четвъртък, 7 март 2013 г.

Цяло пиле с лимон и мащерка

Не съм убедена, че мога да пиша дълго и вкусно за тази рецепта, защото ми потичат лигите. Идеален баланс на вкусове. Опитайте я...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 1 цяло пиле
  •  1.5 лимон нарязан на 4 парчета
  • 6-7 стръка пресна мащерка
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 1/2 с.л. масло
Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 220 градуса. Подсушете добре пилето с кухненска хартия. Намажете го с малко зехтин и го осолете добре заедно с щедро количество прясно смлян черен пипер на вкус. Натъпкайте пилето с лимоните и мащерката. Сложете в тавичка и слагайте да се пече в загрялата фурна. Печете 15 минути на 220 градуса и после намалете още 40 минути на 18 градуса. Поглеждайте от време на време да не се препече повече от желаното.
След като е готово, оставете го да се отвърне за 10 минути, след което го преместете в друг съд. Прехвърлете всичко останало по тавата в тиган. Опитайте се да не оставате нищо по тавичката. Сложете брашното и маслото в тигана и сложете на котлона. Изчакайте да заври и оставете да къкри на силен огън 1 минута. И сосът ви е готово :)

Време е за облизване на пръсти :)

Броколи с паста от аншуа и крутони

Изненадваща и според мен лично гениална комбинация от вкусове. Здравословно и вкусно, интересно и стандартно, основно и гарнитура, невидима изненада на вкусове. Препоръчвам го на всеки, които обича да пробва интересни неща. Няма да съжалява от резултата.

Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене 7-8 мин

Съставки:
  • 1 средно голямо броколи
  • Крутони от 3 малки филийки черен хляб
  • Зехтин
  • 1 с.л. червен пипер (може и лют, ако обичате)
  • Сол и черен пипер
  • 2-3 филета аншуа нарязана на ситно
  • 4-5 стръка магданоз нарязан на ситно
  • 1 стрък пресен лук нарязан на ситно
  • 1/2 с.л. масло
Начин на приготвяне
Започнете с крутоните. Загрейте фурната на минимум 200 градуса. Нарежете 3 филийки черен хляб на кубчета и ги сложете да се запекат във фурната за 10 минути. Докато се пекат крутоните, бланширайте цветенцата на броколите във вряща осолена вода за 3-4 минути максимум. Смесете 1 с.л. зехтин с червения пипер и ги разбъркайте добре. Добавете крутоните и оваляйте в червения пипер, така че да се покрият добре от всички страни. Оставете на страна за малко.

В отделен съд смесете аншуата, магданоза, лука и маслото. Пасирайте 1-2 минути до получаване на паста.

Загрейте 1.5 с.л. зехтин в тиган и сложете крутоните. Запържете ги за 1-2 минути самостоятелно, докато се запържат добре от всички страни. Добавете броколите и пастата от аншуа. Добавете малко черен пипер на вкус и разбъркайте добре. Запържете за още 3-4 минути като бъркате от време на време, за да не загорят броколите само от едната страна.
Вашето изненадващо ястие е на готово :) 

вторник, 5 март 2013 г.

Ресторант Павилион - София

И понеже напоследък съм се завъртяла здраво около Докторската градина и Оборище, няма как да пропусна и Ресторант Павилион (http://edno.bg/sofia-design-week-2012/mesta/411). Като увод мога да кажа за този ресторант само и единствено - много яко местенце. Идеално за съботно-неделна късна закуска-обяд или лежерна вечеря през седмицата.

Атмосферата е страхотна, човек за малко може да забрави, че е в София и да се почувства като в Лондон или Париж. Хората напълно съответстват на интериора, включително с големия брой чужденци, които посещават редовно.

Много важно е да се отбележи, че заведението няма постоянно меню, сутрин има закуски на деня, на обяд обедно меню и различни предложения вечерта. Което разбира се прави храната много прясна всеки път. Тоест не знам дали това, което ще ви препоръчам сега, ще го има когато вие посетите, но пък поне ще ви ориентирам. Последно опитахме телешко на бавен огън (22.80 лв) и беше трепач! Също толкова вкусна, но различна беше сьомгата с холандез, сервирана със спанак соте (21.80 лв). Салатите обикновено са ок, нищо, което да заслужава сериозен коментар :) За разлика от хлебчетата, които месят и пекат на място и определено са адски вкусни. Последно опитахме френската торта (4.90 лв) и беше уникална. Страхотна комбинация от лек крем и праскови.

Единственият откровен минус на това място е обслужването. Опитват се да са мили момчетата, но са напълно в друго пространство. Особено, когато е пълно заведението, става пълна какафония - 2-3 пъти може да ви се наложи да поискате сол например... Но на фона на другите хубави неща, човек може да се направи, че не е усетил  ужасното обслужване :)

Филе риба с лимонено доматена салца

Най-важното на тази рецепта е рибата, разбира се :) На мен така ми се случи денят, че имах налична само обикновени замразени филета от бяла риба и не бих казала, че бях очарована от крайния резултат. Но знам, че причината е само и единствено във факта, че не обичам много филета бяла риба замразявана. Просто вкусът им е твърде миризлив някак... За това препоръчвам да ползвате филе от халибут (камбала), лаврак, ципура или дори акула. А в крайна сметка, ако вие обичате филета бяла риба, значи рецептата 100% ще ви допадне, защото сосът е много вкусен. 

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15-20 мин

Съставки (за двама):
  • 4-5 филета риба
  •  1 малка или 2 големи смлени скилидки чесън
  • 2 домата големи, нарязани на кубчета (може и консерва)
  • 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
  • 1/4 ч.ч. лимонов сок
  • 10-15 листа пресен босилек
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин
Начин на приготвяне

Подсушете рибата с кухненска хартия. Осолете я и сложете черен пипер. В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин. Запържете рибните филета за по 2-3 минути от всяка страна, точно колкото да придобият лек златист загар. Извадете ги в отделна чинийка.

Сложете тигана обратно на котлона и прибавете чесъна и доматите. Разбъркайте добре и запържете за 3-4 минути. Добавете виното и лимоновия сок, заедно с 1/2 ч.ч. сол. разбъркайте добре пак и оставете на котлона за 5-6 минути, сосът трябва да намалее с 1/3 за това време. Докато сосът къкри, нарежете босилекът на дребно. Върнете рибата в тигана заедно с нарязания на ситно босилек. Оставете да се готви още 4-5 минути.

Аз лично сервирах рибата върху спанак соте и се получи много добре, така че определено препоръчвам тази рецепта :)

понеделник, 4 март 2013 г.

Лесна домашна питка

Сигурна съм, че всеки от вас си е мечтал да направи домашна питка "като на баба" и да я изяде още докато е топла със сирена и шарена сол :) Но и всички сте се страхували, че това е едно много трудно упражнение. Аз открих една лесна рецепта за питка, която не изисква много месене, само малко търпение за втасването и сте готови да нападате топличкия бабин хляб.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за втасване - 2 х 1 час
Време за печене - 35-40 мин

Съставки:
  •  1 кг високо качествено бяло брашно + екстра за поръсване на плота
  • 3 ч.ч. хладка вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки в най-голямата купа, която имате и извадете миксера с приставката за месене на тесто.  Месете 2-3 минути докато всички съставки се объркат добре. Набрашнете кухненския плот и изсипете полу-готовото тесто. Месете 5-6 минути максимум. Аз лично не мисля, че спазвам онези специални правила за месене, т.е. от края сгъвате към центъра. Опитвам се, но не мога да кажа до колко успявам :)

След месенето, сложете на топло място да втасва тестово за 1 час. След 1 час, сложете тестото пак на набрашнения плот и замесете пак за 3-4 минути. Още 1 час втасване и можете да печете. Но задължително включете фурната да се загрява на 180 градуса 10 минути преди края на втасването. Задължително се пече в нагрята фурна :) Сложете купичка с вода във фурната, за да ви се получи хубава коричката.

Печете 35-40 минути и можете веднага след това да нападате :)

неделя, 3 март 2013 г.

Патладжан с млечен сос и нар

Снимките в тази рецепта са правени от професионален фотограф и за съжаление няма всеки път да мога да ви зареждам с такива красоти...Но поне може да се насладим заедно на няколкото рецепти, заснети от умелата ръка на http://new.xtosh.com/ :)
Иначе тази рецепта е на моя любим готвач Отоленги и е едно лесно, бързо и изключително вкусно ястие. Когато мине сезонът на нара, т.е. много скоро, може да се замени с пресни боровинки и малинки. Но присъствието на кисело-сладък червен плод е задължително в това вкусно ястие.
















Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 35-40 мин

Съставки:
За патладжана:
  •  2 големи патладжана или 3 малки
  • 2 с.л. суха мащерка
  • 2 с.л. сол
  • 3 -4 с.л. зехтин
  • Черен пипер
  • 1/2 нар
За соса:
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1.5 с.л. зехтин
  • 1 голяма или 2 малки смлени скилидки чесън
  • 0.5 ч.л. сол
  • Черен пипер
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 220 градуса и постелете голяма тава с хартия за печене. Измийте добре патладжаните и ги разрежете на две. Направете 2-3 разреза в "местото" на всяка половинка патладжан и ги подредете в тавата за печене. Напоете ги добре със зехтин, те могат да попият адски много и не пестете. Подправете равномерно със солта, мащерката и черния пипер и сложете да се пекат в предварително загрятата фурна.
Докато се пекат патладжаните, смесете всички съставки за соса в една купа и ги разбъркайте добре. Приберете в хладилника.
След като патлдажаните омекнат добре, минимум 35 минути, ги извадете от фурната и изчакайте 10-тина минути да изстинат. Подрете патладжаните в голяма чиния, сложете върху всяка равномерно от млечния сос и поръсете с нар.
Пред вас ще се появи едно много красиво ястие подходящо за основно за двама или предястие за гости, които искате да впечатлите с визия :)

Бадемо брауни

Единствената разлика между едно брауни и друго може да само ако в това колко е изпечено. Тоест не е твърде сухо или пък твърде течно! Това в тънкостта на всяко брауни, да нацелите времето във фурната :) Съставките трябва да сте талант, за да ги объркате. Аз лично този път се спрях на бадемово брауни, тъй като имах остатъци от бадеми след приготвянето на бадемово мляко, които ползвах за брашно :) Така няма изхвърляне на качествени продукти, всичко се консумира.


Време за приготвяне - 20 мин
Време за печене - 35 мин

Съставки:
  • 150 гр черен шоколад
  • 100 гр масло
  • 1 ванилия
  • 1 ч.ч. брашно от бадеми или домашно смлян бадем
  • 1/2 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  •  1 щипка сол
Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 180 градуса. Постелете кръгла тавичка (около 25 см диаметър) с хартия за печене.
На вода баня разтопете шоколада и маслото. Междувременно смесете яйцата, захарта и ванилията и разбийте с миксера добре за 2-3 минути. Добавете разтопените шоколад и масло и разбийте още 1 минута. Добавете всичко останало и разбийте още 1-2 минути с миксера до получаване на хомогенна смес. Ако искате може да добавите 1-2 шепи сурови орехи в сместа и да ги разбъркате с лъжица. Изсипете сместа в приготвената тавичка изравнете повърхността. Ако искате за визия може да добавите върху браунито парченца натрошен шоколад.

Печете в загрялата фурна 32-35 минути. Трябва да хване хубава коричка, но клечка в средата трябва да излиза с парченца сладкиш по нея :)

петък, 1 март 2013 г.

Ресторант Art Kitchen - София

Ново местенце се появи в прекрасния район около докторската градина в София (https://foursquare.com/v/art-kitchen/504f0e51e4b0994349b87cc9). В същност колко да е ново, то и до скоро беше ресторант, просто сега е със сменени собственици и концепция. Собственикът е добре познато лице от ресторантьорския пазар в София - Osteria di Sofia, Facebook... Но не това е важното, а фактът, че мястото определено е приятно. Има какви ли не дребни art детайлчета, които създават уют и уникалност на интериора.

Кухнята е Средиземноморска основно с акцент върху гръцката. Има и паста, която не опитахме и не мога да дам мнение за нея. Хумусът (4.90 лв) и маслините в подправки (3.90 лв) са идеално предястие, което да споделите с компанията на масата. Октоподът във вино (19.90 лв) също беше много крехък и вкусен, може би само малко безсолен. Панираните калмари (13.90 лв) също бяха ок. Патладжанът по гръцки може би беше най-доброто попадение от предястията, с домати, сирене, чесън и магданоз. Свинският джолан (11.90 лв) беше с уникален сос, което не мога да кажа за свинското филе с горчичен сос. Просто бяха сложили горчица от горе, без много друга обработка...  Всеки ден има различни десерти, но нас не ни остана място и за тях.

Разбирам, че след 22:00 дават да се пуши там, което мен лично много ме дразни, но пък може и да е магнит за някои от вас.

Обслужването беше странно. Първо ни бяха забравили резервацията, но пък ни настаниха на чужда резервация, която така и не се появи да си търси масата.

Другото странно е, че нямат българска минерална вода!!! Защо бих искала да дам 5 лв за 1 литър кофти френска вода вместо 2 лв за Девин примерно. След като казах, че не приемам това на сервитьорката, успях да се преборя за кана чешмяна вода.

Ето и снимка на поизядените вече манджички


вторник, 26 февруари 2013 г.

Телешко бон филе с марината от бира

Разкошна рецепта... Разбира се ключът е в качеството на месото, но и маринатата играе страхотна роля! Препоръчвам я на всеки фен на крехки телешки пържоли.


Време за приготвяне - 10 мин
Време за мариноване - 24 часа
Време за готвене - 10 мин

Съставки:
  •  500 гр телешко бон филе
  • 100 гр тъмна бира
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне

Нарежете телешкото като за стекове. Смесете всички съставки освен телешкото в купичка. В друг съд залейте телешкото с маринатата като се опитате да го покрие добре. Затворете съда и приберете в хладилника за 24 часа.

На другия ден, просто загрейте наребрен тиган и печете по 2-3 минути от всяка страна на стека според зависи колко сурово го обичате и колко са ви големи стековете.

Бон апетит :)

Бадемово мляко

Всички, които се интересуват от здравословно хранене, със сигурност са попадали на рецепти за мляко от ядки (бадем, кашу и шам фъстък са най-подходящи). Но едва ли някой толкова откровено ви е казвал, че без мед и я канела, я ванилия, това мляко хич не е вкусно. Много е блудкаво и безвкусно.  Аз лично му добавих 2 лъжици мед и 1 ванилия, охладих го здраво и стана страхотен млечен шейк на другия ден :)
Ето тук можете да намерите подробна информация за полезните му съставки: http://en.wikipedia.org/wiki/Almond_milk

Време за приготвяне - 10 мин
Време за "втасване" - 24 часа

Съставки:
  • 250 гр сурови небелени бадеми
  • 4-5 чаши вода
  • 2 с.л. мед
  • 1 ванилия
Начин на приготвяне


Залейте бадемите с вода да ги покрие напълно и ги оставете 24 часа така. Ако забележите, че са "изпили" водата, долейте още.На другия ден, прецедете бадемите и изхвърлете водата. Сложете бадемите заедно с 3 чаши вода в блендер и разбивайте 10 минути на високи обороти. 

Почти сте готови. Прецедете през марля или много гъсто сито. Аз лично си запазих същината на ядката и направих с нея бадемово брауни на другия ден, което се получи много Yummi (http://www.nenasfoody.blogspot.com/2013/03/blog-post.html).
Готовото мляко подсладете с меда и подправете с ванилията, разклатете добре и хладете.

След няколко часа в хладилника имате идеалния здравословен ванилов  шейк за вас и вашите деца :)