неделя, 11 ноември 2012 г.

Бананов кекс

Даже не помня къде намерих тази рецепта. Американски готварски блог беше. Важното е, че това е любимата закуска на любимия ми мъж и честичко си я правим, защото е и много бърза.


Време за приготвяне - 15 минути
Време за готвене - 45 мин

Съставки:

  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 120 гр разтопено масло
  • 3 добре узрели банана, нарязани на кръгчета
  • 1 ч.л. сода
  • 2 ванилии
  • 3 яйца
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 шепа орехи
Начин на приготвяне

Загрейте фурната предварително до 180 градуса.

Разбийте с миксер добре маслото и захарите. Добавете яйцата, содата и ванилията и разбийте на силни обороти, докато продуктите не се смесят добре.
Добавете орехите и бананите и разбийте за 30 секунди. Добавете брашното последно и разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

В намазнен съд за кекс, изсипете сместа и печете в предварително загрятата фурна 45 минути. 

Върви страхотно с чаша прясно мляко! 


четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Бързи домашни кисели краставички

За първи път тази година се опитах да правя "зарзават", ама много експресен. Тоест това е рецепта за домашни кисели краставички за 3 дена :)  Готини са и в готин буркан даже допълват интериора.

Съставки (1 литър буркан):
  • 1 кг корнишони
  • 1 връзка ситно нарязан копър
  • 1/2 глава ситно нарязан хрян
  • 1/3 глава  ситно нарязана целина
  • 1 с.л. черен пипер на зърна
  • 3 глави чесън
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 5 с.л. ябълков оцет
  • 500-600 мл вода
  • 2-3 с.л. сол
  • 1 люта чушка ситно нарязана (по желание)
  • 2 с.л. чили на прах (по желание)
Начин на приготвяне

Сложете водата и солта в съд и сложете на котлон докато водата заври и солта се абсорбира. 

Поставете всички подправки освен оцета и водната смес на дъното на буркана. Наредете краставичките много на гъсто в буркана. Изсипете водната смес (още гореща) и оцета и затворете херметически. Приберете в тъмно и хладно помещение за 4 денонощия. Ако обичате краставичките по-кисели, оставете 6, максимум 7 дена.

Хрус!!!

Мини кексчета с кайсии

Малко извън сезон, но пък може да ни напомни за началото на прекрасното лято, което вече отмина.
Рецептата е вдъхновена от Алан Кумонт и е страхотно попадение. Може да замените кайсиите с ябълки и да се превърне в есенна рецепта.  

Време за приготвяне - 1 час
Време за готвене - 20-25 мин


Съставки:


  • 125 гр сурови бадеми
  • 125 гр захар
  • 125 гр масло
  • щипка сол
  • 1 ванилия
  • 2 яйца
  • 50 гр брашно
  • настъргана кора от 1/4 лимон
  • сок на 1/2 лимон
  • 12 кайсии 
Начин на приготвяне

Сложете бадемите, захарта, маслото, брашното и лимонената кора в блендер и бъркайте за около 1-2 минути докато не заприлича сместа на пясък. Преместете в купа подходяща за миксер и добавете яйцата и лимоновия сок и разбийте с миксер докато се смесят добре. Охладете в хладилник за поне 30 минути. 

Загрейте предварително фурната до 180 градуса. Измийте кайсиите и ги разрежете на половина махайки костилките. Изсипете сместа във форми за мъфини. Върху сместа сложете кайсиите. Печете за 20-25 минути.

Най-вкусни са топли или на стайна температура.

Всесезонна салата с айсберг и зеленчуци

На мен лично това ми е любимата бърза салата, защото е вкусна, полезна и може да се адаптира страхотно според сезона. 
Днес ще ви представя зимната версия, но ако имате вкусни пресни домати под ръка, със сигурност използвайте тях вместо запечените от рецептата.


Време за приготвяне - 10-15 мин
Време за готвене - 20-25 мин


Съставки (за 4-ма):

  • Половин айсберг
  • 1 краставица
  • 2 големи домата или 200 гр чери доматки
  • 1 добре узряло авокадо
  • 1 ч.л. червено песто
  • Зехтин
  • Балсамиков оцет или по-добре балсамова редукция
  • 1 ч.л. захар
  • Чесън (ако обичате)
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Започнете с доматите, защото отнема най-много време. Загрейте прадварително фурната на 200 градуса. Нарежете доматите на тънки шайби или ако са чери домати ги разрежете на половина. В една купа смесете доматите, щипка сол, прясно смлян черен пипер, 2 с.л. зехтин, захарта и смлян чесън на вкус. Покрийте тавичка с хартия за печене и наредете овкусените домати в нея. Печете 20-25 минути. В дома ви започне да ухае уникално!

Междувременно нарежете айсберга, краставицата и авокадото. Прибавете пестото и разбъркайте добре. След като са готови доматите, прибавете ги още топли към другите зеленчуци заедно с 1 ч.л. зехтин, сол и балсамиков оцет на вкус. 

Аз лично много обичам и често прибавям към салатата риба тон, българско краве сирене или запечено меко козе сирене. 


сряда, 7 ноември 2012 г.

Пене с домати, прошуто и пиле на фурна

Основата за тази паста е от една книжка с италиански рецепти, но с доста творчество от моя страна, за да съвпадне напълно с вкусовете в къщи.
Може да я приготвите с пене, или пене гранде, или пък друга паста по ваш избор :) 

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 1 час


Съставки:

  • 1 пакет паста по вас избор
  • 1 голям или 2 малки моркова
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1/3 глава целина
  • 3 домата
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 100 гр прошуто
  • 1 пилешко филе
  • 1 с.л. червен пипер
  • Чили на прах (без или с 2 ч.л. според вкуса)
  • 1 с.л. захар
  • 500 мл телешки бульон (може и пилешки)
  • 100 гр едро настърган пармезан
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Нарежете на ситно лука, морковите, целината и чесъна (аз лично ползвам чопър, незаменима вещ за кухнята на всеки, който мрази да кълца лук). В предварително нагрят зехтин в дълбок тиган пържете нарязаните зеленчуци за около 5 минути докато омекнат. Прибавете към тях прошутото нарязано на кубчета, солта, черния пипер, червения пипер и чилито на прах и запържете за още 5 минути. 
Нарежете доматите на кубчета и прибавете към зеленчуците заедно с доматеното пюре, захарта и половината бульон. Оставете да къкри на силен огън 30 минути като добавяте постепенно останалия бульон. Прибавете пилешкото филе нарязано на малки кубчета и запържете за още 6-7 минути.
Междувременно сгответе пастата ал денте, изцедете я в сито и я изсипете в предварително намазнен съд за печене. 
Загрейте фурната на 200 градуса. Изсипете соса върху пастата, поръсете с пармезана и печете 5-6 минути докато се разтопи пармезана.

Върви идеално със зелена или друга много лека салатка.


Мини франзелки с квас, лешници и стафиди

Ето и обещаната рецепта какво да направите с останалото тесто от квас. Много са ми любими тези мини франзелки, защото могат да се хапват просто така или със сиренце, или пък с нещо сладко. Тоест заслужава си търпението с кваста :)


Време за приготвяне - 12 дена
Време за готвене - 20 минути

Съставки:

  • 720 гр тесто с квас (вижте рецептата за хляб от квас)
  • 360 гр стафиди
  • 260 гр сурови лешници
  • 50 гр вода
  • 3 гр прясна мая
  • Щипка сол
Начин на приготвяне

Всички съставки трябва да са на стайна температура. 

Наредете лешниците в тавичка и печете в предварително нагрята на 200 градуса са 10-тина минути.  Оставете да изстинат и разтрийте в готварска хартия докато паднат почти всички обелки.

Загрейте фурната до най-високата температура. Сложете всички съставки в един съд и бъркайте с миксер (приставка за тесто) за 2-3 минути. Разделете хляба на 6 топки по около 120 гр всяка. 
Набрашнете плот и разтеглете тестото до получаване на 6 броя франзелки по около 25 см.  Увийте всяка в найлоново фолио и оставете да втасат на стайна температура за около час и половина.
Печете в предварително загрятата фурна 15-20 минути докато придобият приятен златист цвят.

Круши с шафран и кардамон

Тази рецепта научих на един готварски курс в Лондон и определено смятам, че е много подходяща за сезона. И нека най-добрата ми приятелка (Криси) се чувства специално поздравена с тази рецепта :)


Време за приготвяне - 5 мин
Време за готвене - 40 мин

Съставки:
  • 4 добре узрели, но не много меки круши
  • 1.5 ч.ч. захар
  • 1 щипка шафран
  • 1/2 ч.л. кардамон (млян или на леко цепнати шушулки)
  • 2 ч.ч. сухо бяло вино
  • Вряща вода при нужда
Начин на приготвяне

Сложете в тенджерка виното, захарта, шафрана и кардамона докато заврат и захарта се разтвори. Прибавете обелените круши и малко вода (ако има нужда, за да покрие крушите малко над половината). Варете около 30 минути като обръщате крушите от време на време. Извадете крушите и оставете соса да ври докато намалее наполовина.

Сервирайте всяка круша в отделна купичка с 1/4 от соса.



Карфиол с кашкавал на фурна

Ето една идеална есенна рецепта. Възползвайте се докато има пресен карфиол на пазара, защото вкусът му е различен. 
Рецептата е адаптирана според български вкусове, но оригинално е произведение на вече споменатия Ottolenghi.

Време за приготвяне - 20 мин
Време за готвене - 20-25 мин


Съставки:

  • 1 карфиол, разделен на отделни цветчета
  • 6 яйца
  • 6 с.л. готварска сметана
  • 2 с.л. горчица
  • 2 ч.л. сладък червен пипер
  • 1 стрък пресен лук
  • 150 гр скаморца (може и пушено сирене)
  • 150 гр  чедър (може и обикновен кашкавал)
  • Зехтин
  • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне

Загрейте предварително фурната на 180 градуса. 

Във вряща тенджера сложете карфиола за максимум 5 минути, изцедете в решето и изплакнете със студена течаща вода.

Разбийте заедно яйцата, сметаната, горчицата и червения пипер добре. Добавете сол и черен пипер на вкус. Последно добавете пресния лук и кашкавалите като оставите малко кашкавал за поръсване накрая.

Загрейте малко зехтин в тиган с махаща дръжка или дръжка подходяща за фурна. Запържете карфиола за 5-6 минути докато започне леко да почервенява като обръщате от време на време. Добавете яйчена смес и запържете за още 2-3 минути. Поръсеше с останалите кашкавали и сложете в загрятата фурна за 15 минути.

Хапнете топло, за да ви се разтяга вкусно кашкавала :)

вторник, 6 ноември 2012 г.

Морковен сладкиш

Сигурна съм, че тази рецепта вече много пъти сте я виждали, но мога да кажа със сигурност, че това е най-добрата версия. Все пак е рецептата на моя идол в кулинарията - Yotam Ottolenghi :)
Препоръката ми би била да дадете поне 3-4 часа на сладкиша да слегне преди да го хапнете. 

Време за приготвяне - 30 мин
Време за готвене - 1-1.10 час


Съставки:

  • 160 гр брашно
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. карамфил (млян)
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 2 белтъка
  • 200 гр олио
  • 270 гр захар
  • 2 шепи орехи
  • 1 шепа кокосови стърготини
  • 150 гр на едро настърган морков (1 голям или 2 малки моркова)
  • Щипка сол
  • 175 гр крема сирене
  • 70 гр размекнато масло
  • 35 гр мед

Начин наприготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете и постелете с хартия за печене кръгла тавичка, 20 см диаметър.

Смесете всички сухи съставки. Разбийте леко яйцето и жълтъка.

Разбийте с миксер олиото и захарта в голяма купа, намалете миксера и прибавете бавно разбитите яйца. На най-бавната степен на миксера допълнете орехите, кокоса, моркова и накрая сухите съставки. Не бъркайте твърде дълго (1-2 минути максимум).

Разбийте белтъка с щипката сол до придобиване на снежна консистенция. Прибавете бавно разбитите яйца (на 3 пъти). Няма проблем да останат бели следи от яйцата в сместа.

Готовата смес изсипете в предварително подготвената тавичка и печете 1 час минимум. Клечката трябва да е суха след боцване в центъра на сладкиша.

Докато се пече сладкиша, разбийте айсинга. Сложете крема сиренето, меда и маслото в съд и разбийте с миксер до придобиване на еднородна смес. 

След като извадите сладкиша, изчакайте да изстине и поставете айсинга с шпатола. Поръсете с орехи по ваш вкус. 
Насладете се :)   

Хляб с домашна квас

Това е една ужасно сложна рецепта, която отнема много време и съм приготвяла само един път до сега, но си заслужава да я споделя с вас, защото резултатът беше страхотен. Малко предистория от къде открих тази сложнотия също би било интересно според мен. Авторът на рецептата е Алан Кумонт, белгийски готвач, основател на много успешна верига заведения за хляб, десерти и производни изделия. Веригата е основана на идеята за "комунална" маса и е страхотно място! Препоръчвам да посетите заведенията му, ако попаднете някъде по света около тях (Le Pain Quotidien).

Този хляб няма изкуствени набухватели, всичко е следствие на естествени процеси по ферментация.Тоест заредете се с много търпение :)


Време за приготвяне - 11 дни
Време за готвене - 1 час


Съставки за 3 кг тесто:
  • 4.5 кг най-финно смляно пълнозърнесто брашно (най-често такова се намира в био магазините или в големите супермаркети)
  • 3 литра изворна или филтрирана чешмяна вода
  • Сива или нерафинирана морска сол

Начин на приготвяне

Ден 1 - сутринта в стоманен съд набързо замесете 100 гр брашно, 60 мл вода и щипка сол. Покрийте съда и оставете на стайна температура. Вечерта (12 часа по-късно) добавете 100 гр брашно, 60 мл вода и щипка сол, замесете на бързо, покрийте съда.
Ден 2 - сутринта запазете само 150-160 гр от тестото, добавете към него 100 гр брашно, 60 мл вода и щипка сол, замесете на бързо, покрийте съда. Вечерта (12 часа по-късно)  оставете само 150-160 гр от тестото, добавете към него 100 гр брашно, 60 мл вода и щипка сол, замесете на бързо, покрийте съда.
Ден 3-10 - повторете процедурата от ден 2 сутрин и вечер.
Ден 11 - сутринта за първи път се замесва реално тестото. Вземете цялата квас (310 гр) и добавете към нея 500 гр брашно, 300 гр вода и щипка сол. Замесете добре и оставете да втасва 5 часа. Вече имате готова квас.
Време за хляба - всички продукти трябва да са на стайна температура, т.е. 720 гр от кваста, 2.5 кг брашно, 1.75 лр вода и 40 гр сива сол. Сложете ги в купа и месете с приставка на миксера за тесто (ако имате много сили, може и на ръка) на висока скорост 2 минути и на бавна скорост 5 минути. Оставете в купата за 1.5 часа да втасва. На всеки 15 минути завъртайте миксера за няколко секунди, за да осигурите повече обем на тестото. 
Разделете тестото на 2 топки (1-та можете да оставите в хладилника за 4-5 дни). На набрашнена повърхност разстелете едната топка, съберете краищата и буквално боксирайте центъра. Повторете процедурата 4-5 пъти, прехвърлете тестото в купа, покрийте и оставете на стайна температура за 3.5-4.5 часа. Колкото по-дълго остане, толкова по-киселинен ще е хлябът. 
Загрейте фурната на 240 градуса. Сложете тестото в кръгла тавичка с 20 см диаметър и направете "готварския" си знак върху тестото с остър нож. Задължително сложете съд с вода във фурната (за пара за хляба) и е време да сложите и хляба. Печете около 1 час и 10 минути, докато хлябът придобие златиста коричка. Най-вкусен е хлябът на следващия ден.

До няколко дни ще ви пиша какво да правите с останалото тесто!