петък, 7 декември 2012 г.

Ементалови топчета/питки

Даже не знам какво да кажа освен, че стана толкоз yummy и вкусно, че препоръчвам с двете ръце на всички да опитат!

Стават и за вечеря... и за закуска почивните дни... и за ордьовър... и за основно... 

Може да добавите сирене или друг вид кашкавал... Опитайте един път оригиналната рецепта и после експериментирайте на воля. Сигурна съм, че ще повторите...

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 15-25 мин

Съставки:
  • 150 гр масло
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 5 яйца
  • 150 гр на едро настърган ементал
  • Щипка лют червен пипер
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Сложете млякото, водата и маслото на котлона на висока температура докато заврат буйно. Добавете щипката сол и лют червен пипер. Добавете брашното, намалете огъня и бъркайте много активно с дървена лъжица. Около 2-3 минути бъркайте на огъня, ще се получи вкусно, лъскаво тесто. 

Пуснете фурната да се загрява на 210 градуса.

Вдигнете от огъня и добавете 1 по 1 яйцата като разбърквате с миксер на средна скорост. Трябва яйцата добре да се инкорпорират в сместа. Накрая сложете ементала и разбъркайте за 10 секунди.

Постелете огромна тава или подложка за фурна с хартия за печене. Ако искате големи питки, сложете по 2 с.л. от сместа на 2 пръста разстояние 1 от друга. За малки топчета сложете по 1 с.л. на 1 пръст разстояние.

Малките топчета печете 15 минути, а големи питки 25 минути. Така ще ухае цялата къща, че няма да имате търпение да ги започнете!

Моята версия на Никулден или нашата Ottolenghi вечеря

Ето какво измислих за Никулден - хем да има риба, хем да е по моя вкус, т.е. не шаран или скумрия, а цяла трапеза за преяждане.

А и всички рецепти тази вечер бяха на Ottolenghi, така че я приемам като Ottolenghi вечер по-скоро.

Започнахме с кюфтета от тиква и люти чушлета, следвани от сьомга в доматен сос и последно Мутабак за десерт. Ха, изненадах ли ви с този Мутабак :) Четете и ще видите. Ще ви представя рецептите по реда, по който ги сервирах. 





Кюфтета от тиква и люти чушлета

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки (6-7 кюфтета):
  • 2 яйца
  • 80 мл кокосово мляко
  • 50 гр бяло брашно
  • 20 гр царевично брашно
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/3 ч.л. куркума
  • 1-2 ч.л. семена от кориандър (има ги в Карфур)
  • 1/2 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 150-180 гр едро настъргана тиква (цигулка най-добре)
  • 200 гр царевица
  • 2 стръка пресен лук
  • 1/2 ч.л. кориандър (ако обичате пресен, може да сложите половин стрък, аз не обичам и заменям със сух)
  • 1 малка люта чушка нарязана на много ситно
  • Малки люти чушлета колкото са кюфтетата (6-7)
  • Олио за пържене
  • 2 лайма за гарнитура
Начин на приготвяне

Смесете с миксер първите 10 съставки до получаване на хомогенна смес. Добавете тиквата, царевицата, лука, кориандъра и чушката и разбъркайте добре. 

В тиган сложете 1 пръст олио и го загрейте добре. Намалете котлона на средно. Сложете първото кюфте (около 2.5 с.л. от сместа) да се пържи за 2-3 минути. Когато се стегне, сложете 1 малка чушка от горната страна на кюфтето (виж снимката). След 3-4 минути, обърнете кюфтето заедно с чушката (тя ще се закачи за кюфтето). Пържете за още 2-3 минути и извадете върху кухненска хартия.

Сервирайте с парченца лайм за омекотяване на вкусовете. Страхотно предястие според мен и според присъстващите на моята Ottolenghi вечер.

Сьомга с доматен сос 

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 20 мин

Съставки:

  • 3 големи котлета сьомга
  • 300 гр доматено пюре
  • 4 с.л. брашно
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. 
  • 6-7 смачкани скилидки чесън
  • 1.5 с.л. захар
  • Олио
  • Черен пипер
Начин на приготвяне

В чаша смесете 4 с.л. олио и всички подправки без захарта (солта само 1 ч.л.).

Загрейте 2 с.л. олио в дълбок тиган. Смесете брашното с половин ч.л. сол и черен пипер. Набрашнете всяка страна на сьомгата с тънък слой от сместа. Запържете я от всяка страна за по 2 минути и я извадете. Избършете тигана с кухненска хартия и върнете на котлона.

Сложете смесените подправки в тигана и запържете за 2-3 минути. Добавете доматеното пюре. Веднага щом закъкри, добавете захарта. След 1-2 минути, върнете обратно рибата и намалете котлона на средно. Покрийте с нещо, за да не стане цялата кухня в домати и оставете да къкри 15 минути. 

Сервирайте топла, топла...

Мутабак

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 25 мин

Съставки:

  • 1 пакер кори за баница (поне 14 листа)
  • 500 гр рикота
  • 150 гр меко козе сирене
  • 130 гр разтопено масло
  • 280 гр захар
  • 90 мл вода
  • 3 с.л. сок от лимон
Начин на приготвяне

Разтопете маслото. В голяма тава (37х20 см) намаслете дъното. След това сложете една кора, краищата да стърчат и намаслете. Така наредете 7 кори една върху друга като намаслявате всяка. 

В голяма купа смесете рикотата и козете сирене с вилица. Сложете сместа върху 7-та кора. Сложете масло и повторете процедурата с още 7 кори като сложите масло и на последната. 

Загрейте фурната на 200 градуса.

С ножица или много остър нож отрежете всички стърчащи кори и натъпкайте краищата, за да не излезе сиренето. След това нарежете баницата на парчета и пъхайте да се пече в загрятата фурна.

Печете 25-30 минути докато не се получи приятен златен загар. 10 минути преди да извадите баницата, започнете със захарния сироп. Сложете захарта и водата в малък съд, изчакайте да заври и оставете да къкри 2-3 минути. Добавете лимона.

Секундата, в която извадите баницата, залейте бавно и внимателно със сиропа. Важно е да не се бавите, а да залеете веднага след като излезе от фурната. Оставете да изстине 10 минути и може да сервирате. Много е вкусна и студена.


четвъртък, 6 декември 2012 г.

Ресторант Cinecitta Osteria (Чинечита) - София

Ресторант Cinecitta (http://www.cinecitta.bg/е приятно местенце, разположено в Бояна, до Кино Центъра точно. Ние, когато бяхме, навън валеше сняг, вътре гореше камина и се получи много приятна атмосфера. Ресторантът като цяло е с много хубав интериор, уютен, но не натрапчиво имитиращ дом. 

Както предполага името на ресторанта, кухнята му е италианска. Имаше пица и паста, които изглеждаха много добре в чиниите на съседните маси. Освен основното меню, което има на сайта, има и седмично меню, което внася разнообразие и по-голяма селекция от основни ястия. Всичко, което опитахме беше вкусно. Аз лично хапнах салата домати с моцарела бурата, която беше хубава, но не вълнуваща. В същност това мога да кажа и за салатата, която опитахме с риба тон. Може би в този ресторант няма много смисъл да се набляга на салати. Другите неща определено бяха по-вкусни. Телешкото с манатарки беше адски добро. Топеше се в устата, толкова крехко. Цените определено бяха в по-високия клас, но отговаряха на качеството и обслужването. Салатите са между 8 и 11 лева. Пиците погледнах, че са между 7 и 12 лева. Телешкото е 29 лева, което за такова парче месо си е нормално според мен.

Има и добра селекция от вина, т.е. ако разбирате можете да изберете какво искате.   

вторник, 4 декември 2012 г.

Супа с картофи и праз

Това е едно предложение за вкусна супа, която може да направите изцяло с продукти, налични през този сезон. Идеята е взета от Jamie Oliver, най-известният готвач във Великобритания. Неговите рецепти са хубави и лесни за бързи вечери, но със сигурност не са най-главозамайващото ястие, което ще хапнете.

Тази супа не е различна от правилото за Jamie. Вкусна е, лесна е, но не е Wow определено.

Време за приготвяне - 15 мин
Време за готвене - 30 мин

Съставки:
  • 400 гр праз лук
  • 400 гр картофи
  • 2 глави бял лук
  • 2 големи или 3 малки моркова
  • 1 скилидка чесън
  • 1/5 глава целина
  • 2 бульона
  • 2 лтр вода
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне

Нарежете лука, морковите и целината на дребно. Разрежете праза на две на дълго и ги измийте добре, защото често в средата на стръковете има останала много пръст. Разрежете ги още на две на дълго и после на парченца на около 2 см. Загрейте олиото в тиган. Сложете зеленчуците тигана заедно с пресования чесън. Посолете с малко сол и сложете черен пипер на вкус. Запържете за 10-тина минути, докато не започнат да загарят зеленчуците. Леко загорели също са много вкусни.

Междувременно обелете картофите и ги нарежете на кубчета около 1 см и заврете 2 лтр вода в кана или на котлона. Сложете кубчетата бульон във врящата вода и оставете да ври докато не се разтворят напълно. На скоро намерих бульони не на кубчета, а като желирана течност и ми се сториха по-вкусни и по-полезни (до колкото е възможно). След като се разтворят бульоните, сложете зеленчуците и изчакайте да заври пак. Тогава добавете картофите. Опитайте бульона и преценете дали има нужда от още сол и/или черен пипер. 

Оставете да ври 15-20 минути и сте готови :) Според мен супичката е много вкусна с малко ябълков оцет или натрошено малко парченце сирене. 

понеделник, 3 декември 2012 г.

Ресторант Annette - София

Сгушен в едно приятно подблоково пространство на Ангел Кънчев (http://annette.bg/), човек може наистина да се пренесе в Близкия Изток за малко, докато похапва вкусно в Анет, единственият марокански ресторант в София. Атмосферата вътре е автентична. Най-готино според мен е на втори етаж, където мъжете не могат да стоят прави (толкова е нисък тавана) и се седи на земята почти. Помещението побира 15-тина човека и е супер, ако сте компания да се отделите от другите и да си говорите шумно и да се чувствате уютно като в къщи.

Храната е ок, ако харесвате арабски вкус. Аз лично съм голям фен и мога да кажа, че беше вкусно, особено като се има предвид колко са нормални цените. Типично за арабски ресторант, патладжанът тук е на почит! Има много ястия с патладжан, тъй че не би било лошо да пробвате поне едно. Друго готино е, че има селекция от мини предястия и може срещу 26.90 лв да вземете селекция от 6. Тази селекция се води за 2-ма, но според мен и за 3-ма, и за 4-ма би било достатъчно предястие. Носят на табла всички опции за предястие и си ги избираш пред теб, което прави нещата още по-вкусни. Просто защото ги виждаш. Иначе основните са между 8 и 13 лв, което според мен е съвсем нормално. Аз хапнах рибни кюфтенца, които бяха приемливи. Малко повече хляб, а по-малко риба имаше, но може да игнорираме този проблем :)

За обслужването няма какво да кажа. Не е натрапчиво, не е и добро. Нищо специално.

неделя, 2 декември 2012 г.

Картофено пюре с каперси, сушени домати и маслини

Не мисля, че тази рецепта има нужда от дълго описание :) Просто е готина идея как да се разнообрази гарнитура без да се полагат особено усилия. Имахме гости и единият пости (beats me why!!!) и съответно направих версия на пюрето със соево мляко и маргарин. И каквото и да ви казва, който си иска,че е вкусно, просто не е същото! 
Представям ви рецептата все едно съм го правила само за непостещите.

Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене 20-25 мин

Съставки:
  • 1 кг картофи
  • 2-2.5 ч.ч. мляко
  • 3 с.л. масло
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 3 с.л. каперси
  • 100 гр сушени домати в зехтин
  • 100 гр нарязани обезкостени маслини
Начин на приготвяне

Не ви подценявам като ви обяснявам как се прави пюре, просто с цел цялостност на рецептата, ще напиша и това.

Обелете картофите и ги сложете в тенджера да заврат. Около 20 минути им трябва докато се сготвят. Докато са топли още прехвърлете в чист съд и пасирайте 1-2 минути, добавете млякото, маслото, солта и черния пипер и пасирайте до получаване на хомогенна смес. Добавете и закачките и пасирайте още 1 минута. Идеалната гарнитура е готова :)

Салата домати панцанела

Тази рецепта за първи път видях в любимия ми кулинарен блог (http://www.weeklygreens.com/). След това започна да се появява в менюта на ресторанти, приятели ми споменаваха за нея. Била много известна, а аз си мислех, че съм открила топлата вода! Малко разочарование за мен :) хаха
Важното е, че няма човек, който да я е опитал и да не е казал, че е е трепач вкусна. Надявам се и на вас да ви хареса поне толкова колкото на мен ми харесва!

Време за приготвяне - 10 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:
  • 3 големи филии хляб, желателно е да е с квас или поне пълнозърнест
  • 700 гр домати (розови по възможност)
  • 3-4 листа от зелена салата
  • 1 малка глава червен лук
  • 1/3 ч.ч. зехтин
  • 7-8 листа пресен босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. винен оцет
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:

Започнете с хляба. Загрейте фурната на 200 градуса. Накъсайте филиите с ръце и ги подредете в тавичка покрита с хартия за печене. Залейте ги с малко зехтин, сол и черен пипер и печете 15 минути.

Междувременно, нарежете доматите на едри парчета, зелената салата на средно големи парчета и лука на тънки шайбички. Смесете зеленчуците. В една чаша смесете зехтина, смляния чесън, 2/3 ч.л. сол, накъсани листата от босилек и черен пипер на вкус.   Разбъркайте ги добре След като се изпече хляба го прибавете към зеленчуците и залейте с дресинга. Разбъркайте салатата добре, препоръчително с ръце. 

Аз лично слагам и малко сирене, но това трябва да бъде изцяло по ваш избор :)

Пържени филийки с яйце в центъра

Продължавам и с идеите за brunch...

Готиното на тази рецепта е, че съчетава и пържени филийки, и пържени яйца, а и изглежда много свежо. Може да я ползвате, когато имате гости да впечатлите с идейност :)

Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 10 мин (зависи от бройката филийки)

Съставки (за 4 филии):
  • 4 големи филии хляб
  • 5 яйца
  • 1/2 ч.ч. прясно мляко (не обезмаслено)
  • Сол
  • Зехтин или олио
Начин на приготвяне

Разбъркайте добре 1 яйце и млякото (като за пържени филийки).

По средата на всяка филийка отчупете парче от мекото колко да остане дупчица малко по-голяма от жълтък.

Нагорещете мазнината в тиган. Потопете 2 филийки в сместа докато се напоят добре и от двете страни. Чупнете 2 яйца в тигана като ги посолите малко по ваш вкус. Сложете напоените филийки в тигана, така че жълтъка да е точно в дупката на филийките. Пържете по около 2-3 минути от всяка страна и повторете с другите 2 филийки и 2 яйца.

Ефектът е yummy и засищащ :)

събота, 1 декември 2012 г.

Мини веган шоколадови кексчета

Имахме гост на пости и заради него всички бяха наказани с веган десерт. Признавам, че не се получи твърде зле, но липсата на масло, яйца и мляко се усеща. И без истински шоколад. 

За всички постещи или вегани по принцип, предполагам, че тази рецепта все пак е начин за малко да се докоснете до истинското удоволствие от храната!

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 15 мин

Съставки:
За кексчетата
  • 3 ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. неподсладено какао
  • 2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 2/3 чаши вода (или студено кафе, ако обичате десерт с кафе)
  • 1 ч.ч. олио
  • 2 ч.л. ванилия
  • 2 ч.л. пресно настърган джинджифил
  • 4 с.л. настъргана портокалова кора
  • 1 с.л. сок от портокал
  • 4 ч.л. ябълков оцет
За глазурата
  • 1 ч.ч. маргарин 
  • 4 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 с.л. сок от портокал
  • 1/3 ч.ч. соево мляко
  • 1/2 ч.ч. неподсладено какао
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Започнете с кексчетата. Загрейте фурната на 200 градуса. Смесете всички сухи съставки. Добавете водата, олиото, ванилията, портокаловия сок и кора, джиндифила. Разбийте добре с миксера. Добавете оцета и разбийте на най-силното на миксера докато не се получи светла, пухкава смес. Бъркайте докато не потъмнее малко, това означава, че оцетът е станал част от сместта. Сложете във формичките и печете около 15 минути. Изчакайте поне 10, по-скоро 20 минути след като ги изпечете преди да сложите глазурата.

Докато се пекат кексчетата, паправете глазурата. Разбийте маргарина докато стане кремообразен. Добавете захарта и разбивайте докато не се смесят добре. Добавете и другите съставки и разбъркайте с миксера докато не стане хомогенна смес. Сложете в хладилника докато кексчетата са готови за глазурата.

Ако не друго, на вид ги докарах :)

Хляб без месене (почти)

Пак май съм изостанала с кулинарните тенденции! Още нещо, което всички кулинарни списания, blogegrs и ценители обсъждали активно. А аз чак сега чувам... Нищо, по-добре късно, отколкото никога! 

Изисква се много търпение, но малко усилия. А ефектът си заслужава, тъй че let's get it started.

Време за готвене - 15-20 мин
Време за втасване - 14-20 часа
Време за готвене - 1 час

Съставки:
  • 3 ч.ч. качествено бяло брашно и още за плота
  • 1/3 ч.л. суха мая
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1.5 чаша вода
Начин на приготвяне

Поради дългия период на изчакване на втасването, аз лично почнах от петък вечер с ясната идея да посрещна гостите в събота с аромат на прясно изпечен хляб.


Смесете сухите съставки. Сложете водата и разбъркайте с миксера (приставка за тесто) за 2-3 минути докато се смесят добре съставките. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на стайна температура минимум 12, максимум 18 часа! Ужасно много е, но си заслужава!

Когато на следващия ден откриете тестото, ще ухае много вкусно на мая. Набрашнете добре плота и изсипете тестото върху него. Сложете малко брашно и върху тестото и замесете 2-3 пъти. Оформете на голяма топка и набрашнете още малко. Може и с царевично брашно за цвят. Увийте в памучна кърпа и оставете да втасва още 2 часа! 

30 минути преди да изтекат 2-та часа, започва магията на този хляб. Загрейте фурната на 220 градуса. Пригответе си съда, в който ще печете. Трябва да е или тиган с капак подходящ за фурна или по добрия вариант според мен, тенджера подходяща за фурна. Сложете я празна във фурната. Когато изтекат 2-та часа, я извадете и докато е още гореща сложете тестото. Затворете я (да, затворете я) и я върнете във фурната. След 30 минути махнете капака и печете още 30 минути.

Погледнете снимката! Стана адски вкусен, а и добре изглеждащ.