-7 стръка пресна мащерка
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 с.л. масло
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 220 градуса. Подсушете добре пилето с кухненска хартия. Намажете го с малко зехтин и го осолете добре заедно с щедро количество прясно смлян черен пипер на вкус. Натъпкайте пилето с лимоните и мащерката. Сложете в тавичка и слагайте да се пече в загрялата фурна. Печете 15 минути на 220 градуса и после намалете още 40 минути на 18 градуса. Поглеждайте от време на време да не се препече повече от желаното.
След като е готово, оставете го да се отвърне за 10 минути, след което го преместете в друг съд. Прехвърлете всичко останало по тавата в тиган. Опитайте се да не оставате нищо по тавичката. Сложете брашното и маслото в тигана и сложете на котлона. Изчакайте да заври и оставете да къкри на силен огън 1 минута. И сосът ви е готово :)

Време е за облизване на пръсти :)

Броколи с паста от аншуа и крутони

Изненадваща и според мен лично гениална комбинация от вкусове. Здравословно и вкусно, интересно и стандартно, основно и гарнитура, невидима изненада на вкусове. Препоръчвам го на всеки, които обича да пробва интересни неща. Няма да съжалява от резултата.

Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене 7-8 мин

Съставки:
  • 1 средно голямо броколи
  • Крутони от 3 малки филийки черен хляб
  • Зехтин
  • 1 с.л. червен пипер (може и лют, ако обичате)
  • Сол и черен пипер
  • 2-3 филета аншуа нарязана на ситно
  • 4-5 стръка магданоз нарязан на ситно
  • 1 стрък пресен лук нарязан на ситно
  • 1/2 с.л. масло
Начин на приготвяне
Започнете с крутоните. Загрейте фурната на минимум 200 градуса. Нарежете 3 филийки черен хляб на кубчета и ги сложете да се запекат във фурната за 10 минути. Докато се пекат крутоните, бланширайте цветенцата на броколите във вряща осолена вода за 3-4 минути максимум. Смесете 1 с.л. зехтин с червения пипер и ги разбъркайте добре. Добавете крутоните и оваляйте в червения пипер, така че да се покрият добре от всички страни. Оставете на страна за малко.

В отделен съд смесете аншуата, магданоза, лука и маслото. Пасирайте 1-2 минути до получаване на паста.

Загрейте 1.5 с.л. зехтин в тиган и сложете крутоните. Запържете ги за 1-2 минути самостоятелно, докато се запържат добре от всички страни. Добавете броколите и пастата от аншуа. Добавете малко черен пипер на вкус и разбъркайте добре. Запържете за още 3-4 минути като бъркате от време на време, за да не загорят броколите само от едната страна.
Вашето изненадващо ястие е на готово :) 

вторник, 5 март 2013 г.

Ресторант Павилион - София

И понеже напоследък съм се завъртяла здраво около Докторската градина и Оборище, няма как да пропусна и Ресторант Павилион (http://edno.bg/sofia-design-week-2012/mesta/411). Като увод мога да кажа за този ресторант само и единствено - много яко местенце. Идеално за съботно-неделна късна закуска-обяд или лежерна вечеря през седмицата.

Атмосферата е страхотна, човек за малко може да забрави, че е в София и да се почувства като в Лондон или Париж. Хората напълно съответстват на интериора, включително с големия брой чужденци, които посещават редовно.

Много важно е да се отбележи, че заведението няма постоянно меню, сутрин има закуски на деня, на обяд обедно меню и различни предложения вечерта. Което разбира се прави храната много прясна всеки път. Тоест не знам дали това, което ще ви препоръчам сега, ще го има когато вие посетите, но пък поне ще ви ориентирам. Последно опитахме телешко на бавен огън (22.80 лв) и беше трепач! Също толкова вкусна, но различна беше сьомгата с холандез, сервирана със спанак соте (21.80 лв). Салатите обикновено са ок, нищо, което да заслужава сериозен коментар :) За разлика от хлебчетата, които месят и пекат на място и определено са адски вкусни. Последно опитахме френската торта (4.90 лв) и беше уникална. Страхотна комбинация от лек крем и праскови.

Единственият откровен минус на това място е обслужването. Опитват се да са мили момчетата, но са напълно в друго пространство. Особено, когато е пълно заведението, става пълна какафония - 2-3 пъти може да ви се наложи да поискате сол например... Но на фона на другите хубави неща, човек може да се направи, че не е усетил  ужасното обслужване :)

Филе риба с лимонено доматена салца

Най-важното на тази рецепта е рибата, разбира се :) На мен така ми се случи денят, че имах налична само обикновени замразени филета от бяла риба и не бих казала, че бях очарована от крайния резултат. Но знам, че причината е само и единствено във факта, че не обичам много филета бяла риба замразявана. Просто вкусът им е твърде миризлив някак... За това препоръчвам да ползвате филе от халибут (камбала), лаврак, ципура или дори акула. А в крайна сметка, ако вие обичате филета бяла риба, значи рецептата 100% ще ви допадне, защото сосът е много вкусен. 

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15-20 мин

Съставки (за двама):
  • 4-5 филета риба
  •  1 малка или 2 големи смлени скилидки чесън
  • 2 домата големи, нарязани на кубчета (може и консерва)
  • 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
  • 1/4 ч.ч. лимонов сок
  • 10-15 листа пресен босилек
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Подсушете рибата с кухненска хартия. Осолете я и сложете черен пипер. В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. Запържете рибните филета за по 2-3 минути от всяка страна, точно колкото да придобият лек златист загар. Извадете ги в отделна чинийка.

Сложете тигана обратно на котлона и прибавете чесъна и доматите. Разбъркайте добре и запържете за 3-4 минути. Добавете виното и лимоновия сок, заедно с 1/2 ч.ч. сол. разбъркайте добре пак и оставете на котлона за 5-6 минути, сосът трябва да намалее с 1/3 за това време. Докато сосът къкри, нарежете босилекът на дребно. Върнете рибата в тигана заедно с нарязания на ситно босилек. Оставете да се готви още 4-5 минути.

Аз лично сервирах рибата върху спанак соте и се получи много добре, така че определено препоръчвам тази рецепта :)

понеделник, 4 март 2013 г.

Лесна домашна питка

Сигурна съм, че всеки от вас си е мечтал да направи домашна питка "като на баба" и да я изяде още докато е топла със сирена и шарена сол :) Но и всички сте се страхували, че това е едно много трудно упражнение. Аз открих една лесна рецепта за питка, която не изисква много месене, само малко търпение за втасването и сте готови да нападате топличкия бабин хляб.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 2 х 1 час
Време за печене - 35-40 мин

Съставки:
  •  1 кг високо качествено бяло брашно + екстра за поръсване на плота
  • 3 ч.ч. хладка вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в най-голямата купа, която имате и извадете миксера с приставката за месене на тесто.  Месете 2-3 минути докато всички съставки се объркат добре. Набрашнете кухненския плот и изсипете полу-готовото тесто. Месете 5-6 минути максимум. Аз лично не мисля, че спазвам онези специални правила за месене, т.е. от края сгъвате към центъра. Опитвам се, но не мога да кажа до колко успявам :)

След месенето, сложете на топло място да втасва тестово за 1 час. След 1 час, сложете тестото пак на набрашнения плот и замесете пак за 3-4 минути. Още 1 час втасване и можете да печете. Но задължително включете фурната да се загрява на 180 градуса 10 минути преди края на втасването. Задължително се пече в нагрята фурна :) Сложете купичка с вода във фурната, за да ви се получи хубава коричката.

Печете 35-40 минути и можете веднага след това да нападате :)

неделя, 3 март 2013 г.

Патладжан с млечен сос и нар

Снимките в тази рецепта са правени от професионален фотограф и за съжаление няма всеки път да мога да ви зареждам с такива красоти...Но поне може да се насладим заедно на няколкото рецепти, заснети от умелата ръка на http://new.xtosh.com/ :)
Иначе тази рецепта е на моя любим готвач Отоленги и е едно лесно, бързо и изключително вкусно ястие. Когато мине сезонът на нара, т.е. много скоро, може да се замени с пресни боровинки и малинки. Но присъствието на кисело-сладък червен плод е задължително в това вкусно ястие.
















Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
За патладжана:
  •  2 големи патладжана или 3 малки
  • 2 с.л. суха мащерка
  • 2 с.л. сол
  • 3 -4 с.л. зехтин
  • Черен пипер
  • 1/2 нар
За соса:
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 0.5 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 220 градуса и постелете голяма тава с хартия за печене. Измийте добре патладжаните и ги разрежете на две. Направете 2-3 разреза в "местото" на всяка половинка патладжан и ги подредете в тавата за печене. Напоете ги добре със зехтин, те могат да попият адски много и не пестете. Подправете равномерно със солта, мащерката и черния пипер и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна.
Докато се пекат патладжаните, смесете всички съставки за соса в една купа и ги разбъркайте добре. Приберете в хладилника.
След като патлдажаните омекнат добре, минимум 35 минути, ги извадете от фурната и изчакайте 10-тина минути да изстинат. Подрете патладжаните в голяма чиния, сложете върху всяка равномерно от млечния сос и поръсете с нар.
Пред вас ще се появи едно много красиво ястие подходящо за основно за двама или предястие за гости, които искате да впечатлите с визия :)

Бадемо брауни

Единствената разлика между едно брауни и друго може да само ако в това колко е изпечено. Тоест не е твърде сухо или пък твърде течно! Това в тънкостта на всяко брауни, да нацелите времето във фурната :) Съставките трябва да сте талант, за да ги объркате. Аз лично този път се спрях на бадемово брауни, тъй като имах остатъци от бадеми след приготвянето на бадемово мляко, които ползвах за брашно :) Така няма изхвърляне на качествени продукти, всичко се консумира.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за печене - 35 мин

Съставки:
  • 150 гр черен шоколад
  • 100 гр масло
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно от бадеми или домашно смлян бадем
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  •  1 щипка сол
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете кръгла тавичка (около 25 см диаметър) с хартия за печене.
На вода баня разтопете шоколада и маслото. Междувременно смесете яйцата, захарта и ванилията и разбийте с миксера добре за 2-3 минути. Добавете разтопените шоколад и масло и разбийте още 1 минута. Добавете всичко останало и разбийте още 1-2 минути с миксера до получаване на хомогенна смес. Ако искате може да добавите 1-2 шепи сурови орехи в сместа и да ги разбъркате с лъжица. Изсипете сместа в приготвената тавичка изравнете повърхността. Ако искате за визия може да добавите върху браунито парченца натрошен шоколад.

Печете в загрялата фурна 32-35 минути. Трябва да хване хубава коричка, но клечка в средата трябва да излиза с парченца сладкиш по нея :)

петък, 1 март 2013 г.

Ресторант Art Kitchen - София

Ново местенце се появи в прекрасния район около докторската градина в София (https://foursquare.com/v/art-kitchen/504f0e51e4b0994349b87cc9). В същност колко да е ново, то и до скоро беше ресторант, просто сега е със сменени собственици и концепция. Собственикът е добре познато лице от ресторантьорския пазар в София - Osteria di Sofia, Facebook... Но не това е важното, а фактът, че мястото определено е приятно. Има какви ли не дребни art детайлчета, които създават уют и уникалност на интериора.

Кухнята е Средиземноморска основно с акцент върху гръцката. Има и паста, която не опитахме и не мога да дам мнение за нея. Хумусът (4.90 лв) и маслините в подправки (3.90 лв) са идеално предястие, което да споделите с компанията на масата. Октоподът във вино (19.90 лв) също беше много крехък и вкусен, може би само малко безсолен. Панираните калмари (13.90 лв) също бяха ок. Патладжанът по гръцки може би беше най-доброто попадение от предястията, с домати, сирене, чесън и магданоз. Свинският джолан (11.90 лв) беше с уникален сос, което не мога да кажа за свинското филе с горчичен сос. Просто бяха сложили горчица от горе, без много друга обработка...  Всеки ден има различни десерти, но нас не ни остана място и за тях.

Разбирам, че след 22:00 дават да се пуши там, което мен лично много ме дразни, но пък може и да е магнит за някои от вас.

Обслужването беше странно. Първо ни бяха забравили резервацията, но пък ни настаниха на чужда резервация, която така и не се появи да си търси масата.

Другото странно е, че нямат българска минерална вода!!! Защо бих искала да дам 5 лв за 1 литър кофти френска вода вместо 2 лв за Девин примерно. След като казах, че не приемам това на сервитьорката, успях да се преборя за кана чешмяна вода.

Ето и снимка на поизядените вече манджички